x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

23 Mai 2005   •   00:00
PREZERVATIV. Doar o treime dintre adolescentii britanici utilizeaza in permanenta prezervativul cand au relatii sexuale. Din 1.300 de adolescenti cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, majoritatea au afirmat ca au utilizat prezervativul cel putin o data, insa doar 37% din baieti si 30% din fete fac acest lucru in permanenta. Mai grav este ca tinerii care il utilizeaza intotdeauna o fac pentru a evita sarcinile nedorite, si nicidecum pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuala.

GRIPA AVIARA. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) trage un nou semnal de alarma cu privire la gripa aviara. Virusul se poate transmite de la om la om, fapt care ar putea declansa o pandemie. "Credem ca se va produce o pandemie, dar nu stim cand", afirma Guenael Rodier, directorul Departamentului de Boli Transmisibile al OMS. Virusul aviar evolueaza continuu, iar o mutatie a acestuia ar putea favoriza trasmiterea interumana a bolii, care astfel se va propaga rapid, facand milioane de victime.

TUTUN. Intrata in vigoare de anul trecut, Conventia OMS privind lupta contra tutunului este deja ratificata de 65 de tari. Este o adevarata victorie pentru organizatie, care lupta de multi ani contra tabagismului, pentru a evita cele 5 milioane de decese anual. Desi 168 de tari au semnat conventia, doar ratificarea de catre guverne ar putea sa-i confere statutul de lege. Conventia initiata de Gro Harlem Brundtland, fost director al OMS, se bucura de consens, dar raman 25 de tari care nu au semnat inca textul.

CIOCOLATA. Cercetatorii italieni de la Universitatea L’Aquila au aratat ca 100 de grame de ciocolata neagra scad tensiunea si tin sub control diabetul daca se consuma zilnic, vreme de 15 zile. Studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca un antioxidant care se gaseste in ciocolata este capabil sa neutralizeze radicalii liberi. In ciuda acestor beneficii, dr. Claudio Ferri avertizeaza ca ciocolata trebuie consumata cu moderatie, pentru ca ea contine si grasimi si calorii. Cercetarile pe ciocolata alba au dovedit ca nu are acelasi efect.

MEMORIE. Cercetatorii de la Universitatile Newcastle, Westminster si Teeside au ajuns la concluzia ca fumatul are o influenta nefavorabila asupra memoriei. La studiu au participat fumatori inraiti (mai mult de 15 tigari pe zi), persoane care fumeaza pana la patru tigari pe saptamana si nefumatori. "Fumatorii inraiti uita mult mai usor informatiile decat nefumatorii. Fumatul cronic este strans legat de problemele cu memoria, desi natura acestor tulburari este necunoscuta inca", afirma unul dintre coordonatorii studiului, dr. Tom Hefferman.

OBEZITATE. Medicii de la Universitatea Pennsylvania sustin ca strugurii verzi si sucul de struguri pot combate obezitatea. Experimentul la care au participat 100 de voluntari a durat doua luni. In aceasta perioada, cei care au baut suc de struguri au slabit 1,5 kilograme, iar cei care au mancat struguri verzi - 1,7 kilograme. Dupa parerea cercetatorilor, in struguri se gasesc substante care favorizeaza prelucrarea insulinei de catre organism si contribuie la normalizarea masei corporale.

EVENIMENT EDITORIAL
Volumul "Vascular Involvement in Diabetes. Clinical, Experimental and Beyond", editat de Dan Mircea Cheta, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, vine in sprijinul specialistilor care se confrunta cu diabetul si complicatiile vasculare ale sale. Cartea a aparut la Editura Academiei Romane, in colaborare cu editura elvetiana S. Karger AG, este scrisa in limba engleza, insa are si un rezumat in limba romana. Potrivit editorului Dan Cheta, volumul de fata nu este un tratat, ci o insumare de cunostinte. Cartea "Vascular Involvement in Diabetes" are 88 de autori, medici atat din Romania, cat si din SUA, Belgia, Franta, Marea Britanie si Germania.

FUNDATIA RENASTEREA
Problema cancerului de san are implicatii majore in viata femeilor. In anul 2001 s-a infiintat Fundatia "Renasterea" pentru Educatie, Sanatate si Cultura, care are ca scop informarea publicului din Romania in legatura cu acest subiect. Principala preocupare a acestei fundatii este ca un numar tot mai mare de femei sa constientizeze importanta depistarii precoce a cancerului de san, prin efectuarea unor controale periodice. Pentru a veni in ajutorul femeilor diagnosticate cu cancer de san a fost infiintat Centrul de Informare Medicala, in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti.

La acest centru se organizeaza intalniri cu medici ai Institutului Oncologic si grupuri de sprijin psihologic pentru pacienti.

Cei interesati de aceasta problema pot apela Linia Roz, un serviciu telefonic gratuit: 08008 300 300. Adresa Fundatiei este: Str. Mihai Eminescu 44-48, Ap. 13, Et. 6, Sector 2, Bucuresti.

SITE-URI
  • www.foisor.ro - Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor
  • www.varice.ro - informatii despre boala varicoasa
  • www.bagdasar-arseni.ro - Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni"
  • www.edr.ro - informatii utile despre diverse boli: acnee, ulcer, pneumonie etc.
  • www.medicalinfo.ro - informatii medicale, forum coordonat de medici, articole
  • www.medici-online.ro - informatii medicale din Romania si strainatate, pagini ale medicilor romani, informatii din domeniul farmaceutic si stomatologic
  • DICTIONAR
    CIANOZA - Coloratie violeta sau albastruie a pielii, cauzata de prezenta unor niveluri anormal de crescute de hemoglobina neoxigenata in vasele capilare ale pielii si care predomina la unghii si la buze

    DIALIZA - Tehnica vizand suplinirea unei functii renale prabusite, prin eliminarea concomitenta a excesului de apa din organism si a produselor rezultate din metabolism aflate in sange

    POLIOMIELITA - Inflamatie a substantei cenusii a maduvei spinarii. Termenul de poliomielita este folosit in mod curent pentru a desemna poliomielita anterioara acuta

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
    ×