x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Înfometarea celulelor maligne

Înfometarea celulelor maligne

de Gina Matei    |    28 Mar 2011   •   18:25
Înfometarea celulelor maligne
Sursa foto: /Thinkstock
158617-12-17-sante-page-6-image-0001.jpgCancerul intestinului gros are 90% şanse de vindecare dacă este depistat la timp. Dar pentru că adesea acest tip de cancer nu are nici un simptom până în stadiul final al bolii, mulţi pacienţi ajung prea târziu la medic. De aceea, specialiştii vă sfătuiesc să vă faceţi periodic investigaţii medicale cu ajutorul cărora boala poate fi depistată în faze incipiente: ecografie abdominală şi irigografie, o investigaţie radiologică amănunţită. O altă recomandare importantă a medicilor este să adoptaţi un stil de viaţă sănătos.

Faceţi ordine în stilul de viaţă!
Moştenirea genetică şi stilul de viaţă dezordonat sunt principalii factori responsabili de apariţia cancerului de colon, precizează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Aşadar, spuneţi nu alimentelor bogate în grăsimi animale şi prăjeli, alimentelor picante sau acre, fumatului şi consumului de alcool, mai ales pe sto­macul gol. De asemenea, asiguraţi-vă că din alimentaţie nu vă lipsesc fibrele (cereale, fructe şi legume în stare proaspătă) în cantitate optimă (35 g zilnic). Hidratarea este esenţială, aşadar cei 2 litri de apă zilnic reprezintă o regulă de bază pentru toţi. Şi lichidele calde, ceaiurile, ciorbele, supele, trebuie incluse în alimentaţie.

Românii, prea puţin informaţi
"Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală despre care ne este în general jenă să vorbim", spune doctor Dana Stănculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic din Bucureşti. Această jenă ne costă: în ţara noastră sunt descoperite anual 10.000-15.000 de cazuri. Acest tip de cancer apare când celulele normale care căptuşesc intestinul gros încep să crească şi să se multiplice necontrolat. Printre simptomle incipiente se numără astenia, anemia, pierderea în greutate, durerile abdominale, scaunele amestecate cu sânge sau scaunele de culoare neagră, greţurile. Iar semnele tardive sunt reprezentate de schimbările severe ale tranzitului intestinal, printre care constipaţia care alternează cu diaree, schimbarea orei scaunului şi dificultate în evacuarea scaunului.

Chirurgie, chimioterapie şi radioterapie
Operaţia, chimioterapia şi radioterapia sunt metodele de tratament ale bolii. Din fericire, în prezent există medicamente de ultimă generaţie pentru cei aflaţi în stadiul final al bolii, respectiv molecule care înfometează tumorile. Din păcate, acest tratament este greu accesibil, un pacient poate aştepta şi 1.200 de zile până să le primească.

Alimente recomandate
● Lactate – lapte, lapte bătut, chefir, iaurt
● Pâine şi produse de panificaţie – pâine de grâu, pâine prăjită, pâine mixtă bine coaptă, graham, pâine neagră, prăjituri cu fructe, tarte, chec
● Zahăr, zaharină - zahăr, fructoză, dextroză, miere, îndulcitor
● Fructe – prune, piersici, pere, mere, caise, portocale, mandarine, grapefruit, căpşuni, zmeură, pepene galben struguri, curmale, smochine
● Carne, peşte – carne slabă şi albă (se va evita consumul excesiv)
● Supe, ciorbe şi sosuri – nu se recomandă sosurile picante, nici ciorbele acrite cu borş, sare de lămâie sau oţet
● Legume şi salate – fasole, mazăre uscată, morcovi, varză
● Preparate din ouă - nu se recomandă ouăle prăjite sub nici o formă
● Băuturi – sucuri naturale, apă plată, ceaiuri din plante (laxative), dar nu ceai chinezesc

SFATURI PENTRU PREVENIREA CONSTIPAŢIEI. Mergeţi la toaletă zilnic, la aceeaşi oră, de preferat dimineaţa după micul dejun. Luaţi micul dejun în fiecare dimineaţă. Înainte sau după micul dejun beţi un pahar cu apă rece, eventual cu miere sau gem. O cafea, un pahar cu lapte sau un ceai laxativ poate fi un remediu simplu contra constipaţiei. De asemenea, beţi o cantitate suficientă de lichide, minimum 2 litri pe zi.

CAMPANIE. Sub numele de " Ce nu ştii despre cancerul intestinului gros", Federaţia Asociaţiilor Bolna­vilor de Cancer din România îşi propune să ofere toate informaţiile necesare cu privire la această boală. Pentru aceasta, cei interesaţi sunt rugaţi să acceseze pagina de Facebook a campaniei: http://www.facebook. com/pages/Campanie-Ce-nu-stii-despre-cancerul-intestinului-gros/133608763374071.

×
Subiecte în articol: cancer cancer colon