STIINTA
Cercetatorii au descoperit o modalitate de a "infometa" tumorile maligne, prin distrugerea retelei de vase sangvine care le hranesc. Aceasta descoperire este pe larg prezentata intr-un interviu publicat in revista Paris-Match din 27 octombrie anul acesta. In rezumat va prezentam cateva din informatiile furnizate in acest material de profesorul David Khayat, presedintele Institutului national al cancerului din Franta, coordonatorul unei echipe de specialisti la Spitalul Pitie-SalpÃştriere.
Inteligenta redutabila
Potrivit lui Khayat, cand apare o celula canceroasa, primul ei demers este de a declansa procesul de inmultire, de multiplicare. Foarte repede toate noile celule se grupeaza si au ca principal scop aprovizionarea cu energia necesara dezvoltarii tumorii. Inteligenta redutabila a celulelor maligne este dovedita. Astfel, ele sunt capabile de a crea noi vase sangvine.
Noile vase sangvine sunt situate in organul atins de cancer. Ele au o particularitate: sunt de proasta calitate. Ceea ce explica de ce, frecvent, tumorile sangereaza. Aparitia acestor vase creste riscul ca o celula maligna sa se foloseasca de ele pentru a migra spre alte organe si astfel sa creeze noi tumori (metastaze). Asadar, cu ajutorul propriei retele, cancerul este capabil sa evolueze si sa puna in pericol viata bolnavului. De aici s-a nascut ideea ca trebuie blocat mecanismul de crearea a acestei retele proprii de vase pentru a stopa procesul de inmultire a celulelor maligne. O tumora care este privata de hrana si oxigen este in pericol. Ea se necrozeaza, fara a disparea, cum se intampla prin chimioterapie, care ucide celulele.
In urma cu 30 de ani
La originea acestei idei de stopare a proliferarii celulelor maligne este cercetatorul american Judah Folkman. In urma cu 30 de ani, el a stabilit ca unghiul de atac asupra tumorii este tocmai aceasta retea de vase. Dar, ca si in alte domenii, si in medicina, ideile novatoare sunt mai intai primite cu suspiciune, pentru ca ulterior ele sa fie apreciate la adevarata valoare. La ora actuala, studiile ii dau perfecta dreptate lui Folkman. Nu numai ca s-a dovedit ca Folkman are dreptate, dar
medicamentele - antiangiogenice - la care se lucreaza in prezent ar putea fi arma contra a numeroase cancere.
Un nou protocol
La ora actuala, se vorbeste despre un nou protocol in cazul bolnavului de cancer cu metastaze, dupa esecul terapiilor conventionale, inclusiv cu interferon. Protocolul consta in administrarea de medicamente antiangiogenice sub forma orala sau injectabila. Aceste medicamente vor impiedica alimentarea cu sange a tumorii, stiut fiind ca din sange ea isi asigura oxigenul si "hrana", vitale pentru a se dezvolta. Aceste tratamente sunt in curs de experimentare in Europa si in Statele Unite.
Printre echipele din Europa antrenate in "asaltul" contra cancerului se afla echipa profesorului David Khayat de la Spitalul Pitie-SalpÃştriere si colegii sai, echipa profesorului Robert J. Motzer de la Memorial Hospital din New York.
Potrivit rezultatelor clinice, unul din doi bolnavi de cancer al rinichiului cu metastaza prezinta ameliorari semnificative: de la incetarea evolutiei bolii, timp de cel mult doi ani, pana la regresul aproape complet al tumorilor. Sunt rezultate uimitoare in conditiile in care este foarte dificil, chiar imposibil sa actionezi in stadii avansate ale bolii.
Medicamente
Noile medicamente destinate asfixierii tumorii sunt in general bine tolerate. Oricum, mult mai bine comparativ cu chimioterapia. Dar pot prezenta si efecte secundare. Unele sunt chiar grave, constatand intr-o tromboza la nivelul unui vas, care este obturat, sau dimpotriva in declansarea unei hemoragii in organul cu metastaza. Aceasta inseamna ca administrarea tratamentului presupune supraveghere stricta. Este tipul de risc pe care cercetatorii sunt in curs sa-l evalueze. De aceea, mai este necesar un timp pentru a se decide iesirea pe piata. Profesorul David
Khayat, presedintele Institutului National al Cancerului, precizeaza ca aceste medicamente nu sunt inca disponibile decat pentru testari terapeutice. Dar profesorul Khayat nu exclude iesirea pe piata a unora dintre aceste medicamente "in mai putin de un an".
CERCETARI. Echipa de la Pitie-SalpÃştriere studiaza
la ora actuala alte doua produse antiangiogenice - apropiate celor prescrise in cancerul de rinichi - destinate cancerelor intestinului cu metastaze si pancreasului. De altfel, echipa de la Piti...-SalpÃştri"re nu este singura pe frontul de lupta contra cancerului. Si alte echipe din Europa si Statele Unite testeaza noi categorii de medicamente pentru tratarea cancerelor pancreasului, plamanului si melanomului.