x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Importanța hormonilor tiroidieni pentru organismul uman

Importanța hormonilor tiroidieni pentru organismul uman

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2024   •   18:45
Importanța hormonilor tiroidieni pentru organismul uman

Hormonii au roluri importante în funcționarea corpului.

Cătălina Poiană, medic endocrinolog și Președinte al Societății Române de Endocrinologie, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL.

Hormonii au roluri foarte importante pentru funcționarea organismului, inclusiv testosteronul și estrogenul.

Dezvoltarea oricărui om este influențată de nivelurile de hormoni prezenți în corpul său. În funcție de sexul biologic al fiecărei persoane, cantitățile acestora pot varia.

Testosteron

Este un hormon care oferă aspectul masculin și de care fătul are nevoie în timpul vieții intrauterine, atunci când organismul se formează. Doar prin intermediul testosteronului se dezvoltă organele genitale de tip masculin.

-Atât femeile, cât și bărbații au testosteron. Organismele se diferențiază prin faptul că bărbații au mai mult testosteron decât femeile. Unde apare această diferență în dezvoltare?
-Pentru femei este nevoie de puțin testosteron deoarece menține un rol de declanșator al dorinței sexuale. În cazul bărbaților, acest hormon îndeplinește același rol, dar se găsește într-o cantitate mai mare.

Rolul hormonilor în organismul uman diferă. În situația corpului masculin, testiculele produc cantități mici de estrogen și cantități mari de testosteron. În cazul corpului feminin, se produc cantități mici de testosteron și cantități mari de estrogen.

Organismul necesită nevoie de testosteron. Pentru bărbați, testosteronul este necesar pe toată durata vieții. Testosteronul menține caracterele sexuale secundare. Le determină apariția la pubertate și după aceea le susține de-a lungul întregii vieți.

Rolul hormonilor în organismul uman variază în funcție de vârstă. Spre exemplu, la pubertate se schimbă pilozitatea la nivelul feței, pilozitatea corporală și vocea. Adolescentului i se maturizează vocea datorită testosteronului, i dezvoltă pilozitatea la nivelul feței și îi apare pilozitatea corporală.

,,Toate aceste lucruri ne ajută pe noi, ca endocrinologi, atunci când ne uităm la un bărbat să avem o primă informație legată de încărcătura de testosteron. Testosteronul te ajută să ai o masă musculară corectă, să ai o masă osoasă corectă. Multe dintre elementele care definesc masculinitatea aparțin testosteronului”, spune medicul endocrinolog Cătălina Poiană. 

Producția de testosteron scade odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a se analiza testosteronul unui bărbat se măsoară un indice numit testosteron liber sau testosteron biodisponibil. Acesta oferă cele mai exacte rezultate.

,,Stresul pe termen lung se poate asocia cu o scădere a nivelului de testosteron. Evitarea stresului are un rol important. Trebuie să știți că nivelul cel mai mare de testosteron îl are un bărbat dimineața, undeva în jurul orei 8. Deci vârful de testosteron este undeva dimineața. De obicei, e o oră la care mergi la serviciu. Ca endocrinolog, trebuie să recomand ca testarea testosteronului să se facă dimineață, la ora 8”  , explică medicul. 

Hormonii tiroidieni

Sunt printre cei mai importanți hormoni din organism. Aceștia reglează consumul de oxigen la nivelul țesuturilor și au rol calorigen, mai precis produc căldură. Corpul uman nu poate funcționa fără acești hormoni.

Rolul hormonilor în organismul uman este complex. Hormonii tiroidieni îndeplinesc un rol important când se dezvoltă organismul, în timpul vieții intrauterine. Aceștia asigură efecte importante pentru dezvoltarea sistemului nervos și a sistemului osos. În momentul în care nu există niveluri optime ale acestor hormoni în timpul vieții intrauterine, pot apărea probleme importante.

De asemenea, pe parcursul vieții, creșterea are efecte diferite dacă hormonii tiroidieni lipsesc în copilărie. De exemplu, organismul nu se mai dezvoltă complet. Totodată, pot apărea afecțiuni dacă încep să lipsească la o vârstă adultă.

-Ce schimbări se pot implementa pentru a avea o funcție normală a glandei tiroidiene?
-Pentru glanda tiroidă se recomandă un regim de viață echilibrat și un aport adecvat de iod. Iodul este un aliment absolut necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. De multe ori, unele persoane suferă de un deficit de iod, din cauza zonei unde locuiesc, cum sunt zonele subcarpatice geografice din România. Acesta este motivul pentru care se face profilaxie iodată. Deseori, se folosește iodură de potasiu pentru a se combate acest deficit de iod.

,,Noi avem în țară sarea iodată. Este atât de important să o consumăm pentru glanda tiroidă”, precizează medicul chirurg Mihail Pautov.

 

×
Subiecte în articol: hormoni tiroida testosteron