SCOALA. Conform Ministerului Educatiei si Cercetarii, anul scolar preuniversitar 2005-2006 va incepe la 12 septembrie. El va avea 36 de saptamani de cursuri si va fi structurat in doua semestre. Cursurile primului semestru se vor incheia la 23 decembrie 2005. Elevii vor fi in vacanta de la 24 decembrie 2005 pana la 8 ianuarie 2006. Intre
9 ianuarie si 3 februarie ei se vor afla la scoala, dupa care va incepe vacanta intersemestriala. Aceasta dureaza intre 4 si 12 februarie. Semestrul II al anului scolar 2005-2006 incepe la 13 februarie. A doua vacanta a anului scolar va fi in perioada 15 aprilie-24 aprilie. Anul scolar se incheie la 16 iunie. Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetarii, vacanta de vara va fi in perioada 17 iunie-31 august 2006.
SEMNAL. Rata obezitatii a crescut alarmant in SUA, conform datelor oficiale, in prezent, peste 119 milioane de americani, insemnand 64,5% dintre cetatenii adulti, sunt fie supraponderali, fie obezi. Pe primul loc se situeaza statul Mississippi, unde 29,5% dintre adulti sunt obezi, si este urmat indeaproape de statul Alabama. Aici, rata obezitatii este de 28,9%. Se estimeaza ca pana in 2008, procentul va creste pana la 73%.
SIGURANTA. Cercetatorii olandezi au demonstrat ca durerile cronice afecteaza serios capacitatea de a conduce autoturismul. Ei au supus testelor doua grupuri de subiecti: 14 persoane cu dureri cronice si alte 14 fara nici un fel de probleme de sanatate. Pacientii suferinzi au condus mult mai prost decat cei fara probleme medicale. Rezultatele studiului ridica intrebari cu privire la siguranta in trafic a celor care sufera dureri cronice.
ALZHEIMER. Conform unui studiu suedez, semnele care indica aparitia maladiei Alzheimer pot fi ignorate multi ani pana cand boala sa fie diagnosticata. Aceste simptome pot fi confundate cu aparitia imbatranirii. Studiul arata ca functiile cerebrale sunt afectate cu mult timp inainte ca boala sa fie diagnosticata. Problema este ca simptome de genul pierderii temporare a memoriei si a facultatilor mintale pot fi usor confundate cu imbatranirea.
BEBELUSI. Caria este o boala infectioasa, care se transmite prin saliva. Pentru a-i feri pe bebelusi de carii, mama va evita sa guste din piureul micutului cu aceeasi lingurita cu care-l va hrani, deoarece saliva unui adult sanatos contine aproximativ 60 de tipuri de bacterii. Prin "curatarea" tetinei si testarea temperaturii laptelui din biberon cu propria saliva, mama, inconstient, contribuie la modificarea PH-ului din gura micutului. In acest fel, bebelusul va fi predispus la carii chiar inainte de a avea dinti.
ANALGEZICE. Un studiu realizat in Spania arata ca aproximativ o treime din cazurile de hemoragii gastrointestinale sunt provocate de aspirina sau medicamente din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi, de exemplu, ibuprofenul. Au fost analizate cazurile de ulcer gastroduodenal si complicatiile acestei afectiuni din 26 de spitale din Spania. Rezultatele au aratat ca 36,3% din 8.010 cazuri au la baza consumul de aspirina sau de AINS.