STIRI
|
COLESTEROL. Nivelul scazut al colesterolului poate fi una dintre cauzele abandonului scolar. La aceasta concluzie a ajuns doctorul Jian Zhang, de la Universitatea Carolina de Sud, care a analizat comportamentul scolar al unui numar de 4.852 de copii si adolescenti. Ei aveau un nivel scazut al colesterolului pentru ca urmau aceeasi dieta ca si parintii lor. Dietele recomandate adultilor pentru scaderea colesterolului nu trebuie aplicate si in cazul copiilor. Acestea pot da nastere comportamentului agresiv si depresiei in randul copiilor si adolescentilor.
MOBIL. Un studiu efectuat de profesorul David Strayer, de la Universitatea din Utah, a scos la iveala ca tinerii automobilisti care vorbesc la telefonul mobil cand se afla la volan conduc la fel ca si persoanele de varsta inaintata, cu reactii si deplasari mult mai lente. "Timpul de reactie al tinerilor intre 18 si 25 de ani care vorbesc la telefon in timp ce conduc este acelasi ca si cel al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani care nu folosesc celularul", afirma autorul studiului.
RISC. Consumul de cafea in cantitati impresionante induce la femei pierderi de urina, medicii americani de la Universitatea Brown de Providence punand acest fapt pe seama instabilitatii vezicii urinare. In urma efectuarii unui studiu, ei atrag atentia ca mai mult de patru cesti de cafea pe zi maresc riscurile de incontinenta urinara. Cafeaua se pare ca determina contractia neadecvata a unor muschi de la nivelul vezicii urinare, care devine instabila.
CERCEI. Cercetatorii de la Colegiul Medical din Georgia (SUA) sustin ca trebuie sa ne punem cercei in urechi inainte de 11 ani. Gaurile facute dupa aceea cresc considerabil riscul de a aparea o tumoare a pielii (cheloid), cu aspect fibros, pe locul cicatricei. Medicii americani au tinut sub observatie mai multi subiecti cu o medie de varsta de 24 de ani. 80% din acestia isi pusesera cercei dupa 11 ani si aveau asemenea tumori. Desi exista posibilitatea de interventie chirurgicala, cheloidul are tendinta de recidiva.
Citește pe Antena3.ro |
VIATA MEDICALA - 800
|
Revista Viata Medicala a sarbatorit 800 de aparitii saptamanale. Viata medicala se detaseaza in peisajul
publicistic nu numai prin continutul generos, interesant atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg, dar si printr-o grafica atragatoare. Secretul il detine colectivul redactional, care a lasat pentru o clipa problemele curente pentru a marca evenimentul printr-o serie de actiuni culturale, onorate de medici, cadre didactice universitare si oameni de cultura. Cu aceasta ocazie, a fost inaugurata expozitia omagiala inchinata celor 50 de ani de activitate (1955-2005) a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor "I. Tuculescu", la Palatul Cercului Militar. De asemenea, profesorul-doctor Irinel Popescu a prezentat "Tratatul de chirurgie operatorie avansata", semnat de prof. dr. Vladimir Fluture. Prof. dr. C.D. Zeletin a infatisat publicului lucrarea "Zece - Caietele Vietii medicale (2004)", elaborata de dr. Mihail Mihailide, directorul revistei.
Uram revistei Viata medicala cale lunga si sanatoasa!
|
SITE-URI
|
|
DICTIONAR
|
CALCINOZA - Sindrom caracterizat prin formarea de depuneri anormale de calciu in tesuturi. Calcinoza poate atinge diferite tesuturi ale corpului, in special pielea si cartilagiile.
FRUCTOZA - Glucid prezent in organism si in alimentatie. Ea poate exista ca atare sau sub forma de zaharoza, formata prin asocierea de molecule de fructoza si a unei molecule de glucoza. Fructoza adusa prin alimentatie este continuta in zahar, in fructe (mar, para, strugure), in miere. In organism este transformata in glucoza.
MIOGLOBINA - Proteina prezenta in celulele muschilor striati (muschii scheletului si miocardul), jucand un rol esential in transportul oxigenului spre acesti muschi.
Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
|