Escherichia Coli, prescurtat E.coli. Sunt niste bacterii care ne sunt mai familiare decat ne-am putea imagina! Exista peste 700 de tulpini de E.coli care populeaza intestinele omului si animalelor (in special bovine) inca din primele zile de viata.
In mare majoritate inofensive, ele devenind periculoase doar atunci cand isi parasesc habitatul normal, determinand infectii cu diferite localizari: urinare (80%-90% din acestea sunt cauzate de Coli), intraabdominale, biliare, meningeale etc.
Exista insa cinci tipuri de tulpini patogene, numite enterovirulente, care produc infectii intestinale. Una dintre aceste tulpini secreta toxina Shiga (o toxina periculoasa, produsa si de Shigella dysenteriae, o bacterie ce cauzeaza dizenterie) numita STEC sau EHEC (E.coli enterohemoragic). Exista peste 100 de astfel de serotipuri STEC, cel mai important, care se afla la originea celor mai multe epidemii, fiind O157:H. Conform comunicatului emis de Comisia Europeana anul acesta, la 27 mai, cazurile din Germania sunt legate de o astfel de tulpina, fara a se preciza insa tipul acesteia.
Germenii se gasesc in intestinele animalelor, mai ales ale bovinelor, asa ca transmiterea bolii se face fie prin carnea contaminata in timpul sacrificarii animalului, fie prin lapte si produse lactate nepasteurizate. De aceea, carnea de vita trebuie bine preparata, la o temperatura de 70 grade Celsius, pana cand nu mai este roz in interior, iar sucul ei devine clar sau galbui. Carnea cruda nu trebuie sa atinga vegetalele sau hrana preparata, iar suprafetele, ustensilele cu care a intrat in contact trebuie spalate si dezinfectate. Dejectiile animalelor pot contamina solul si in acest fel si vegetalele, mai ales cele care cresc aproape de sol. De aceea, fructele si legumele trebuie spalate insistent, in jet de apa, frecandu-le usor. Acest lucru este valabil si pentru legumele invelite in folii, in caserole sau pungi. Alegeti legume care nu sunt deteriorate, ofilite, mucegaite, lovite si taiati partile deteriorate. Inlaturati frunzele exterioare la varza si salata. Spalati legumele inainte de a le coji. Pastrati-le in frigider, la temperatura adecvata, si aruncati-le pe cele care nu mai sunt bune. Si mai ales spalati-va bine pe maini cu apa calda si sapun inainte de masa, inainte si dupa pregatirea mancarii (a carnii si vegetalelor) si bineinteles de cate ori veniti de afara sau mergeti la toaleta. Epidemia din Germania a pornit, se pare, de la castraveti din culturi organice. Este adevarat ca pentru aceste culturi se folosesc ingrasaminte ecologice si astfel ele pot fi contaminate. Totusi nu exista nici un pericol daca agricultorii le folosesc conform normelor si mai ales daca legumele sunt bine spalate inainte de a fi consumate. Oricum riscul contaminarii exista si in cazul culturilor conventionale. Beti intotdeauna apa din surse sigure. Evitati sa inghititi apa cand inotati in locuri neamenajate, chiar in piscine sau bazine.
Tulpina rara, dar foarte agresiva, care ataca pe oricine
Epidemia infectioasa care bantuie Europa este provocata de serotipul enterohemoragic O:104 al bacteriei E.coli, acesta fiind un serotip rar intalnit, dar foarte virulent, ne-a declarat doctorul Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, seful Sectiei de boli infectioase si tropicale III din cadrul Spitalului Clinic "Victor Babes".
Aceasta tulpina enterohemoragica determina o diaree sanguinolenta apoasa, febra, varsaturi, stare generala proasta. Diareea hemoragica poate duce la o complicatie severa: sindromul hemolitico-uremic, manifestat prin anemie hemolitica (distrugerea hematiilor), trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite) si insuficienta renala, complicatii care pot fi fatale.
Potrivit medicului Simin-Aysel Florescu, aceasta complicatie redutabila care este sindromul hemolitico-uremic poate fi o consecinta a tratamentului intempestiv cu antibiotice. Or, aceste tipuri de infectii digestive nu se trateaza cu antibiotice si nici cu medicamente care inhiba tranzitul intestinal, semnaleaza doctorul Florescu.
Simptomele infectiei cu E.coli enterohemoragice pot sa apara fie la cateva ore, fie la un interval de cateva zile de la consumul alimentelor contaminate, in functie de doza de microorganisme ingerate.
In ceea ce priveste vulnerabilitatea mai mare a copiilor si batranilor in fata infectiilor cu E.coli, doctorul Simin-Aysel Florescu spune ca aceasta nu mai este o regula in cazul epidemiei provocate de tulpina O:104. Medicii din tarile in care s-a declansat epidemia au constatat ca aceasta tulpina inalt virulenta poate afecta pe oricine, iar 80% din adultii care au contactat tulpina enterohemoragica au ajuns la acea complicatie severa numita sindrom hemolitico-uremic. (Steluta Indrei)