x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La masă cu ulcerul sau cu gastrita?

0
Autor: Florin Condurateanu 00 0000 - 00:00

Era o vreme când se vorbea despre gastrită ca despre fustele maxi, se purta gastrita ca ultimele noutăţi în modă. Una-două, cum se învârtea ceva în stomac, doctorul cu grăbire punea mâna pe pix şi scria o reţetă aplicabilă diagnosticului de gastrită.



Gastrita devenise un fel de sport naţional. De altfel, ca şi ulcerul. Se văicareau unii că şeful de la serviciu, un tiran împuţit, le-a făcut buba la burtă. Erau vremurile în care vinovat de ulcer era stresul. Nu apăruseră comunicatele medicilor ăia din Noua Zeelandă cum că e vorba de o bacterie care provoacă ulcer. Vremurile s-au schimbat şi au început să cadă ca popicele diagnosticele puse pompieristic sub pălăria de gastrite şi ulcere. Explică acest capitol atât de discutat profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. De altfel, îşi aminteşte renumitul profesor Oproiu de vorbele magistrului lui, profesorul Spârchez, care zicea: "Norocul nostru este că 70% dintre ulcere se vindecă singure". Şi cu îndreptăţire rostea aceste aprecieri fiindcă organismul este prevăzut cu superbe mecanime de apărare mai ales în cazul ulcerelor generate de excesul de acid clorhidric. În cazul ulcerelor produse de Helicobacter Pylori, tratamentul se face cu un inhibitor cu pompă de proton din clasa omeprazol şi, în paralel, timp de o săptămână sau două săptămâni cu două antibiotice: amoxicilină + metronidazol sau amoxicilină + claritromicină. Iar în privinţa sumedeniei de diagnostice de gastrită apariţia endoscopiei cu preluarea unui fragment de mucoasă şi examinarea lui la laborator a micşorat excesul de diagnostic de gastrită. Dar până una alta, o componentă importantă a terapiei în ulcere şi gastrite este regimul alimentar.

Secreţia acidă

Ce au voie să mănânce şi ce nu bolnavii de gastrită sau ulcere? Aceşti suferinzi trebuie să-şi aleagă alimentele care au observat cum că nu au acţiuni nocive asupra stomacului. Adică acele alimente care nu măresc secreţia acidă din stomac şi care nu inhibă motilitatea stomacului, adică nu frânează mişcările stomacului. Un stomac cu dinamică înceată evacuează încet alimentele din stomac care întârzie să stea în el. Pentru bolnavii de ulcere şi gastrite sunt indicate lactatele şi laptele dulce. Unii nu suportă însă laptele fiindcă s-au născut cu deficit de enzimă, de lactoză. Şi ei trebuie să evite consumul de lapte. Dar se pot hrăni cu brânză de vaci, caş, telemea şi mai puţin cu brânză fermentată de genul caşcaval sau brânză de burduf. Este de evitat şi laptele bătut. Sunt foarte potrivite legumele şi fructele. Dar şi în stare crudă, ceea ce populaţia cunoaşte mai puţin. Mai greu suportabile, fiindcă dau secreţie de acid, sunt vinetele şi roşiile. Sunt buni pentru aceşti suferinzi cartofii, dovleceii, conopida, fasolea, varza, mazărea.

Fiartă, slabă, albă

Carnea este bine să fie preparată ca rasol, carne fiartă, carne înăbuşită la cuptor şi grătar bine făcut, nu din acela crud. Sunt indicate următoarele tipuri de carne: de pasăre, de vacă, de viţel. Mai puţin se recomandă carnea de porc grasă. Şi mai de evitat sunt tipurile de carne de raţă, gâscă, fiindcă sunt grase şi tocmai de aceea bolnavii de ulcer şi de gastrite trebuie să se abţină de la slănină, de la costiţă, dar şi de la conserve şi mezeluri. Toate aceste tipuri de carne şi produse din carne sunt grase şi se întârzie evacuarea lor din stomac. Peştele este foarte bine tolerat în gastrită şi ulcer. Se digeră uşor. Peştele este bogat şi în acizi graşi omega, care intră în componenţa tuturor membranelor, mai ales a membranelor celulelor digestive. Dar peştele nu trebuie nici el prăjit doar rasol sau gătit înăbuşit. Pastele sunt bine suportate, iar orezul este acceptat de bolnavii de gastrită şi ulcer. Grăsimile vegetale cele mai bune sunt cele din meniul meridional, adică uleiul de măsline, dar sunt bine acceptate şi uleiul de floarea-soarelui, de porumb.

Fructele româneşti

Cele mai potrivite fructe sunt fructele româneşti. Le fac foarte bine celor bolnavi de gastrită şi ulcer următoarele fucte româneşti: caisele, vişinele, merele, perele, strugurii, pepenele verde şi cel galben, prunele. Din categoria fructelor de import cele mai indicate sunt bananele. Bolnavii de ulcer şi de gastrită trebuie să consume mai puţin citrice de genul portocale, mandarine, grepfrut, lămâi, ananas, care fac să sporească secreţia acidă în stomac. Dulciurile concentrate stimulează secreţia acidă din stomac. De aceea, bolnavii de gastrită şi ulcer trebuie să evite marmelada, magiunul, dulceaţa, chiar şi mierea. Fac rău şi torturile, dar sunt bine tolerate prăjiturile de casă, plăcintele cu mere, cu brânză, cu dovleac, aluaturile fragede. În materie de panificaţie pentru bolnavii de ulcer şi gastrită sunt admise pâinea albă, pâinea neagră, biscuiţii, mămăliga. Şi ouăle sunt recomandate, dar nu prăjite. Se acceptă ouăle fierte moi şi ochiurile româneşti în apă.

Se recomandă apa plată, adică necarbogazoasă. Mai puţin sunt indicate apele carbogazoase, deoarece stimulează secreţia de acid. Foarte bune sunt ceaiurile româneşti: ceaiul negru, de muşeţel, de tei, de gălbenele. Bolnavii de ulcer şi gastrită nu trebuie să bea ceaiul de sunătoare, care distruge acţiunea medicamentelor ce inhibă protonii din clasa omez. Nu prea sunt potrivite vinul şi berea, care stimulează secreţia acidă în stomac. Bolnavul de ulcer şi gastrită mai bine bea, dacă ţine neapărat, 20 ml de tărie care în egală măsură stimulează secreţia de acid, dar şi secreţia de mucus şi bicarbonat, care sunt factori de apărare a stomacului. Oricum, aceste băuturi nu trebuie consumate pe stomacul gol şi nu atunci când gastrita şi ulcerul se află în fază acută.
Citeşte mai multe despre:   bolnavii,   stomac,   gastrita,   ulcer,   recomandări,   secreţia

 



Mai multe titluri din categorie

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!
Galerie Foto Cunostintele acumulate la scoala nu vor fi niciodata suficiente, daca nu sunt insotite de abilitatea si de increderea in sine necesare pentru a le transpune in practica. Aceste calitati sunt neglijate in sistemul clasic...

Viața sănătoasă a românilor: 8,4% au o alimentație adecvată și 11,6% fac sport

Viața sănătoasă a românilor: 8,4% au o alimentație adecvată și 11,6% fac sport
Din păcate, foarte puțini români duc o viață sănătoasă. Astfel, doar 8,4% au o alimentație potrivită și numai 11,6% fac sport săptămânal, arată Institutului Naţional de Statistică. Dintre...

Când se va atinge imunitatea colectivă anti COVID-19 în UE

Când se va atinge imunitatea colectivă anti COVID-19 în UE
UE va atinge imunitatea colectivă față de virusul SARS-CoV-2 în luna ulie 2021, după cum a afirmat Thierry Breton, comisar european pentru Piaţa Internă și responsabil al campan...

Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D

Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D
Osteoporoza, o afecțiune caracterizată de pierderea de masă osoasă, a apărut ca un bau-bau care sperie lumea, mai ales că pierderea de os favorizează apariția unor fracturi chiar și din căzături...

O nouă tulpină de COVID-19 descoperită în Japonia. Cât este de periculoasă

O nouă tulpină de COVID-19 descoperită în Japonia. Cât este de periculoasă
O altă tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost descopertă în Japonia. Circa 70% dintre pacienții internați cu simptomele noului coronavirus la un spital din Tokyo au fost confirmați cu o variantă care nu...

Ce trebuie să știe românii despre denumirea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech

Ce trebuie să știe românii despre denumirea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech
Unele persoane care se vaccinează anti COVID-19 cu produsul dezvoltat de Pfizer/BioNTech sunt derutați de faptul că pe fiolă scrie „Comirnaty”. Astfel, reprezentanții CNCAV le transmite că...

UPDATE 18 milioane de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Marea Britanie. Care sunt riscurile

UPDATE 18 milioane de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Marea Britanie. Care sunt riscurile
În Marea Britanie au fost imunizate peste 18 milioane de persoane cu vaccinul anti COVID-19 produs de AstraZeneca. Dintre acestea, au fost4 raportate doar 30 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge....

Sinovac produce miliarde de doze de vaccin anti COVID-19

Sinovac produce miliarde de doze de vaccin anti COVID-19
Laboratorul chinez Sinovac a anunţat dublarea capacității de producţie a vaccinului anti COVID-19, ajungând la 2 miliarde de doze pe an, scrie AFP. CoronaVac, este unul dintre cele patru...
Serviciul de email marketing furnizat de