A respira intr-o atmosfera poluata este ca si cum ai lua "suplimente pentru tampire', afirma oameni de stiinta americani. Cele mai noi studii realizate pe soareci de laborator au demonstrat ca o expunere indelungata la aer poluat duce la modificari fizice pe creier, in urma carora are de suferit capacitatea de invatare si apar perturbari de memorie.
Mai mult decat atat, rezultatele obtinute in timpul studiului au relevat existenta unei legaturi directe intre poluarea atmosferei si nivelul de depresie sau alte stari ingrijoratoare. Autorii studiului sunt de parere ca toate aceste fenomene sunt valabile si in cazul oamenilor, noteaza cotidianul rus Utro.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Ohio a studiat timp de zece luni dupa grupuri de soareci. Unii respirau aer filtrat, in timp ce altii erau nevoiti sa respire, cate sase ore pe zi timp de cinci zile pe saptamana, aer cu mici particule asemanatoare celor cauzate de gazele de esapament din trafic si industrie. Concentratia substantelor poluante era calculata raportat la cantitatea de poluare pe care o "incaseaza' oamenii care traiesc in marile orase.
La finalul celor zece luni (aproape o jumatate din ciclul de viata al soarecilor), rozatoarele au fost supuse unor teste de comportament. In speta, timp de 5 zile oamenii de stiinta au incercat sa-i invete sa gaseasca iesirea dintr-un labirint. La finalul testului s-a descoperit ca soarecii care au respirat aer poluat aveau nevoie de mult mai mult timp pentru a asimila informatiile, uitand adesea locul unde se afla iesirea. Nu acelasi lucru se putea spune despre soarecii care "savurasera' timp ce 10 luni aer curat.
Un alt experiment a demonstrat ca aerul poluat se rasfrange asupra starii interne a soarecilor. Spre deosebire de soarecii care au inspirat aer filtrat, cei expusi la "aer de metropola' au demonstrat un nivel ridicat de stari depresive si alte tulburari nervoase.
In final, oamenii de stiinta au descoperit la soarecii care au respirat din belsug aer poluat schimbari la nivel celular, in acea regiune a creierului care raspunde de memorie si de capacitatea de invatare.
"Rezultatele obtinute arata ca o influenta indelungata a aerului poluat poate avea un efect negativ substantial asupra creierului si poate duce la diverse probleme de sanatate', a rezumat Laura Fonken, cercetatoare la Universitatea din Ohio. "Poluarea poate avea, la nivel global, consecinte grave pentru milioane de oameni, care sunt nevoiti sa traiasca si sa munceasca in conditiile unor orase pline de gaze de esapament', a atentionat aceasta.
Potrivit Agentiei nationale de statistica a Federatiei Ruse, Rosstat, care a realizat un top al oraselor industriale din Rusia in functie de gradul de poluare a atmosferei, cel mai poluat oras rus este Norilsk, iar cel mai favorabil din punct de vedere ecologic - Stavropol. Contrar asteptarilor, Moscova nu se numara printre liderii acestui top putin onorant: anul trecut, intreprinderile capitalei ruse au emis in atmosfera "doar' 62,9 mii de tone de substante poluante, cu mult mai putin decat, de exemplu, in orasul Lipetk, cu ale sale 299,1 mii de tone de gaze poluante.