x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Interferonul ataca virusurile

Interferonul ataca virusurile

de Liana Hainarosie    |    14 Iun 2005   •   00:00
Interferonul ataca virusurile

Despre interferon se vorbeste din ce in ce mai des. Dar oare stim ce inseamna interferon? Ii cunoastem proprietatile? Stim in ce afectiuni este recomandat si cum se administreaza?

Interferonul este o proteina produsa in mod natural de celule sub actiunea virusurilor. Eliberarea lui in circulatia sangvina determina producerea unor enzime care contracareaza atacul viral. Din acest motiv, interferonul este considerat o posibila resursa terapeutica in lupta cu virusurile. Actiunea sa in organism este antivirala si de modulare imunologica.

Oamenii de stiinta au determinat existenta a trei grupe distincte de interferon, fiecare cu mai multe tipuri, produse de celule diferite: leucocite, fibroblasti (celule ale tesutului conjunctiv de forma stelata sau alungita), alte celule implicate in raspunsul de aparare imuna.

Clasele identificate pana in prezent se numesc alfa, beta si gamma interferon. Initial s-a considerat ca interferonii sunt specifici fiecarei specii, dar cercetarile au demonstrat ca unele tipuri de interferon pot fi active si la nivelul altor specii.

Interferonul, singur sau in combinatie cu ribavirina, face parte din tratamentul medicamentos in cazul hepatitei virale C, un proces inflamator al ficatului. Pentru a nu inrautati starea ficatului, medicii recomanda limitarea consumului de alcool pe perioada tratamentului.

Terapie eficienta


Alfa interferonul se foloseste in tratamentul hepatitei C din anul 1991, cand a primit aprobarea FDA (Federal Drug Administration), precum si in unele tipuri de leucemie. De asemenea, el este util si in tratamentul hepatitei B, cauza majora a cirozei si a cancerului hepatic.

Alfa interferonul este prima terapie eficienta (in proportie de 25% din cazuri) in hepatita C. De asemenea, terapia cu interferon se recomanda si bolnavilor cu forme moderate de boala, care pot prezenta riscul dezvoltarii cirozei hepatice.
Aceste persoane trebuie neaparat sa se adreseze specialistilor (gastroenterologi, hepatologi, medici infectionisti).

Circa 50% dintre persoanele afectate de hepatita C raspund favorabil la terapia cu interferon, cu imbunatatirea testelor hepatice si a rezultatelor punctiei biopsiei hepatice. Cu cat este folosit mai devreme dupa infectarea cu virus, cu atat tratamentul cu alfa interferon este mai eficient. Exista insa si cazuri cand simptomele hepatitei C reapar dupa intreruperea tratamentului.

Administrare


Administrarea interferonilor in cazul hepatitelor B si C se face de trei ori pe saptamana, pe cale subcutanata sau intramusculara.

Dar acest regim nu este unul ideal, deoarece, intre administrari, concentratia de interferoni in sange scade foarte mult, virusul hepatic se poate inmulti, iar infectia poate reactiva.

Astfel se explica de ce tratamentul cu interferoni standard nu este foarte eficient. Pentru asigurarea unor concentratii constante de interferoni, cu perioade de eliminare din organism mai lungi si cu o mai buna toleranta din partea bolnavului, interferonul standard se combina cu polietilenglicoli.

STIATI CA
  • Ficatul este al doilea organ ca marime din corpul uman (dupa piele) si indeplineste peste 500 de functii. El are o capacitate foarte mare de regenerare. Indepartand trei sferturi din ficat, restul va creste la marimea si forma initiala dupa o perioada de timp.
  • Ficatul lupta impotriva infectiilor, proceseaza alimentele digerate din intestine.
    De asemenea, produce bila, o substanta care ajuta la digerarea hranei, depoziteaza fierul, vitaminele si alte elemente chimice care contribuie la buna functionare a organismului, controleaza nivelul grasimilor, al glucozei si al aminoacizilor din sange si ajuta la detoxifierea si eliminarea unor substante care ar putea otravi organismul.
  • STATISTICI. In general, in hepatita C, simptomele lipsesc, 80% dintre persoanele infectate neprezentand simptomatologie. In intreaga lume, comparativ cu virusul HIV, prevalenta hepatitei C este mult mai mare, respectiv 170 de milioane de oameni infectati, fata de 36 de milioane, in cazul HIV.
    ×
    Subiecte în articol: interferonul interferon