x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

31 Ian 2006   •   00:00

Test: Apreciati corect distantele?

Vederea buna la distanta este vitala pentru noi toti, dar mai ales pentru conducatorii auto. In oras, pe autostrada, soferii apreciaza in permanenta distantele din reflex, fara sa constientizeze acest lucru. Urmatorul test va ajuta sa verificati daca vedeti bine la distanta. Bineinteles ca acest test nu tine locul unui examen oftalmologic.

Pasul 1: indoiti bratul drept in fata si ridicati degetul aratator (vezi foto).

Pasul 2: ridicati celalalt brat si incercati sa atingeti rapid degetele aratatoare, mentinand directia verticala.

Rezultat: daca reusiti testul din prima incercare inseamna ca vederea dumneavoastra la distanta este corecta.

Stiri

MERSUL PE JOS. Pentru mentinerea sanatatii si profilaxia bolilor care apar o data cu varsta, un om normal trebuie sa faca zilnic aproximativ 10.000 de pasi. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii din Ministerul Sanatatii din Japonia. Pentru prevenirea "bolilor batranetii" trebuie ca in fiecare saptamana sa ardem in jur de 1.450 de calorii numai prin mersul pe jos. De asemenea, specialistii japonezi recomanda saptamanal o ora de mers pe bicicleta, 35 de minute de tenis, 40 de minute de inot sau aerobic.

ANTICANCER. Cercetatorii americani au stabilit ca curcuma - un condiment de culoare galbena, utilizat drept colorant alimentar natural (in pasta de mustar, in amestecuri de condimente sau ca inlocuitor al sofranului) - poate fi un mijloc eficient de lupta impotriva cancerului, in special a celui de prostata. Acest lucru se datoreaza izotiocianatilor, substante cu proprietati anticancerigene. Efectul terapeutic al curcumei se accentueaza daca acest condiment este asociat cu legume care contin flavonoide - varza alba, varza rosie, broccoli.

SIROP. Multe dintre siropurile contra febrei si contra tusei pot contribui la aparitia cariilor din cauza continutului ridicat de zahar. Dr. Carolina Covolo de Costa si colegii sai de la Universitatea Santa Catarina (Brazilia) au studiat actiunea a mai mult de 70 de siropuri asupra smaltului dintilor. Administrarea prelungita a acestor siropuri, mai ales seara, poate fi periculoasa pentru dintii copiilor. Este recomandata spalarea dintilor dupa ce copilul a luat o lingurita cu sirop.

INJECTII. Institutul Tehnologic din Georgia (SUA) a inventat un aparat simplu, destinat gasirii venelor in cazul persoanelor care au nevoie de o injectie intravenoasa. De multe ori, medicii au probleme in gasirea venei la copii, la persoanele cu afectiuni cardiovasculare, suferinde de obezitate. Aparatul poate distinge venele (vasele prin care sangele ajunge la inima) de artere (vasele prin care sangele pleaca de la inima catre organe si tesuturi). Pentru gasirea venei sunt folosite ultrasunetele. Atunci cand descopera vena, aparatul emite un sunet, iar injectia poate fi facuta.

SFORAIT. Femeile insarcinate sunt de doua ori mai predispuse la sforait, indeosebi cele aflate in ultimul trimestru de sarcina, arata un studiu britanic. Echipa de cercetatori de la Universitatea Edinburgh a explicat in studiu ca de vina este ingustarea cailor respiratorii din cauza cresterii in greutate. Din aceeasi cauza femeile insarcinate pot suferi de hipertensiune arteriala. De aceea, profesorul Neil Douglas, liderul echipei de cercetare, le recomanda gravidelor care sforaie sa isi informeze obstetricianul despre acest lucru.

FUMAT. Persoanele fumatoare care se decid brusc sa renunte la acest viciu, fara sa isi faca planuri dinainte, au mai multe sanse sa reuseasca ceea ce si-au propus decat persoanele care spun mereu: "De luni ma las!". Cel putin asa sustin cercetatorii de la University College London, din Marea Britanie. Asadar, cei care renunta dintr-o data la tigara au cu 50%-60% mai multe sanse decat ceilalti sa reuseasca pentru totdeauna.

DICTIONAR
  • MORFINA - medicament extras din opiu, capabil sa calmeze durerile intense, actionand asupra sistemului nervos central (analgezic central) si provocand adormirea
  • ATAXIE - dereglare a coordonarii miscarilor, legata nu de o afectare a fortei musculare, ci de o tulburare a modului de functionare a musculaturii; de exemplu, mers dezarticulat, ca si cum bolnavul ar fi beat
  • PARAZIT - organism care traieste sau se dezvolta pe seama organismului care il gazduieste, hranindu-se cu tesuturile, sangele sau alimentele gazdei sale
  • TAHICARDIE - accelerare a frecventei batailor inimii peste 90 de pulsatii pe minut, in conditiile in care ritmul cardiac normal variaza de la 60 la 90 batai pe minut

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.cpss.ro - Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate
  • www.scenar.ro - Centrul de Terapii SCENAR
  • www.arce.ro - Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica
  • www.cmb.ro - Colegiul Medicilor din Bucuresti
  • www.medicalinfo.ro - informatii medicale online, forum coordonat de medici, articole, evenimente medicale
  • www.umfcv.ro - Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
  • www.farmacist.ro - portal de farmacie si medicina
  • ×