x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Importanța hidratării în prevenirea apariției hemoroizilor

Importanța hidratării în prevenirea apariției hemoroizilor

05 Aug 2024   •   18:12
Importanța hidratării în prevenirea apariției hemoroizilor

Hemoroizii reprezintă venele dilatate din jurul anusului și a rectului inferior. Aceștia pot fi cauzati de mai mulți factori, inclusiv constipația cronică, sarcina, sedentarismul și dieta săracă în fibre. Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în prevenirea hemoroizilor. Descoperă în articolul de mai jos rolul hidratării și cum poate influența aceasta sănătatea tractului digestiv și riscul de apariție a hemoroizilor.

Reducerea inflamației

Hemoroizii sunt asociați cu inflamația mucoasei anorectale. Dacă această inflamație devine cronică, riscul apariției hemoroizilor crește. De asemenea, inflamația cronică poate agrava simptomele hemoroizilor deja existente, cum ar fi durerea, disconfortul și sângerarea în timpul sau după defecare. Consumul adecvat de apă ajută la menținerea elasticității și sănătății țesuturilor. Țesuturile sănătoase sunt mai puțin predispuse la inflamație și iritație.

Prevenirea constipației

Consumul adecvat de lichide contribuie la menținerea unei consistențe normale a materiilor fecale, prevenind constipația. Se recomandă consumul a cel puțin opt pahare de apă pe zi pentru a preveni constipația și, implicit, a hemoroizilor. În plus, o hidratare adecvată ajută la menținerea funcției colonului pentru a elimina reziduurile alimentare.

Dacă suferi de constipație cronică, îți recomandăm să te programezi la o clinica de proctologie pentru un consult specializat.

Funcționarea optimă a sistemului digestiv

Apa este esențială pentru sănătatea sistemului digestiv. Un aport adecvat de lichide ajută la menținerea consistenței normale a scaunului, care poate fi mai ușor eliminat din organism. Atunci când organismul nu primește suficientă apă, scaunul are o consistență crescută și dură. Astfel, este mai greu de eliminat și poate exercita presiune suplimentară asupra vaselor de sânge din zona rectală. Această presiune poate agrava hemoroizii sau poate contribui la dezvoltarea acestora.

Hidratarea adecvată ajută și în cazul altor afecțiuni proctologice, cum ar fi fisurile anale. Acestea sunt adesea cauzate de efortul excesiv în timpul defecării, care poate apărea din cauza scaunelor cu consistență dură sau din cauza constipației. Un medic proctolog poate prescrie un tratament fisuri anale în funcție de cazul specific al pacientului.

 

Când trebuie să bei apă pentru a preveni hemoroizii?

Pentru a preveni hemoroizii, hidratează-te corespunzător pe tot parcursul zilei. Poți bea un pahar de apă chiar dimineața, după ce te trezești, pentru a hidrata organismul după somn. Consumă apă înainte și după mese, pentru a facilita digestia.

Dacă practici efort fizic, hidratează-te corespunzător, pentru a compensa pierderea de minerale și lichide.

Alcoolul și cofeina au efecte diuretice, care contribuie semnificativ la deshidratarea organismului. Asigură-te că bei apă din plin dacă consumi cafea sau alcool.

În timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, bea suficientă apă pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, nu uita să te hidratezi dacă călătorești, deoarece, în acest timp, corpul pierde foarte multe lichide.

În concluzie, hidratarea adecvată ajută la prevenirea constipației și a hemoroizilor, întrucât  contribuie la funcționarea optimă a tractului digestiv. 

 

 

×