x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate In Postul Pastelui scap de toxine

In Postul Pastelui scap de toxine

de Georgeta Licsandru    |    14 Mar 2006   •   00:00
In Postul Pastelui scap de toxine
DIETA
Postul sau abtinerea de la unele alimente reechilibreaza metabolismul si eli-mina din organism toxinele acumulate in perioada de iarna. Nutritionistii ne atrag insa atentia ca postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce, ci si o dieta echilibrata. "In post raman valabile liniile generale stabilite de nutritia moderna. Asta inseamna in primul rand o hidratare buna a organismului - 1,5-2 litri de apa pe zi. Procesul de detoxifiere nu se realizeaza daca avem un aport hidric necorespunzator. Apoi trebuie sa mancam multe fructe si legume crude, seminte. Trebuie sa ii asiguram organismului necesarul de proteine din seminte, nuci, soia, fasole; de carbohidrati din paine si cereale integrale, mere, banane; de grasimi din nuci, alune, uleiuri vegetale", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In procesul de detoxifiere a organismului, vitaminele si mineralele din fructe si legume crude sunt la fel de importante ca apa. Cu atat mai mult trebuie respectata in post regula celor cinci fructe si legume crude pe zi - citrice, mere, rosii, castraveti, ceapa, usturoi, salata verde, morcovi, varza, broccoli. In afara de vitamine si minerale, fructele si legumele sunt bogate in fibre alimentare. Ele contribuie la reglarea digestiei si favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumul de fructe si legume proaspete distruge microflora intestinala acumulata inainte de post, atunci cand dieta noastra a fost bogata in carne.

Fibre alimentare

Migdalele, nucile, alunele contin intre 4% si 7% fibre alimentare. Consumul moderat al acestor fructe detoxifica organismul, iar acizii grasi omega 3 si omega 9 pe care ii contin actioneaza asupra asimilarii grasimilor de organismul uman. Si fructele uscate pot contribui la eliminarea toxinelor din organism. In acest caz insa trebuie sa fim atenti la continutul de glucide (60%-70%) si la calorii. In zilele in care mancam fructe uscate ar fi bine sa renuntam la celelalte surse de carbohidrati (painea, orezul, cartofii, pastele fainoase) daca nu vrem sa avem probleme cu greutatea.

SFATUL MEDICULUI
"In timpul postului trebuie sa mancam de mai multe ori pe zi. Mesele rare si copioase provoaca modificari rapide ale nivelului glicemiei in sange, ceea ce nu este deloc bine. Chiar daca mancam de mai multe ori pe zi, numarul caloriilor ar fi bine sa fie mai redus decat inainte de post. Putem foarte bine sa tinem post si sa ne ingrasam, daca mancam cantitati mari de paine, alune, fistic sau halva. Postul este bine sa fie tinut de persoanele sanatoase. Copiii, batranii, femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele cu meserii care presupun un consum mare de calorii vor posti numai cu acordul medicului", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
×