x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

30 Aug 2005   •   00:00

Teste: Cum stai cu insulina? Verifica-ti pulsul!

Daca recunoasteti ca aveti trei sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos, s-ar putea sa aveti probleme cu reglarea insulinei si a glucozei.
  • Dificultati de concentrare
  • Consum crescut de cofeina, ciocolata sau tutun
  • Transpiratie abundenta
  • Sete excesiva
  • Dificultati mari la trezire
  • Somnolenta in mijlocul zilei
  • Scaderea atentiei fara doza de cofeina/nicotina
  • Iritabilitate in absenta meselor frecvente
  • Necesitatea de a dormi mai mult de opt ore pe noapte

    Dimineata, cand va treziti, luati-va imediat pulsul. Asezati degetul aratator pe incheietura mainii. Numarati pulsatiile dintr-un interval de 60 de secunde. Rezultatul ar trebui sa fie intre 50 si 70 de batai pe minut.

    Dupa ce luati masa, masurati-va din nou pulsul. Daca valoarea acestuia a crescut cu mai mult de 10 batai, atunci s-ar putea sa aveti o sensibilitate la un anumit aliment din respectivul meniu. In acest caz, va trebui sa separati alimentele, pentru a afla la care dintre ele reactionati negativ, folosind aceeasi metoda.

    Sursa: volumul "Esti ceea ce mananci", autor dr. Gillian McKeith, Bucuresti, 2005, Editura Curtea Veche.

    STIRI
    SCOALA. Conform Ministerului Educatiei si Cercetarii, anul scolar preuniversitar 2005-2006 va incepe la 12 septembrie. El va avea 36 de saptamani de cursuri si va fi structurat in doua semestre. Cursurile primului semestru se vor incheia la 23 decembrie 2005. Elevii vor fi in vacanta de la 24 decembrie 2005 pana la 8 ianuarie 2006. Intre 9 ianuarie si 3 februarie ei se vor afla la scoala, dupa care va incepe vacanta intersemestriala. Aceasta dureaza intre 4 si 12 februarie. Semestrul II al anului scolar 2005-2006 incepe la 13 februarie. A doua vacanta a anului scolar va fi in perioada 15 aprilie-24 aprilie. Anul scolar se incheie la 16 iunie. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, vacanta de vara va fi in perioada 17 iunie-31 august 2006.

    SEMNAL. Rata obezitatii a crescut alarmant in SUA, conform datelor oficiale, in prezent, peste 119 milioane de americani, insemnand 64,5% dintre cetatenii adulti, sunt fie supraponderali, fie obezi. Pe primul loc se situeaza statul Mississippi, unde 29,5% dintre adulti sunt obezi, si este urmat indeaproape de statul Alabama. Aici, rata obezitatii este de 28,9%. Se estimeaza ca pana in 2008, procentul va creste pana la 73%.

    SIGURANTA. Cercetatorii olandezi au demonstrat ca durerile cronice afecteaza serios capacitatea de a conduce autoturismul. Ei au supus testelor doua grupuri de subiecti: 14 persoane cu dureri cronice si alte 14 fara nici un fel de probleme de sanatate. Pacientii suferinzi au condus mult mai prost decat cei fara probleme medicale. Rezultatele studiului ridica intrebari cu privire la siguranta in trafic a celor care sufera dureri cronice.

    ALZHEIMER. Conform unui studiu suedez, semnele care indica aparitia maladiei Alzheimer pot fi ignorate multi ani pana cand boala sa fie diagnosticata. Aceste simptome pot fi confundate cu aparitia imbatranirii. Studiul arata ca functiile cerebrale sunt afectate cu mult timp inainte ca boala sa fie diagnosticata. Problema este ca simptome de genul pierderii temporare a memoriei si a facultatilor mintale pot fi usor confundate cu imbatranirea.

    BEBELUSI. Caria este o boala infectioasa, care se transmite prin saliva. Pentru a-i feri pe bebelusi de carii, mama va evita sa guste din piureul micutului cu aceeasi lingurita cu care-l va hrani, deoarece saliva unui adult sanatos contine aproximativ 60 de tipuri de bacterii. Prin "curatarea" tetinei si testarea temperaturii laptelui din biberon cu propria saliva, mama, inconstient, contribuie la modificarea PH-ului din gura micutului. In acest fel, bebelusul va fi predispus la carii chiar inainte de a avea dinti.

    ANALGEZICE. Un studiu realizat in Spania arata ca aproximativ o treime din cazurile de hemoragii gastrointestinale sunt provocate de aspirina sau medicamente din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi, de exemplu, ibuprofenul. Au fost analizate cazurile de ulcer gastroduodenal si complicatiile acestei afectiuni din 26 de spitale din Spania. Rezultatele au aratat ca 36,3% din 8.010 cazuri au la baza consumul de aspirina sau de AINS.

    DICTIONAR
  • ANARTRIE - Incapacitate sau dificultate de a articula sunete, independenta de vreo leziune a organelor de fonatie si atunci cand intelegerea limbajului oral si scris este anormala
  • COLPECTOMIE - Interventie chirurgicala constand in indepartarea unei parti a vaginului, atunci cand acesta este relaxat (slabit). Colpectomia este o interventie practicata mai ales in caz de prolaps genital (caderea vaginului si a uterului)
  • MITOMANIE - Tendinta sistematica, mai mult sau mai putin voluntara, la fabulatie si la minciuna. Mitomania ar fi un semn de imaturitate cognitiva si psihoactiva, mitomanului fiindu-i greu sa distinga evenimentul trait de cel imaginar. Aceasta tendinta exista in mod normal si trecator la copil. La adult, mitomania poate fi un semn al isteriei sau perversiunii.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.arce.ro - Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica
  • www.romaniancancerleague.org/ro - Liga Romana de Cancer, Bucuresti
  • www.suntgravida.ro - informatii utile pentru femeile care asteapta un copil
  • www.spitalul-colentina.ro - Spitalul Clinic Colentina
  • www.icfundeni.ro - Institutul Clinic Fundeni
  • www.romedic.ro - Portal de informare medicala
  • www.casan.ro - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
  • ×