x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Laringele

04 Apr 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • LECTIA DE ANATOMIE
  • Laringele, organ cu functie importanta pentru vorbire si respiratie, este situat in partea anterioara a gatului.

    "El are forma unui "tub" cu calibru diferit. Laringele este ca o piramida triunghiulara cu baza mare orientata in sus, spre faringe, si cu baza mica, in jos, spre trahee", explica medicul ORL Catalin Furtuna de la Spitalul Clinic "Sfanta Maria".

    Potrivit dr. Catalin Furtuna, "din punct de vedere al structurii, laringele este alcatuit din cartilaje care formeaza un schelet al acestui organ. Cartilajele sunt legate intre ele si sustinute prin membrane, ligamente si muschi". Cavitatea laringiana este captusita de o mucoasa.

    Prin indepartarea si apropierea corzilor vocale, laringele isi indeplineste functia respiratorie. Acesta este un act reflex dependent de schimbul de aer din respiratie. Un alt rol al laringelui este acela de a produce sunete. Tonul care pleaca din laringe este modificat prin traversarea faringelui, a cavitatii bucale, foselor nazale si buzelor, dand astfel nastere timbrului si rezonantei vocii.

    Insuficienta respiratorie acuta si raguseala sunt primele semne ale bolilor laringelui, provocate de un factor obstructiv (corp strain in gat, abcese, traumatisme, paralizii, edeme, tumori benigne sau maligne). Bolnavul care nu poate respira constituie o urgenta atat de diagnostic, cat si de tratament.

    Afectiunile inflamatorii acute sau laringitele acute sunt cauzate de infectii virale, care se pot agrava cu infectii bacteriene, substante toxice, fum, praf. Laringitele cronice sunt cauzate, pe langa cele mentionate, de tutun si consumul de alcool. Nodulii corzilor vocale, polipii laringieni, papiloamele, chisturile se numara printre tumorile benigne care afecteaza laringele, foarte frecvent intalnite in practica, sustine dr. Catalin Furtuna. Cancerul laringian afecteaza din ce in ce mai multe persoane de 30-40 de ani, in conditiile in care aceasta boala era considerata specifica varstei a treia. Orice persoana care este ragusita mai mult de trei saptamani, mai ales daca este fumatoare, trebuie sa consulte un medic de specialitate, deoarece cauza raguselii ar putea fi o tumoare maligna. Operat intr-o faza incipienta, pacientul scapa cu voce si deglutitie pe cale naturala si nu ajunge la canula traheala si operatii mutilante.

    STIATI CA
  • La nou-nascut, laringele este rotunjit si scurt, iar la adulti ajunge la forma piramidala.
  • Reflexul de tuse are loc la nivelul laringelui.
  • Laringele face posibila desfasurarea unor activitati fizice intense, precum ridicarea de greutati sau sapatul si desfasurarea actului de defecatie, de mictiune, expulzia fatului in timpul nasterii.
  • Laringita cronica poate fi o boala profesionala a interpretilor vocali, politicienilor, avocatilor, cadrelor didactice etc.
  • ×
    Subiecte în articol: laringele