x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Inca o luna de viata

Inca o luna de viata

22 Apr 2005   •   00:00

Ii placea sa se dea cu snowboard-ul, sa se plimbe. Sa rada. Sa mearga la teatru. Sa fie alaturi de prieteni. De mai bine de patru luni, Ioana nu mai are pofta de mancare, oboseste foarte repede, iar patul o tine legat de el, condamnand-o la tristete. Boala de care sufera este cancer carcinoma neuroendocrina.



  • de CARMEN PREOTESOIU

  • CHIN. Chimioterapia i-a provocat caderea parului. Ioana mai poate spera doar in ajutorul oamenilor si al lui Dumnezeu
    "Sunt zile in care nu ma pot ridica din pat. Ma doare abdomenul atat de rau, ca nu pot merge, nu pot respira. Tot ce mananc vomit. Ametesc si nu am chef de nimic", isi povesteste Ioana Finichiu suferinta. Era pe un vapor de croaziera in Italia atunci cand a aflat de boala. I-au dat de gandit niste dureri de abdomen si de spate. La inceput, a crezut ca este o simpla raceala. Umflaturile pe care le simtea in abdomen si durerile tot mai puternice au inspaimantat-o. Verdictul medicilor a fost necrutator: cancer.

    INJECTIA SALVATOARE. Ganglionii limfatici au aparut prima data in zona abdominala cu pornire de la un ovar fisurat, apoi s-au extins si in zona gatului. Datorita chimioterapiei pe care o face trei zile consecutiv, o data la 21 de zile, ganglionii de la gat au disparut, iar cei din zona abdomenului s-au mai micsorat. Cel mai mare ganglion avea diametrul de 7 cm, iar acum a ajuns sa aiba 3 cm. Pentru a putea tine in frau boala, Ioana trebuie sa faca o data la 28 de zile o injectie, Sandostatin Lar 20 mg (Octerotide). In Romania nu se stie de acest medicament, fiindca nu este omologat. Pana in luna mai, Ioana mai are doar o injectie, oferita de medicii din Italia, la plecarea din spital. La 29 de ani, ea este condamnata ca toata viata sa depinda de aceasta injectie ce costa 2.000 de euro. Pentru ea si familia ei inseamna viata.

    RUGA PRINTRE OAMENI. Pentru a face rost de injectie, Ioana trebuie sa mearga in Italia. Controlul chirurgical si ecografia ii vor arata marimea ganglionilor. Pentru a intra in operatie, ganglionii trebuie sa fie cat mai mici. La Spitalul Fundeni, acolo unde Ioana face chimioterapie, nimeni nu-i da nici o speranta. Boala, spun medicii, este rara, iar parerile in ceea ce priveste alimentatia sunt diferite. Unii o sfatuiesc sa renunte la carne, altii sustin ca nu ar trebui. Manata de dorinta de a se face bine, Ioana a inceput sa consulte ba doctori homeopati, ba bioenergeticieni, nutritionisti, doar-doar va afla cum sa se ingrijeasca mai bine. Dar nu a uitat nici sa se roage. Nu trebuie decat sa-si priveasca chipul lipsit de culoare si capul fara nici un fir de par ca sa-si aduca aminte de cat de multa nevoie are de Dumnezeu si de oameni.

    "EU INCA MAI ZAMBESC!". Pensia mamei ei este prea mica, iar salariul tatalui sau de-abia poate acoperi cheltuielile de intretinere si de mancare. Ioana are 29 de ani. Si inca mai spera ca se va face bine. Poate tocmai firea sa vesela si luptatoare o determina si acum sa spuna: "Eu inca mai zambesc, eu inca ma mai pot bucura de o plimbare prin soare, fie ea de cateva minute!". In fiecare luna, pentru a-si mai prelungi viata, Ioana are nevoie de 2.000 de euro. Cu vocea stinsa, cere un pic din bunastarea si mila noastra. Sa nu-i ignoram strigatul.

    DACA PUTEM, SA AJUTAM!
    La Banca Tiriac, Sucursala Victoria (Bd. N. Titulescu, bl. A7, P., sect. 1), s-a deschis un cont, in care pot fi virati bani in dolari, lire sau euro.

    Cod SWIFT CBITROBU
  • in $: Ro 94 CBIT 4230551988001000
  • in £: Ro 60 CBIT 4230551988002000
  • in euro: Ro 26 CBIT 4230551988003000

    La Raiffeisen Bank, Agentia Dorobanti:
  • in lei: Ro 11 RZBR 0000060006276095.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete