Cele mai frumoase cuvinte despre cel care a fost medicul si profesorul Nicolae Kalinderu le-a spus bunul sau prieten, Victor Babes.
Cu prilejul unui discurs tinut la Academia Romana dupa moartea lui Kalinderu, Babes spunea ca "Nicolae Kalinderu este primul internist roman ale carui lucrari au fost cunoscute peste hotarele tarii". Istoria medicinei romanesti il mentioneaza pe Kalinderu ca unul dintre cei mai mari clinicieni internisti, profesor universitar de clinica medicala la Facultatea de Medicina din Bucuresti, seful clinicii medicale de la Spitalul Brancovenesc. "El este totodata cel care a adus elemente noi in clinica medicala romaneasca: o orientare histopatologica si fiziopatologica. A fost, de asemenea, primul clinician cercetator din Romania si primul clinician care a infiintat un laborator atasat clinicii sale", spune despre Kalinderu profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".CEI TREI SAVANTI
A studiat la Facultatea de Medicina din Paris. Claude Bernard cu medicina experimentala, Pasteur cu teoria bacteriologica sunt doar doi dintre savantii care au influentat evolutia lui Kalinderu. In 1874, dupa ce si-a sustinut teza de doctorat la Paris, a revenit in Romania, unde a devenit medic primar de boli interne la Colentina si apoi la Spitalul Brancovenesc. In 1887 a avut loc o innoire a corpului medical si universitar din Bucuresti, ocazie cu care sunt numiti profesori, la Facultatea de Medicina din Bucuresti, trei mari medici: Victor Babes, George Assaky si Nicolae Kalinderu. "Acest moment este considerat decisiv in istoria medicinei romanesti pentru ca cei trei mari savanti aveau sa reformeze intreaga medicina romaneasca", spune prof. Nicolae Marcu. Kalinderu a realizat lucrari care au avut rasunet si peste hotare. El este autorul primului tratat de medicina interna din literatura medicala romaneasca, intitulat "Lectiuni de clinica medicala" (1892).
|
MUZEUL DE ARTA. Despre familia lui Nicolae Kalinderu se spune ca ar avea origine turca. Tatal savantului se numea Kalinderoglu, ceea ce in turca inseamna "fiul filosofului". Iancu, fratele medicului, a fost adminstratorul domeniilor Coroanei Regale si membru al Academiei Romane. Nicolae Kalinderu si fratele sau erau mari colectionari de arta. Cei doi au cumparat mai multe tablouri de-al lungul timpului, pentru ca apoi sa infiinteze Muzeul de Arta al Romaniei, care se gaseste acum la Muzeul Colectiilor de Arta.
|
Citește pe Antena3.ro