x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Izvor de vitalitate

Izvor de vitalitate

de Georgeta Licsandru    |    14 Iun 2005   •   00:00
Izvor de vitalitate

Apa - izvor de sanatate... O sintagma care defineste intru totul proprietatile terapeutice ale apei medicinale. Aceasta are un continut de saruri minerale mai ridicat (aproximativ 1.500 de miligrame la litru), este recomandata spre consum de medicul curant si se gaseste in statiunile balneoclimaterice.

Apa - izvor de sanatate... O sintagma care defineste intru totul proprietatile terapeutice ale apei medicinale. Aceasta are un continut de saruri minerale mai ridicat (aproximativ 1.500 de miligrame la litru), este recomandata spre consum de medicul curant si se gaseste in statiunile balneoclimaterice.

"Apele minerale medicinale contin diverse oligoelemente (sulf, fier, magneziu), sunt ape neradioactive sau radioactive, cu efect benefic asupra organismului uman", afirma dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Apele medicinale se folosesc in cure interne sau externe. Pentru tratarea ulcerelor, gastritelor, afectiunilor renale, hipotiroidismului se recomanda consumul de ape medicinale sulfuroase si radioactive. Ele stimuleaza activitatea stomacului si a intestinului, maresc sau scad aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia sangvina. Curele externe sunt indicate in afectiunile reumatismale, dar si in cele dermatologice. In uz extern, medicul recomanda baile terapeutice, indicand si temperatura apei, durata baii, numarul de bai din cadrul unei cure. Apele minerale din zona Tusnad sunt renumite pentru redarea bunei dispozitii si ameliorarea tulburarilor psihice.

Cure de cate 18 zile


In general, o cura dureaza 18 zile, folosirea apelor medicinale fiind asociata cu alte proceduri (fizioterapie, kinetoterapie, masaj). "In recomandarea curelor cu ape medicinale se tine seama de compozitia apei, dar si de climatul din zona respectiva. Apa de la Techirghiol are o concentratie crescuta de iod, fiind recomandata reumaticilor si celor care sufera de hipotiroidie. Apele sulfuroase sau cele cu o concentratie radioactiva ridicata nu le sunt recomandate cardiacilor. Reumaticilor nu le fac bine zonele umede, ci cele uscate, cum este zona Lacului Sarat de la Amara", arata dr. Ioan Dumitrescu. Curele cu ape sulfuroase regleaza metabolismul si dau rezultate foarte bune in colite, ulcere, reumatisme degenerative, inflamatorii, spondiloze cervicale, dorsale, lombare, artroze, tendinite, dar si in boli dermatologice (psoriazis, neurodermatite) sau endocrine (hipotiroidism).

RECOMANDARI. Atunci cand pacientul se prezinta la medic, i se face un set de analize pentru a i se recomanda cura potrivita. Persoanelor anemice le sunt indicate apele feruginoase, celor care sufera de hipocalcemie, osteoporoza - apele cu continut ridicat de calciu. Pacientilor cu cancer sau displazii mamare nu le fac bine apele radioactive. Potrivit dr. Dumitrescu, uneori, in prima saptamana a curei, pacientii au impresia ca nu se simt bine. Dupa aceea insa, starea lor de sanatate se imbunatateste, iar efectele dureaza pana la un an.

×
Subiecte în articol: apele