x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

06 Dec 2005   •   00:00

Aparitii editoriale

Editura Viata Medicala Romaneasca a lansat pe piata patru noi carti de medicina: "Trichineloza la om", autor dr. Gheorghe Enache, "Mecanismele limbajului", apartinand dr. Mircea Georgescu, "Riscul cardiac pentru chirurgia noncardiaca", lucrarea dr. Daniela Toporan, si "Ecoseptograma", avandu-i ca autori pe dr. Lucian Paraschivescu si biochimistul Ion Nasarau.

In lucrarea "Riscul cardiac pentru chirurgia noncardiaca", dr. Daniela Toporan a sintetizat o problema cu care corpul medical se confrunta zi de zi, si anume cea a tehnicilor si evaluarilor pacientilor in pregatirea pentru operatia pe cord. Aceasta lucrare este importanta pentru clinicieni ca instrument de evaluare a pacientului.

Lansat in apropierea sarbatorilor, volumul "Trichineloza la om" atrage atentia ca preparatele din porc trebuie sa fie foarte bine gatite pentru a nu ne pune in pericol sanatatea. Lucrarea dr.

Gheorghe Enache reprezinta o monografie a trichinelozei, care include tot ce este mai modern atat din punct de vedere al conceptiei, cat si ca tendinte, unele dintre acestea fiind mai putin abordate in Romania. Dr.

Gheorghe Enache abordeaza si aspecte controversate cu privire la aceasta boala - cum ar fi trichineloza legata de hiperglicemie.

Volumul "Mecanismele limbajului", apartinand dr. Mircea Georgescu, cuprinde numeroase informatii la zi si deschide discutia privind comunicarea ca si concept anatomo-fiziologic, dar si filozofic, a subliniat prof. dr. Dorin Sarafoleanu, prezent la lansare.

STIRI

RECORD. "Marea Britanie inregistreaza cel mai ridicat nivel din lume de rezistenta la antiretrovirale, medicamente contra SIDA", a anuntat profesorul Deenan Pillay de la Health Protection Agency din Londra. Rezistenta la antiretrovirale este de 14% in Marea Britanie, contra 10% in alte tari europene sau 7% in Statele Unite. Specialistii britanici avertizeaza asupra posibilitatii declansarii unei epidemii de SIDA cu un virus rezistent la tratamentele conventionale.

SOMN. Timp de trei saptamani, prof. Gahan Fallone de la Universitatea Springfield (SUA) a tinut sub observatie somnul a 74 de copii. In prima saptamana, acestia au dormit normal. Apoi, in a doua saptamana, au fost pusi sa se culce mai devreme, iar in ultima mai tarziu. La randul lor, cadrele didactice au trebuit sa evalueze activitatea scolara a copiilor. Concluzia: cele mai slabe rezultate scolare au fost obtinute cand copiii s-au culcat tarziu.

ALERGII. Copiii care sunt crescuti la tara prezinta mai putine riscuri de a suferi de alergii decat cei de la oras. Autorii studiului au analizat conditiile de viata si incidenta alergiilor in cazul a 510 copii din cinci tari europene. Dupa analizarea datelor obtinute, ei sustin ca traiul la tara, in preajma animalelor, reprezinta un factor de protectie contra astmului si bolilor alergice.

MANUSI. Dupa ce au testat mai multe perechi de manusi din piele, cercetatorii germani au ajuns la concluzia ca acestea trebuie inlocuite cu cele din lana. Colorantii folositi pentru a vopsi pielea din care sunt confectionate manusile contin substante chimice care provoaca alergii cutanate. Substantele respective au un miros puternic, acesta fiind un semn ca nu trebuie sa le achizitionam. Studiul a mai aratat ca de actiunea acestor substante nu ne protejeaza nici captuseala.

INEDIT. La Muzeul de Stiinta Contemporana din Londra este expus un telefon care poate fi implantat intr-un dinte. Stomatologul poate implanta intr-unul dintre molari un aparat de frecventa joasa si un mecanism pentru formarea sunetului. Mecanismul se conecteaza la un aparat exterior prin care poate fi controlat. Atunci cand telefonul suna, vibratia din dinte se transmite in urechea interna. Inventatorii arata ca, cu toate acestea, telefonul nu poate fi folosit decat pentru a primi informatii, fiindu-le foarte util sportivilor din teren pentru a primi indicatiile antrenorilor.

VIN ROSU. Un pahar cu vin rosu pe zi poate preveni cancerul de plamani, arata cercetatorii de la Universitatea Santiago de Compostela (Spania). Potrivit studiului lor, incidenta cancerului de plamani la barbatii care beau un pahar cu vin rosu pe zi este cu 13% mai scazuta decat la cei care nu se ating de aceasta bautura. Proprietatile benefice ale vinului rosu se datoreaza taninurilor, substantele care ii dau vinului gustul astringent si care au proprietati antioxidante puternice.

DICTIONAR
  • FRISON - tremuratura involuntara a muschilor, mai mult sau mai putin generalizata, care poate fi insotita de clantanituri ale dintilor si de "pielea de gaina"; este o reactie normala a corpului fata de frig.
  • LIMFOM - orice proliferare canceroasa care ia nastere in tesutul limfoid si, in particular, in ganglionii limfatici.
  • RINITA - inflamatie a mucoasei nazale, manifestata prin infundarea nasului, scurgere limpede si fluida din nas, stranuturi, senzatie de arsura la nivelul foselor nazale; in caz de suprainfectie, scurgerea se ingroasa si devine galbuie.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.amf-b.ro - Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti
  • www.bmj.ro - British Medical Journal, editia in limba romana
  • www.romaniancancerleague.org/ro - Liga Romana de Cancer Bucuresti
  • www.sfaturimedicale.ro - informatii generale despre sanatate
  • www.srmfr.ro - Societatea Romana de Medicina Fizica si Recuperare
  • www.legmed.ro - Reteaua Nationala de Medicina Legala
  • www.cnlas.ro - Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA
  • ×