x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Implantul dentar

Implantul dentar

de Dr. Cristina Radutoiu    |    23 Aug 2005   •   00:00
Implantul dentar
LA STOMATOLOG
Sa luam in considerare cazul in care complicatiile nu apar in urma manevrelor chirurgicale de aplicare a implanturilor si nici ca urmare a unei protezari provizorii sau definitive corecte, presupunand ca aceste manopere au fost executate corespunzator.

Ce se poate intampla daca nu respectam cu sfintenie recomandarile date de medicul implantolog si protetician, din cadrul programului de dispensarizare? Raspunsul este unul singur, esecul implantului. Poate o sa va intrebati cum se poate pierde un implant daca operatia a reusit? Este foarte important sa cunoastem factorii care pot interveni dupa operatia de inserare a implantului si care pot determina pierderea lui. Probabil ca intuitia deja va spune ca este vorba despre igiena dentara si placa bacteriana.

Igiena


Aparitia placii bacteriene, ca urmare a unei igiene deficitare, determina mai intai inflamatia la nivelul gingiei din dreptul implantului, superficial, care apoi se propaga in profunzime, creandu-se un cerc vicios, favorizand acumularea si mai mare de placa bacteriana. Inflamatia nu se va opri la acest nivel, daca nu se intervine imediat, ci va migra spre osul-suport al implantului, determinand distructii osoase profunde, ce culmineaza cu respingerea implantului. De aceea, este foarte importanta igienizarea, iar, daca inainte de implant considerati ca aveati o igiena buna, acum trebuie sa ajungeti la o curatire aproape perfecta a cavitatii bucale, sub indrumarea si constanta verificare a medicului stomatolog.

Este adevarat ca majoritatea implanturilor sunt din titan, iar titanul atrage proteinele alimentare mult mai intens decat structura dintelui natural. Iata de ce se impune o igienizare constiincioasa. Lucrarile protetice efectuate peste implanturi sunt, de regula, din ceramica, material de care placa bacteriana adera mai greu. Un alt factor care ajuta la prevenirea aparitiei inflamatiei gingivale este tipul de lucrare protetica, de preferat efectuarea unei lucrari demontabile, care poate fi verificata de medic si, eventual, curatata si corectata in laborator. Dupa verificarea lucrarii se poate face o radiologie a osului in care este inserat implantul. Practic, dispensarizarea pacientului incepe imediat dupa inserarea implantului, o data cu indicatiile ce se dau pacientului pentru o buna recuperare dupa operatie si tine pe toata durata existentei implantului.

Semne


Care sunt semnele ca implantul a reusit? In primul rand are o stabilitate foarte buna, apoi gingia din jurul lui nu va mai fi inflamata ca in ziua operatiei, iar cand medicul verifica implantul, ceea ce trebuie sa auziti este un sunet metalic, nu mat. Majoritatea esecurilor apar in primele doua saptamani de la insertia implantului. Timpul chirurgical urmator dupa insertia implantului este montarea bontului protetic, moment in care se poate face verificarea implantului. Dupa aceea urmeaza o perioada de dispensarizare a pacientului, timp in care se realizeaza lucrarile protetice provizorii si se incarca protetic progresiv implanturile, se urmareste prezenta tartrului si a placii bacteriene si starea gingiei. Un pacient cu un indice de placa bacteriana foarte ridicat, adica cu o igiena nesatisfacatoare, trebuie sa fie foarte motivat daca doreste sa-si aplice un implant. O igienizare corecta, efectuata atat de pacient, cat si de medic in cabinet, precum si o lucrare demontabila cresc sansele de reusita ale implanturilor chiar si la pacientii care au probleme cu igiena bucala. Daca am putut sa delimitam foarte clar semnele clinice care apar in cazul esecului unui implant, nu este la fel de simplu sa afirmam criteriile dupa care consideram ca un implant este reusit. Implantul nu este garantat 100% nici in clinicile in care se practica de foarte multi ani implantologia. Si aceasta si din motivul ca in cursul vietii unui pacient pot aparea factori care pot determina o inflamatie gingivala sau o demineralizare osoasa care pun in pericol durata implantului: osteoporoza, fumatul, imposibilitatea efectuarii unei igienizari corecte si controlate.

Respingere


Organismul nostru nu respinge un implant dentar in acelasi mod precum ar respinge transplanturile de: inima, plamani, rinichi.
Desi implanturile sunt mai stabile decat alte lucrari protetice mobile, osul si gingia nu se ataseaza de implanturi precum de dintii naturali. Implantul nu va fi la fel de stabil ca dintii naturali sanatosi.

CONTRAINDICATII


  • Starea de graviditate sau lactatia.
  • Osteoporoza intr-o forma usoara. Se fac teste sangvine - fosfataza alcalina si acida.
  • Boli cardiace compensate. Daca pacientul ia anticoagulante, va intrerupe tratamentul si va trece pe antibioterapie.
  • Diabet in forme usoare. Se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor, si apoi inca 10 zile.
  • Reumatism articular acut - tot sub profilaxie antibiotica.
  • Alergie la unul din materialele implantate.
  • Nevralgia esentiala de trigemen.
  • Bruxismul - contraindica folosirea ceramicii in lucrarile protetice.

    AVANTAJE


  • Aspectul fizionomic placut
  • Senzatia de dinti naturali
  • Masticatia comparabila cu a dintilor naturali
  • Stimularea osoasa e de 95%
  • Stabilitatea totala a lucrarii protetice
  • Nu va raniti gingiile in timpul masticatiei
  • Sunt placute la purtat si usor de igienizat

    DEZAVANTAJE


  • Perioada de adaptare e de 4-6 saptamani
  • Timpul de vindecare este intre 3 si 6 luni, perioada in care implantul este gasit in gingie. O proteza provizorie poate fi realizata si poate fi folosita in aceasta perioada.
  • Urmeaza perioada protetica, ce poate fi de la cateva saptamani la cateva luni.
  • Ca si orice inlocuire artificiala, in organismul uman nu exista promisiuni si garantii pentru longevitatea implanturilor si a lucrarilor pe implanturi. Este imposibil de stiut cat dureaza implantul, si de aceea este imposibil sa garantezi succesul acestuia.
  • DURATA. Cazuistica lucrarilor pe implanturi e veche de peste 25 de ani. Pentru pacientii cu probleme dentare in antecedente (lucrari multiple, infectii, extractii multiple), perioada de rezistenta a unui implant va fi mai putin optimista. Daca mai exista dinti pe arcada, perioada va fi mai mare cu cat exista mai multi dinti sanatosi.
    ×
    Subiecte în articol: perioada implantului implantul implant