x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Inhalatorele pentru tratarea astmului poluează mediul

Inhalatorele pentru tratarea astmului poluează mediul

de Giulia Anghel    |    30 Oct 2019   •   13:49
Inhalatorele pentru tratarea astmului poluează mediul

Utilizarea celui mai obișnuit tip de inhalator pentru tratarea astmului este la fel de rău pentru mediu ca și consumul de carne, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, scrie news.sky.com.

Inhalatoarele cu doză măsurată conțin hidrofluoroalkani comprimați lichefiați (HFA), un gaz cu efect de seră. Înlocuirea a doar 10% dintre acestea cu cel mai ieftin inhalator echivalent, pe bază de pulbere uscată, care are o amprentă de carbon între 10 și 37 de ori mai mică, ar putea duce la economii de 8,2 milioane de lire sterline anual și ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu 58.000 de tone pe an. Aceasta înseamnă echivalentul a 180.000 de călătorii dus-întors de la Londra la Edinburgh. Analiza a scos la iveală faptul că inhalatoarele, în special cele cu doze contorizate, reprezintă aproape 4% din emisiile de gaze cu efect de seră ale NHS.

Cercetătorii sunt de părere că, la nivel individual, prin înlocuirea fiecărui inhalator cu doză contorizată, cu un echivalent de pulbere uscată, s-ar economisi între 150 kg și 400 kg pe an. Acest lucru este similar cu cantitatea de resurse pe care o persoană ar reuși să nu o risipească în propria gospodărie prin reciclarea deșeurilor, izolarea pereților, etc.

„Studiul nostru arată că trecerea la inhalatoare care protejează pentru mediul, ar putea reduce  semnificativ impactul asupra climei." spune dr.James Smith, de la Universitatea Cambridge

×
Subiecte în articol: astm