LECTIA DE ANATOMIE
Limba este un organ muscular cu rol in vorbire, masticatie, deglutitie si in formarea senzatiei gustative.
Portiunea orizontala a limbii ocupa o mare parte din cavitatea orala (2/3), insa volumul acestui organ muscular este mult mai mare decat cel vizibil. 1/3 din limba o reprezinta "radacina" limbii, adica portiunea care se continua in jos, spre gat. Acest segment are un rol foarte important in actul deglutitiei.
Forma si mobilitatea limbii sunt determinate de musculatura. Toti muschii din care este constituit acest organ sunt controlati printr-un nerv cranian (nervul hipoglos), care face posibila articularea vorbirii, ajuta la impingerea alimentelor intre arcadele dentare si contribuie la directionarea alimentelor prin faringe. Mucoasa care inveleste limba asigura gustul, prin intermediul a aproximativ 10.000 de papile gustative, cu forme si dimensiuni diferite. Fiecare papila gustativa include de la 50 pana la 100 de celule specializate in identificarea senzatiilor gustative primare: sarat, dulce, acru si amar. "Pana nu demult se credea ca aceste senzatii gustative sunt identificate specific in diferite zone ale limbii. Studiile recente arata insa ca fiecare papila gustativa prezinta capacitatea de a identifica si transmite creierului toate senzatiile gustative primare", explica prof. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul Clinic Universitar de Stomatologie. Informatia gustativa este transmisa prin nervul lingual (ram al nervului trigemen) si printr-un ram al nervului glosofaringian. La nivelul creierului, informatia gustativa se asociaza cu cea olfactiva si astfel se obtine senzatia completa a savorii unui aliment. Senzatia tactila si cea dureroasa de la nivelul limbii sunt asigurate, la randul lor, de alte structuri, mai putin specializate.
Cancerul de limba
|
STIATI CA |
Citește pe Antena3.ro