x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

14 Mar 2006   •   00:00

Campanie - Doi plamani pentru o viata

Incepand cu aceasta luna, Societatea Romana de Pneumologie (SRP), impreuna cu medici pneumologi din intreaga tara, lanseaza campania "Doi plamani pentru o viata", prima de acest gen a SRP. Campania are ca scop informarea pacientilor bolnavi de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) cu privire la afectiunea de care sufera. In urma desfasurarii acestui program educational, persoanele cu BPOC vor putea sa isi recunoasca mai bine manifestarile bolii, sa evalueze severitatea acesteia, sa renunte la fumat. De asemenea, pacientii vor fi educati cum sa isi administreze corect medicatia, sa se prezinte la controalele medicale periodice si sa solicite consult de urgenta in cazul in care boala se agraveaza.

Pe parcursul acestui an, aproximativ 1.000 de pacienti din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta se vor intalni cu medici specialisti pneumologi si cu alti pacienti care sufera de aceeasi boala. Din 2007, programul se va extinde si in alte centre din tara. Aceasta campanie a aparut in contextul in care "in Romania, prevalenta BPOC este de aproximativ 6%-7% la populatia cu varsta de peste 20 de ani. Aceasta inseamna aproximativ 800.000 de pacienti, din care cunoscuti sunt 150.000", spune prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Stiri

CHIRURGIE ESTETICA. In SUA a crescut numarul barbatilor care apeleaza la chirurgia estetica pentru a face fata concurentei cu colegii de serviciu mai tineri. Potrivit Societatii Americane de Chirurgie Plastica si Estetica, 9% dintre pacientii chirurgilor sunt barbati intre doua varste. Barbatii americani solicita, in special, lipoaspiratia, injectiile cu Botox, ridicarea pleoapelor, peelingul.

SINGURATATE. La 40 de ani, singuratatea este mai periculoasa decat la batranete, releva un studiu realizat in Australia. In cadrul acestuia, 1.300 de persoane au fost intervievate. Datele adunate de cercetatori mai arata ca la adolescenti si la persoanele cu convingeri religioase puternice sentimentul de singuratate este mai putin intalnit. Prof. William Lauder, unul dintre autorii statisticii, avertizeaza ca sentimentul de singuratate atrage dupa sine boli ale inimii si depresii.

MIGRENE. Frecventa si intensitatea migrenelor cresc o data cu cresterea in greutate, avertizeaza un studiu realizat de Facultatea de Medicina "Albert Einstein", din New York. Dr. Marcelo E. Bigal si echipa sa au adunat datele in urma a 3.800 de interviuri telefonice cu persoane care sufera de migrene. Studiul arata ca frecventa si intensitatea migrenelor cresc o data cu indicele de masa corporala. Astfel, migrene severe au avut 53% dintre persoanele cu greutate normala, 57% dintre persoanele supraponderale si 65% dintre obezi.

TRATAMENT. Un vaccin care stopeaza evolutia sclerozei multiple ar putea fi scos pe piata in urmatorii ani. O companie farmaceutica americana va incepe testele pe 100 de pacienti afectati de aceasta boala. Un studiu anterior, la scara mai mica, a dovedit eficacitatea vaccinului in 92% dintre cazuri. Doza de vaccin se administreaza de patru ori pe an. Scleroza multipla este o boala care ataca sistemul nervos si care afecteaza cel putin 2,5 milioane de oameni in intreaga lume.

CANCER. Papilomavirusul care provoaca forma cunoscuta de cancer cervical este si cauza unui tip neobisnuit de cancer, numit adenocarcinom cervical. Oameni de stiinta de la Institutul de Oncologie din Barcelona (Spania) au descoperit ca femeile purtatoare de papilomavirus prezinta un risc de 81 de ori mai mare de a suferi de adenocarcinom cervical decat cele care nu sunt infectate cu acest virus. Studiul a fost realizat pe subiecti din Africa de Nord, America de Sud si din sud-estul Asiei.

DICTIONAR
  • STENOZA - Ingustare patologica, congenitala sau dobandita a calibrului unui organ, a unui canal sau a unui vas. Ea poate afecta tubul digestiv, caile biliare, traheea si bronhiile, caile urinare, venele si arterele, precum si canalul medular.
  • VEZICULA - Basica cutanata de dimensiuni mici, de forma emisferica, umpluta cu un lichid limpede, incolor sau galbui.
  • BRONSIOLITA - Inflamatie acuta a bronsiolelor care survine mai ales la copiii sub varsta de 2 ani. De origine virala, ea se propaga pe cale aeriana, contaminarea facandu-se prin tuse sau prin scurgerea nazala.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.sanatateprinnutritie.ro - sanatare si alimentatie corecta
  • www.ilco.ro - Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania
  • www.medfam.ro/snmf - Societatea Nationala de Medicina Familiei/ Medicina generala
  • www.boli-medicina.com - tratamente si terapii naturiste
  • www.akunpunktura.ro - informatii privind medicina traditionala chineza
  • www.emedic.ro - site dedicat informarii medicilor
  • ×