Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor intra vineri in functiune, cu titlu experimental, noile retete urmand sa fie eliberate, timp de cateva luni, in paralel cu cele clasice si sa devina obligatorii din iulie, potrivit CNAS.
Reprezentantii CNAS au explicat modul de functionare a noului sistem, pentru ca acesta sa le fie clar atat medicilor si farmacistilor, cat si pacientilor.
"Reteta va avea doua componente: componenta de prescriptie si componenta de eliberare. In varianta online, pentru a functiona, medicul trebuie sa se autentifice cu un certificat digital, iar pacientul, cu CNP. Apoi, medicul poate face prescriptia, care incepe prin identificarea pacientului acum CNP (informatii personale), apoi verifica daca este asigurat si care sunt drepturile pe care le are prin asigurare", a spus fostul director general al CNAS, Dorin Ionescu, la 25 mai, cand inca se afla in functie.
CNAS a precizat si ca sistemul de prescriere electronica va lansa o atentionare in cazul in care vor fi introduse date incorecte. "Daca prescriem un medicament care nu este bun pentru boala respectiva, primim o atentionare. Daca medicamentul nu este dat in doza obisnuita, ci in una care depaseste doza maxima admisa, obtinem o atentionare. Daca cantitatea totala zilnica sau pentru perioada de tratament depaseste ceea ce este aprobat pentru utilizare, avem un alt mesaj de atentionare. Daca exista interactiuni medicamentoase pentru doua sau mai multe medicamente, sunt din nou atentionat. Nu poate fi depasita bariera de siguranta pentru pacient. Prescriptia verificata va fi validata de sistem si va fi transmisa catre toate farmaciile. La finalizarea consultului, pacientul va primi o reteta cu medicatia necesara, doza de administrare. Pacientul are acest document strict pentru uzul propriu si ca o masura de siguranta. Daca, prin absurd, o farmacie nu este conectata, se poate reconstitui prescriptia", a explicat Ionescu.
In secunda urmatoare prescrierii, pacientul isi va putea lua medicamentele de orice farmacie din judetul unde se afla casa de asigurari la care este arondat. "Cand vom avea cardul national de sanatate, aceasta restrictie, privind judetul, ar putea fi scoasa", a mai spus Ionescu.
Reprezentantul CNAS a explicat si ce se va intampla atunci cand pacientul va ajunge la farmacie. "Farmacistul primeste pacientul, pe care il identifica. Sistemul identifica codul, apoi vede prescriptia. Farmacistul verifica prescriptia, confirma ca este corecta, justa si legala si poate fi decontata de catre CNAS. Daca prescriptia este pe Denumirea Comuna Internationala, farmacistul va alege medicamente ieftine sau scumpe, in functie de optiunea pacientului, va face completarea datelor cu medicamentul ales si costul acestuia", a mai spus Dorin Ionescu.
Potrivit reprezentantilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din SIUI, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete.
Dragos Dobran, director al departametului e-Health Siveco, a mai precizat, in 25 mai, ca au fost finalizate ultimele teste privind implementarea retetei electronice.
Fostul director general al CNAS a atras atentia ca reteta electronica, al carei moment T zero este considerata data de 1 iulie, va intra in functiune cu handicapul lipsei informatiilor despre medicamente, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) nefiind capabila sa ofere datele cerute in format electronic inteligent, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
"Va incepe cu un handicap, acela al lipsei informatiilor despre medicamente. Agentia Nationala a Medicamentului nu a fost, in acest moment, capabila sa ne ofere in format electronic inteligent, aceste informatii simple. Pdf-urile pe care le au sunt inutilizabile pentru un soft de o asemenea natura. O informatie tip poza nu poate fi interpretata", a declarat Ionescu, tot in 25 mai.
Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), peste o treime dintre cei 12.000 de medici de familie lucreaza in rural si ar putea avea probleme cu implementarea retetei electronice, pentru ca, la prescrierea medicamentelor in acest sistem, este nevoie de internet cu banda larga, insa localitati nu sunt nici macar electrificate.
"Dintre cei aproape 12.000 de medici de familie din Romania, 3.800 au cabinetele in mediul rural si ar putea reprezenta una dintre problemele implementarii coerente a e-prescriptiei in Romania, in conditiile in care, pentru prescrierea medicamentelor in acest sistem, este nevoie de internet de banda larga, iar unele localitati rurale din Romania nu sunt nici macar electrificate, a declarat secretarul SNMF, Sandra Adalgiza Alexiu.
Medicii care vor intra in sistemul electronic de prescriere vor putea primi bonusuri. Astfel, daca 75% dintre retete vor fi in sistem electronic, ei vor primi 100 de lei. Pentru 50-70% dintre prescrieri in sistem electronic, bonusul va fi de 50 de lei, potrivit CNAS.
Cei care nu vor dori sa prescrie in sistem electronic ar putea fi sanctionati si obligati sa achite contravaloarea medicamentelor prescrise.
Potrivit CNAS, avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii, prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizeaza predictibilitatea consumului de medicamente si un management performant.
Cei care nu vor dori sa prescrie in sistem electronic ar putea fi sanctionati si obligati sa achite contravaloarea medicamentelor prescrise.
Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor.
Cardul electronic al pacientului va fi introdus in noiembrie, iar distribuirea lui va avea o frecventa de un milion de bucati pe luna.
Intregul sistem electronic a costat aproximativ noua milioane de euro si a fost finantat din fonduri europene nerambursabile.