ALIMENTATIE ECHILIBRATA
GEORGETA LICSANDRU
|
Cretinism, gusa, nasteri premature
"Carenta de iod este cea mai cunoscuta cauza a retardului mintal si a deteriorarii functiilor cerebrale. Cresterea copiilor este incetinita prin deficit de iod, ei devin apatici, retardati mintal, cu alterarea capacitatii de miscare, a vorbirii, a auzului", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. La gravide, carenta de iod produce disgravidii, nastere prematura, avort. De asemenea, studii recente au aratat ca deficitul de iod la gravide este una dintre cauzele nasterii copiilor cu greutate mica. Femeile cu carenta de iod pot avea nasteri premature, iar din aceasta cauza pot aparea mortalitatea perinatala si infantila crescuta, anomaliile congenitale, cretinismul cu leziuni neurologice si cu deficit mintal, cu surdo mutitate, strabismul. La copii apare hipotiroidismul juvenil cu dezvoltare mintala si fizica deficitara, iar la adult apar gusa si complicatiile ei si, de asemenea, tulburari ale fertilitatii.
Citește pe Antena3.ro
Dozele zilnice
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doza zilnica de iod recomandata copiilor sub un an este de 50 de micrograme; celor intre 4 si 7 ani - 90 de micrograme; 7-12 ani - 120 de micrograme; persoanelor mature - 150 de micrograme; gravidelor si femeilor care alapteaza - 200 de micrograme. Organismul uman are nevoie de cantitati mici de iod, insa aportul trebuie sa fie continuu. Acest lucru se poate realiza prin iodarea sarii sau prin consumul altor surse de iod: fructele de mare (algele marine), carnea, fructele si vegetalele (din zonele in care solul contine iod), laptele (daca animalele au consumat sare iodata). Din pacate, solul din Romania nu contine cantitati suficiente de iod pentru a acoperi necesarul nostru de iod zilnic. De aceea, sarea este cel mai sigur mijloc de a aproviziona constant organismul uman cu iod. La prepararea alimentelor, continutul de iod se micsoreaza, in special la fierbere. In carne si peste, cantitatea de iod scade cu 50%, in legume si fructe - cu 30%, iar in lapte - cu 25%. Iodul se poate pastra daca mancarea este pregatita la aburi sau daca produsele sunt puse direct in apa ce clocoteste.
|
ALTE SURSE. Cei care sunt nevoiti sa manance desodat sau hiposodat ar trebui sa se orienteze spre alte surse de iod. In farmacii sau in magazinele care comercializeaza suplimente alimentare exista alge marine sub forma de capsule, o sursa bogata de iod. De asemenea exista o categorie de persoane (cele care prezinta alergii la iod, sufera de cancer tiroidian) care nu au voie sa consume iod in cantitatile existente in sarea iodata. Medicul este cel care stabileste interdictia de a consuma iod.
ROMANIA. In tara noastra, aproximativ 20% dintre copii prezinta deficit de iod, cu o prevalenta mai mare a tulburarilor in mediul rural, iar peste 35% din populatie prezinta forme vizibile de afectare tiroidiana (gusa). Pana la iodarea universala a sarii, in mediul rural nu se prea consuma sare iodata. Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile ca in mediul rural se inregistreaza mai multe cazuri de afectiuni induse de lipsa de iod. |
| |
CEAPA. Cercetatorii de la Institutul national de studiu al cancerului din Statele Unite au ajuns la concluzia ca 10 grame de ceapa de doua ori pe zi scad riscul aparitiei tumorilor la prostata. In acelasi timp, cercetatorii bulgari recomanda ceapa in cazul adenomului de prostata. Persoanele suferinde trebuie sa manance seara o ceapa medie cu paine si sare sau sa bea sucul de la o ceapa. De asemenea, ceapa imbunatateste digestia, sporind secretia de suc gastric, reda pofta de mancare. INFARCT. Consumul de peste poate scadea riscul aparitiei infarctului chiar si in cazul persoanelor in varsta. Doctorul Dariush Mozaffarian si colegii sai de la Universitatea Harvard (SUA) au intreprins un studiu pe 4.775 de persoane de peste 65 de ani. In 12 ani de observatii au fost inregistrate 626 de infarcturi. Printre subiectii care au consumat peste fiert sau la gratar de doua-trei ori pe saptamana, riscul de infarct a fost cu 14% mai scazut decat in cazul celor care au consumat peste mai rar. In cazul unui consum mai mare de peste (de patru-cinci ori pe saptamana), riscul de infarct a scazut cu 28%-32%. |