x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Înţepăturile de insecte: de la simple iritaţii locale la şoc anafilactic

Înţepăturile de insecte: de la simple iritaţii locale la şoc anafilactic

de Steluta Indrei    |    05 Iun 2012   •   11:13
Înţepăturile de insecte: de la simple iritaţii locale la şoc anafilactic

Caldura si umezeala din aceasta perioada favorizeaza inmultirea insectelor, ceea ce creste riscul expunerii la intepaturi, avertizeaza doctor Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinica, asistent universitar UMF Carol Davila.

De obicei, intepaturile de insecte nu sunt urmate decat de dezvoltarea unor iritatii locale de mici dimensiuni, usor dureroase (albina, viespe, paianjen, furnici) sau pruriginoase (tantar, purici, musculite), care trec spontan in cateva zile. Exista insa si pacienti la care o intepatura de insecta, in special intepatura de albina sau viespe, poate declansa reactii alergice severe.

Atentie la albine si viespi!

Cele mai periculoase sunt intepaturile de albine sau viespi. Alergia se poate manifesta printr-o reactie locala extinsa, o zona umflata (edem) mai mare la locul de intepatura, inrosire (eritem), mancarime (prurit), ce persista cateva zile. Potrivit medicului Camelia Berghea, in situatiile mai severe poate aparea senzatie de respiratie dificila, o eruptie cutanata generalizata, la distanta de locul intepaturii, ameteala, scaderea brutala a tensiunii arteriale, pierderea constientei. Toate acestea se incadreaza in tabloul de soc anafilactic, ce poate fi amenintator de viata, daca nu se aplica masuri urgente de tratament.

Primul ajutor

Tratamentul reactiilor alergice variaza in functie de severitatea reactiei. In primul rand trebuie indepartat cu grija acul insectei, daca a ramas la locul intepaturii, ceea ce se intampla mai ales in cazul intepaturii de viespe. Pentru simptomele locale este de obicei suficienta administrarea unui antihistaminic pe cale orala si utilizarea unui preparat corticosteroid local. O compresa rece poate ameliora senzatia de durere si edemul local.

In cazul persoanelor cu istoric de reactii alergice severe de tip soc anafilactic, medicii specialisti le recomanda trusa de urgenta cu adrenalina preconditionata intr-o seringa sterila, cu doza unica (diferita pentru adulti si copii), ce poate fi injectata automat intramuscular in caz de urgenta de catre pacient sau de catre insotitorii acestuia, explica doctor Camelia Berghea. Adrenalina lupta impotriva scaderii tensiunii arteriale si ajuta la deblocarea cailor respiratorii. Injectia se administreaza imediat ce apar primele semne de reactie severa. Dupa aplicarea primelor masuri de ajutor, chiar si dupa administrarea dozei de adrenalina, pacientul trebuie sa fie monitorizat si tratat corespunzator intr-un serviciu medical de urgenta. Tratamentul unei reactii alergice severe poate impune folosirea unor doze mari de corticosteroizi cu administrare injectabila, antihistaminice, solutii perfuzabile pentru mentinerea tensiunii arteriale etc.

“O masura utila pentru pacientul alergic este folosirea unei bratari de identificare care sa ofere detalii despre alergia de care sufera si un numar de telefon de contact de unde se pot obtine mai multe informatii in cazul in care pacientul face soc anafilactic', precizeaza medicul.

Pentru orice persoana (chiar daca nu e alergica) care a fost intepata simultan de mai multe insecte (in special albine, viespi) este necesara asistenta medicala de urgenta. Aceeasi masura se impune si daca intepatura s-a produs la nivelul fetei, gatului sau la nivelul cavitatii bucale si edemul poate afecta respiratia.

In cazul intepaturilor infectate poate sa fie nevoie si de tratament antibiotic. Dupa cum arata doctor Camelia Bergea, semne sugestive de infectie sunt: accentuarea edemului, agravarea durerii, cresterea caldurii locale si coloratia rosie intensa a pielii, senzatia de pulsatie la nivelul zonei umflate etc.

Alergia nu apare la prima intepatura

O reactie alergica la veninuri de insecte poate aparea la orice varsta. “Dar la prima intepatura nu apare un raspuns alergic, ci este nevoie de timp pentru ca sistemul imun al celui intepat sa reactioneze prin producerea de anticorpi specifici implicati in alergii. Incepand cu cea de-a doua intepatura poate apare o reactie alergica, atat la copii cat si la adulti', explica medicul.

Reactiile la veninul insectelor pot sa fie mai severe daca s-a inoculat o cantitate mai mare de venin sau daca intepatura s-a produs la nivelul fetei. De asemenea, prezinta riscuri mai mari pacientii cu boli care predispun la complicatii sau la reactii adverse la administrarea medicamentelor de urgenta. De exemplu, va fi un raspuns mai slab la tratament in cazul in care pacientul se afla sub terapie cu betablocante sau creste glicemia la diabetici dupa administrarea medicatiei de urgenta. Totodata exista riscul de tulburari de ritm cardiac in cazul administrarii eronate a adrenalinei. De aceea, orice pacient cu reactii anafilactice in antecedente primeste de la specialist trusa de urgenta cu medicamentele necesare, este instruit asupra utilizarii corecte a acestora si este informat asupra efectelor adverse potentiale. Doctor Camelia Berghea reaminteste ca, pentru depasirea cu succes a unei reactii alergice severe, este esentiala aplicarea rapida a primelor masuri de tratament si prezentarea in cel mai scurt timp la o unitate medicala de urgenta pentru urmarirea evolutiei pacientului si instituirea tratamentelor complexe necesare, ce pot varia de la caz la caz.

Cum ne ferim de insecte

Pentru a reduce riscul intepaturilor de insecte, medicul recomanda cateva masuri de precautie:

* Evitati stupii sau cuiburile naturale de albine, viespi!

* Purtati haine in culori deschise si care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului!

* Nu folositi parfumuri tari!

* Pe terase sau la picnic pastrati alimentele si sucurile acoperite!

* Pastrati-va calmul si nu faceti miscari bruste in cazul in care in apropierea dumneavoastra se afla o albina sau o viespe!

* Asigurati-va ca aveti intotdeauna la indemana trusa de urgenta recomandata de medicii specialisti si ca medicamentele nu sunt expirate!

×