x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La farmacie, cu sau fara reteta

La farmacie, cu sau fara reteta

de Georgeta Licsandru    |    14 Iun 2005   •   00:00
La farmacie, cu sau fara reteta

OTC-urile sunt medicamente care se elibereaza in farmacii fara prescriptie medicala. In general, acestea sunt medicamente care actioneaza asupra simptomelor, tonice, complementare la alte medicamente, au efecte secundare mai mici, motiv pentru care se elibereaza fara reteta. In aceasta categorie se incadreaza antialgicele, analgezicele, antitermicele, antitusivele, antimicoticele, unele unguente antiinflamatorii.

Indicatii si contraindicatii


Ca orice medicament, si OTC-urile au indicatii si contraindicatii, iar cel care le solicita trebuie sa cunoasca prospectul. Daca sunt luate la intamplare sau sunt combinate cu alte medicamente, pot aparea efecte secundare. Potrivit statisticilor, in Europa, in fiecare zi mor 40 de persoane din cauza folosirii fara recomandarea medicului a medicamentelor antiinflamatoare.

OTC-urile sunt ieftine, insa complicatiile provocate de abuz sau administrarea necorespunzatoare genereaza cheltuieli foarte mari.

OTC-urile nu au limitare la reclamele comerciale, cum sunt celelalte medicamente, pentru care este interzis sa se faca reclama prin mass-media. Exista pacienti care cumpara unele medicamente numai pentru ca au vazut o reclama la televizor. Abuzul de medicamente antiinflamatorii eliberate fara prescriptie medicala poate avea efecte secundare serioase - hemoragiile digestive superioare sau inferioare aparute ca urmare a administrarii acestor medicamente pot creste riscul de deces.

Regimul gratuitatilor


"In Romania, pana de curand, toate OTC-urile erau compensate pentru copii la preturile comerciale, integral. Prin analiza costurilor s-a constatat ca este mai economic si mai medical ca banii sa poata fi alocati pentru medicamente esentiale, astfel incat, pe cat posibil, cine are nevoie de un medicament esential sa il poata gasi in momentul cand i se prescrie", sustine dr. Alin Stanescu, directorul medical al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

In acest moment a fost intocmita o lista cu medicamentele utilizate mai frecvent in patologia infantila si a femeii gravide.

Gratuitatea va fi acordata categoriilor speciale (copii, gravide, studenti) la pretul de referinta. Acesta este un pret apropiat de pretul celui mai ieftin produs din clasa respectiva. Daca insa pacientul doreste un produs comercial cu un pret mai mare trebuie sa plateasca diferenta. Pe lista sunt 22 de OTC-uri - denumiri comune internationale, pentru fiecare denumire comuna existand mai multe forme farmaceutice comerciale. Dr. Alin Stanescu ne da cateva exemple in acest sens: paracetamolul sub toate formele, bromhexinul sub toate formele, produse de calciu, apa distilata, ser fiziologic pentru administrarea antibioticelor, antispastice, antimicotice.

SUPLIMENTE. Pe lista de gratuitati nu se gasesc suplimentele nutritive. Desi se elibereaza fara prescriptie medicala, suplimentele nu se pot compensa pentru ca nu sunt medicamente. "Programele Ministerului Sanatatii pot sa acopere si cheltuielile cu suplimentele nutritive, chiar daca nu sunt medicamente, pentru ca exista prevederi speciale. Prin Programul de sanatate a familiei si copilului sunt finantate suplimentele nutritive, respectiv produsele de lapte praf special pentru copiii care au boli digestive", arata dr. Alin Stanescu.

PRESCRIERE. Sarcina de a prescrie aceste medicamente ii revine medicului de familie. La o consultatie, pentru fiecare afectiune pot fi prescrise unul-trei medicamente. Exceptie de la aceasta regula fac copiii intre 0 si 12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice stabilite de medicul specialist. "Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt neesentiale, dar necesare. In general, in toate statele in care sistemul de sanatate este finantat de serviciile de asigurari, OTC-urile nu fac parte din categoria medicamentelor sustinute intr-un fel sau altul de sistemul de asigurari - compensate suta la suta sau partial", afirma dr. Alin Stanescu, consilierul ministrului Sanatatii.

PRECAUTIE. Inainte de a ne administra un medicament fara prescriptie medicala trebuie sa citim cu atentie prospectul. Unele medicamente pot fi foarte toxice, iar efectele adverse si contraindicatiile sunt specificate in prospect. Alte OTC-uri - antitermicele, antialgicele, antitusivele - nu prezinta nici un pericol daca sunt luate fara prescriptie medicala.

×
Subiecte în articol: medicamente