Toti folosim produse cosmetice, de la spuma de ras, pasta de dinti, deodorante, gel de dus, creme, machiaje, dar putini suntem constienti de pericolul pe care il reprezinta unele ingrediente.
Te-ai fi gandit ca, de fapt, produsele cosmetice pe care le folosesti “pentru piele' lucreaza impotriva ei? Ca toate cremele, balsamurile, exfoliantele, hidratantele, vopselele ascund problemele existente si iti aduc altele noi?
Nutritionistul Cristian Margarit a intocmit o lista a substantelor nocive frecvent intalnite in produsele cosmetice:
Parafina: umplutura ieftina, blocheaza porii si impiedica eliminarea toxinelor, ducand la alergii, iritatii, inflamatii, acnee.
Parabenii: conservanti care cresc riscul de cancer si alte probleme ale pielii. Singura lor utilitate este pentru comercianti prin faptul ca produsele au un termen de expirare mai mare.
Aluminiul: gasit in special in deodorante pentru axila, este absorbit in organism si este suspect pentru diverse afectiuni, de la cancer la Alzheimer.
Acrilamida: substanta cancerigena prezenta si in cartofii prajiti. Creste riscul de tumori ale sanului.
Isoporpil alcool: deshidrateaza si imbatraneste pielea
Surfactantii: efect iritant si toxic
Bisfenol A: diabet si boli de inima, tulburari hormonale, in special la copii
DEA, TEA, MEA: cancer.
Fluorul din pasta de dinti: creste riscul de cancer si vine insotit de metale grele si chiar radioactive. Este printre cele mai toxice substante. Se acumuleaza in corp.
Parfumurile sintetice: contin neurotoxine. Adica iti omoara neuronii.
Propileneglicol: imbatranirea pielii, probleme ale ficatului, iritatii, deshidratarea pielii. Se combina cu alte substante rezultand carcinogeni. Se absoarbe prin piele.
SLS(sodiumlaurilsulfat): gasit in sampoane si balsamuri de par. Inhiba cresterea parului. Ironic, nu-i asa? Afecteaza sistemul imunitar si cel hormonal.
Toluen(in lacul de unghii): toxic pentru ficat si sistemul nervos, afecteaza glandele endocrine(sistemulu hormonal), poate cauza defecte ale fatului daca este folosit de femeile insarcinate.
Triclosan: poate produce cancer, iritatii, malformatii la copii, afecteaza sistemul hormonal si imunitar, reduce fertilitatea.
Lista poate continua cu zeci sau sute de alte substante gasite in orice, de la detergenti la spuma de ras si de la cremele cosmetice la gelurile de dus.
Aceste chimicale se pot absorbi in piele si, in timp, prin acumulare, iti pot da probleme de sanatate in alte zone precum creierul, ficatul, rinichii. Cand efectele devin vizibile, dupa ani de folosire, poate fi prea tarziu si afectiunile imposibil de tratat cu medicamente care se adreseaza efectelor, nu cauzei reale, practic imposibil de precizat.
“Evident, prin alte tari unele sunt interzise, dar companiile producatoare folosesc variantele mai ieftine si mai toxice atunci cand targetul e intr-o tara corupta care nu impune la timp legislatia si restrictii in domeniu, cu oameni dezinformati sau ignoranti', declara Cristi Margarit.