x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

11 Oct 2005   •   00:00

APARITIE EDITORIALA

Revista de informare specializata Infectio.ro a ajuns la numarul 2. Tema acestui numar este "HIV si virusurile hepatitice, o amenintare conjugata". In acest mod, colectivul editorial al revistei doreste sa atraga atentia asupra faptului ca, in Romania, dimensiunile patologiei infectioase sunt evident mai mari in raport cu tarile dezvoltate. Iata numai cateva dintre subiectele abordate in acest numar: "Infectia HIV - Cum si pe cine testam si cum confirmam diagnosticul", "Rata coinfectiilor HIV - virusuri hepatitice", "Afectari neuronale in infectia cu HIV" sau "Tratamentul hepatitei cu HCV la persoane cu infectie HIV".

FUNDATIA "CASA SPERANTEI"

Fundatia Hospice "Casa Sperantei" s-a infiintat in 1992 ca organizatie nonguvernamentala de caritate, a carei misiune este de a promova ingrijirea paliativa pentru bolnavii incurabili. "Casa Sperantei" a adus pentru prima oara un astfel de serviciu in Romania, iar pana in prezent peste 4.200 de bolnavi au beneficiat de ingrijire din partea celor 84 de medici, asistenti si infirmiere ale fundatiei. Fundatia si-a inceput activitatea in Brasov (tel.: 0268-474.405). In 2004, fundatia a deschis in Bucuresti Centrul de Resurse pentru Hospice si Ingrijire Paliativa "Nicholas Edeleanu" (tel.: 326.37.71).

STIRI

INFERTILITATE. Cercetatorii englezi sustin ca razele solare pot fi un remediu pentru infertilitatea masculina. Actiunea terapeutica este exercitata atat de soare, cat si de vitamina D care se formeaza sub actiunea lui. Vitamina D patrunde in organism o data cu alimentele in forma inactiva, iar activarea ei se petrece in piele, sub actiunea ultravioletelor. Studiile au demonstrat ca si cresterea continutului de vitamina D in organism imbunatateste calitatea spermei, marind probabilitatea de a concepe un copil.

ALCOOL. Consumatorii de bauturi alcoolice tari prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de colon, spre deosebire de cei care beau in cantitati moderate vin. Pe langa consumul de alcool, modul de viata si predispozitia genetica joaca un rol important in aparitia cancerului, afirma cercetatorii de la Brook University din New York. Studiul acestora a aratat ca vinul rosu are proprietati antitumorale datorita continutului ridicat de antioxidanti.

DURERI DE DINTI. Sexul este un mijloc eficient de a scapa de durerile de dinti, sunt de parere medicii cehi. Potrivit acestora, o viata intima activa contribuie la eliberarea de endorfine sau hormonii fericirii, care au si efect calmant asupra durerilor de orice tip. In acelasi timp, sexul, ca orice efort fizic intens, imbunatateste circulatia sangvina in tot organismul. O circulatie sangvina mai buna asigura sanatatea gingiilor si previne aparitia altor probleme dentare.

MENOPAUZA. La femeile cu diabet de tip 1, menopauza se instaleaza mult mai rapid. Aceasta este concluzia unui studiu finlandez la care au luat parte femei diagnosticate cu diabet 1 inainte de varsta de 17 ani. Tinand cont de antecedentele ginecologice, probleme legate de diabet, modul de viata si alte patologii, s-a constatat ca varsta medie la care acestea au intrat la menopauza este de 46,5 de ani, fata de 51 de ani, varsta medie din Finlanda. In Europa, numarul femeilor cu diabet de tip 1 este de 1,2 milioane.

FRUMUSETE. Mastile cosmetice in care se adauga putin vin rosu hidrateaza pielea, ii redau tineretea si elasticitatea. Pana de curand se stia ca substantele biologic active din vinul rosu imbunatatesc activitatea cardiaca, previn aparitia aterosclerozei si a cancerului. De curand, medicii din Buenos Aires (Argentina) au inceput sa foloseasca vinul si pentru ingrijirea pielii. Femeile sunt sfatuite sa adauge in mastile obisnuite pentru intretinerea tenului si putin vin. Antioxidantii din vin contribuie la revitalizarea tenului obosit si la prevenirea ridurilor.

ANALGEZICE. Medicamentele antialgice, cunoscute si sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene, reduc riscul imbolnavirii de cancer oral la fumatori, sustin cercetatorii norvegieni. In urma unui studiu care a cuprins aproape 500 de fumatori, s-a observat ca antialgicele au redus cu 50% riscul cancerului oral. Efectul era astfel asemanator cu acela al renuntarii la tigara. Insa medicii ii avertizeaza pe fumatori ca folosirea antialgicelor pe termen lung ar putea avea efecte negative importante, crescand pericolul afectiunilor cardiace.

DICTIONAR

  • CATARACTA - Opacifiere partiala sau totala a cristalinului, consecutiva alterarii metabolismului fibrelor cristaline si responsabila de o scadere progresiva a vederii.
  • DETARTRARE - Eliminare a tartrului de pe suprafetele dentare. Detartrarea permite evitarea diferitelor neplaceri cauzate de tartru, dezvoltarea unor suse bacteriene, boli si iritatii ale gingiei, colorarea inestetica legata de consumul de coloranti alimentari si de tutun.
  • GONARTROZA - Artroza a genunchiului. Gonartroza este cauza cea mai frecventa a durerii de genunchi la pacientii de 45 de ani si mai mult.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI

  • www.srmfr.ro - Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare
  • www.medinfo.umft.ro - Societatea Romana de Informatica Medicala
  • www.incds.ro - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate
  • www.foisor.ro - Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor
  • www.homeopatia.ro - Societatea Romana de Homeopatie
  • www.umft.ro - Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara
  • www.medfam.ro - Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei
  • ×