Litiaza biliara este o afectiune frecvent intalnita, caracterizata prin formarea de calculi (,,pietre') in vezica biliara. Exista doua tipuri de calculi, unii formati din colesterol si altii pigmentari, cei colesterolici reprezentand 85% din cazuri.
Bila este produsa de celulele hepatice. In compozitia ei se gaseste si colesterol, care este secretat de ficat si eliminat prin bila, ca o metoda de a elimina excesul de colesterol din organism. Bila este insa un lichid, in timp ce colesterolul este o grasime, deci nu se va dizolva in apa. De aceea, ficatul secreta alte substante, adica saruri biliare si lecitina, care se combina cu colesterolul si il solubilizeaza. In anumite situatii insa se produce un dezechilibru in proportia acestor substante, adica ori se produce mai mult colesterol, ori prea putine saruri biliare, cu formarea microcristalelor de colesterol care se unesc, se aglomereaza si cresc in dimensiuni, formand calculii. La acest mecanism, se mai adauga o golire incompleta sau prea rara a vezicii biliare, cu stagnarea bilei inauntru si concentrarea ei, dar si o capacitate determinata genetic de transformare mai rapida a cristalelor in calculi. Aceasta crestere se face, de regula, incet, cu 1-2 mm pe an, trebuind asadar sa treaca ani pana cand calculii sa ajunga sa produca probleme. Unii calculi sunt mici, altii de cativa centimetri, uneori pot fi descoperiti mai multi calculi, alteori unul singur. In majoritatea cazurilor (circa 80%) ei raman asimptomatici, alteori insa sunt prezente manifestari clinice, de la simple dispepsii la colica biliara sau complicatii grave ca: pancreatita acuta (produsa prin blocarea canalului pancreatic cu un astfel de calcul), colangita (inflamatia cailor biliare) sau colecistita (inflamatia vezicii biliare).
Circa 10% dintre adulti prezinta litiaza biliara, iar numarul practic se dubleaza dupa 60 de ani. Boala este intalnita de 2-3 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Practic, una din patru femei are sau a avut litiaza biliara pana la 60 de ani si aproape jumatate dupa 75 de ani. Exista aici o componenta hormonala, deoarece estrogenii cresc concentratia colesterolului biliar. Boala este mai frecventa la gravide, dar poate sa dispara spontan dupa nastere. De asemenea, este mai des intalnita la femeile care iau contraceptive orale sau terapie de substitutie hormonala la menopauza. Atat la femei cat si la barbati incidenta cazurilor creste cu varsta, fiind mai mare dupa 55-60 de ani. Factorul ereditar detine un rol important, 30% dintre pacienti avand rude apropiate (parinti, frati, copii) care sufera de aceasta boala.
Pacientii supraponderali sau obezi au un risc mai mare de a suferi de litiaza biliara, pentru ca in aceste cazuri ficatul produce mai mult colesterol pe care il elimina in bila. Interesant este insa si faptul ca dietele drastice de slabire, cu renuntarea la mese si un aport caloric mic, cu pierderi de peste 1,3-1,5 kg pe saptamana sau peste 24% din grutatea corporala sunt insotite de acelasi efect.
S-a observat ca 20% dintre adeptii dietelor stricte de slabire si aproape o treime dintre pacientii care au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru tratarea obezitatii dezvolta litiaza biliara. In aceste cazuri, peste o treime dintre pacienti prezinta simptome de boala. Nu exista o legatura intre nivelul colesterolului total in sange si producerea calculilor biliari. Totusi, ei sunt corelati cu un nivel scazut al colesterolului ,,bun' in sange, adica HDL si un nivel crescut al trigliceridelor. Medicamentele hipocolesterolemiante (care scad nivelul colesterolului in sange) pot prezenta acest efect advers. De asemenea, s-a constatat ca o dieta bogata in grasimi animale si saraca in fibre se poate asocia cu aparitia calculilor biliari. Pacientii cu diabet zaharat prezinta un risc mai mare de producere a bolii.
Pentru prevenire mentineti o greutate normala. Urmati un regim alimentar echilibrat, cu mese la intervale regulate. Nu excludeti grasimile din alimentatie, pentru a permite o buna golire a vezicii biliare. Folositi grasimi (uleiuri) vegetale nesaturate, dar limitati aportul de grasimi animale si mai ales de grasimi procesate. Mancati cereale integrale si alimente bogate in fibre. Daca trebuie sa urmati un regim de slabire, faceti acest lucru in timp, fara a va infometa, slabind 0,5 -1 kg pe saptamana.