ALIMENTATIE. Cercetatorii de la Medical Research Council Nutrition Unit din Cambridge au intreprins un studiu cu privire la alimentatia bogata in carne rosie, la care au luat parte 500.000 de persoane. S-a ajuns la concluzia ca un consum frecvent de carne rosie creste riscul de cancer intestinal. Astfel, cei care mananca zilnic 160 de grame de carne sau produse din carne prezinta un risc de trei ori mai mare de a suferi de cancer decat cei care consuma mai putina carne rosie.
SEX. Barbatii se gandesc la sex de 37 de ori pe saptamana, in vreme ce femeile - de numai noua ori. Psihologii americani Pamela Regan si Lean Atkins au facut un sondaj printre barbati si femei, cu o medie de varsta de 25 de ani. Psihologii explica faptul ca barbatii se gandesc la sex de patru ori mai des decat femeile prin deosebirile de ordin biologic dintre cele doua sexe (nivelul ridicat de testosteron la barbati). Testosteronul este hormonul care stimuleaza dorinta sexuala.
TULBURARI. 50% dintre americani sufera la un moment dat de tulburari psihice. Participantii la studiul intreprins de Institutul national de sanatate psihica din SUA au fost intrebati daca au accese de tristete, daca consuma alcool sau narcotice, daca au momente in care se tem fara nici un motiv. S-a stabilit ca depresia este cea mai frecventa tulburare, 17% dintre americani trecand macar o data in viata prin episoade depresive. 13% dintre americani au tulburari psihice din cauza consumului de alcool, iar 12% sufera de diferite forme de fobie.
SANGE. Opt oameni din zece nu au acces la transfuzii cu sange sigur din punct de vedere medical, in timp ce mai putin de 20% dintre pacientii care au nevoie de astfel de interventii beneficiaza de peste jumatate din rezervele de sange existente la nivel mondial, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Pana in momentul de fata, doar 40 de tari ale lumii au introdus un sistem de colectare a sangelui exclusiv de la voluntari. Potrivit OMS, doar o tara din trei are o retea de hematologie organizata la nivel national.
90-60-90. Autoritatile din Argentina au declarat razboi taliei de manechin - 90-60-90, considerand ca incercarea de a se incadra in acest tipar influenteaza negativ sanatatea fizica si morala a populatiei. Ana Serrano, reprezentant al Ministerului Comertului de la Buenos Aires, sustine ca adoptarea unei asemenea legi urmareste prevenirea unor afectiuni serioase in randul adolescentilor - anorexia si bulimia.
CANCER DE SAN. Pestele gras poate preveni cancerul de san, incetinind inmultirea celulelor tumorale si raspandirea lor. Potrivit cercetatorilor americani, aceasta descoperire poate fi de ajutor in prelucrarea unei noi generatii de medicamente impotriva acestui tip de cancer. Substanta activa din pestele gras este reprezentata de acizii grasi omega 3 si omega 6. De asemenea, pestele gras este recomandat in tratarea aterosclerozei, putand scadea nivelul de colesterol din sange.
INSOMNIE. Potrivit cercetatorilor americani, functionarea necorespunzatoare a celulelor creierului poate fi principala cauza a alimentatiei in exces, dar si a insomniei. Celulele din hipotalamus sunt foarte sensibile la cel mai mic factor de stres. Prof. Thomas Horvath si colegii sai de la Yale School of Medicine (SUA) sustin ca excitarea acestor celule de stresul zilnic mentine subconstientul in starea de veghe, ceea ce provoaca insomnia si supraalimentarea. Legatura intre lipsa de odihna si obezitate este cunoscuta de mai mult timp. Studiile au aratat ca imbunatatirea calitatii somnului poate conduce la revenirea la greutatea normala. De aceea, in loc sa ia somnifere si sa apeleze la curele de slabire, persoanele supraponderale sau obeze, care au si tulburari ale somnului, ar trebui mai intai sa scape de stresul cronic.
FITOTERAPIE. Numarul persoanelor supraponderale care sufera de hipertensiune arteriala este de trei ori mai mare decat al persoanelor cu o greutate normala. De asemenea, numarul supraponderalilor care sufera de diabet este de doua ori mai mare decat al persoanelor normale. Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de diabet sunt de tip II, iar dintre acesti bolnavi, 80%-90% sunt obezi. Pentru a scadea in greutate, supraponderalilor si obezilor le sunt recomandate curele cu alge marine (spirulina), stiut fiind ca sunt un foarte bun mijloc de eliminare a toxinelor din organism. De asemenea, le sunt indicate ceaiurile din plante care scad pofta de mancare (semintele de in, radacinile de nalba-mare). Rezultate foarte bune in pierderea kilogramelor sunt obtinute cu ajutorul plantelor diuretice (coada-calului, troscot, strugurii-ursului, brusture, talpa-gastei). Acestea ajuta la eliminarea excesului de lichid din tesutul adipos.
IMBATRANIRE. Cercetatorii britanici au demonstrat ca fumatorii si persoanele care sufera de obezitate sunt mai batrani din punct de vedere biologic decat cei de aceeasi varsta. Studiul a fost intreprins in Spitalul londonez St. Thomas. S-a demonstrat ca fumatul si kilogramele in plus afecteaza ADN si accelereaza imbatranirea si dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare si a cancerului la aceste categorii de persoane. Britanicii afirma ca femeile obeze sunt cu 8,8 ani mai in varsta din punct de vedere biologic decat femeile cu greutate normala si de aceeasi varsta, iar fumatoarele inraite - cu 7,4 ani mai in varsta decat cele care nu au fumat niciodata.
TEST - SUFERITI SAU NU DE TIROIDA?
|
Pentru a afla daca suferiti de o disfunctie a glandei tiroide raspundeti cu da sau nu la intrebarile urmatorului test.
Este cazul dumneavoastra:
1. Maini si/sau picioare reci
2. Dureri de cap frecvente
3. Constipatie
4. Epuizare, chiar si dupa mai multe ore de somn
5. Senzatie permanenta de frig, va ia foarte mult timp sa va incalziti
6. Lipsa transpiratiei
7. Infertilitate
8. Stare de letargie dimineata si exces de energie seara
9. Pierderea sprancenelor incepand dinspre coada lor
10. Lipsa apetitului sexual
11. Crapaturi permanente ale calcaielor
12. Tensiune premenstruala
13. Pleoape, glezne si maini umflate
14. Piele si par extrem de uscate
15. Paloare a pielii
Daca cel putin trei dintre afirmatiile de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra, s-ar putea ca glanda tiroida sa nu fie suficient de activa. Cereti-i medicului de familie sa va dea o trimitere sa faceti o analiza a sangelui, pentru verificare. Atentie insa! Daca suferiti de o forma usoara de disfunctie a tiroidei, s-ar putea ca la analize sa treaca nedepistata.
Sursa: volumul "Esti ceea ce mananci", scris de dr. Gillian McKeith
|
DICTIONAR
|
ABULIE - Tulburare mintala caracterizata prin slabirea vointei, antrenand o inhibare a activitatii fizice si intelectuale.
ECOTOMOGRAFIE - Ecografie in modalitatea bidimensionala, care furnizeaza imagini ale diferitelor planuri de sectiune ale organismului.
POLINOZA - Orice afectiune alergica provocata de catre polenurile continute in stamine (organele masculine ale plantelor cu flori), raspandite fie de catre vant, fie de catre insecte.
SINDACTILIE - Malformatie congenitala caracterizata prin fuzionarea mai mult sau mai putin completa a doua sau mai multor degete de la maini sau de la picioare.
Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
|
SITE-URI
|
www.ispb.ro - Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
www.protectiamuncii.ro - Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca - Romania
www.romedic.ro - Ghid de sanatate si medicina
www.medicina.ro - Miniportal cu noutati din domeniul medicinei
www.medfam.ro - Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei
www.colegfarm.ro - Colegiul Farmacistilor din Romania
www.anm.ro - Agentia Nationala a Medicamentului
|