x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ma ingras daca renunt la fumat?

Ma ingras daca renunt la fumat?

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2006   •   00:00
Ma ingras daca renunt la fumat?
RISCURI
Renuntarea la fumat este un lucru dificil. Sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viata, invatarea unor noi comportamente le provoaca teama celor care vor sa abandoneze tigara. Una dintre cele mai importante retineri, pe care o au mai ales femeile, este teama de a se ingrasa.

Din pacate, un sondaj publicat in Washington Post releva ca 4 din 10 fumatori nu doresc sa renunte la tutun daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de 2 kg. Este oare intemeiata aceasta judecata? Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", spune ca, "in definitiv, a fuma un pachet de tigari pe zi este echivalent, pentru sanatatea organismului, cu a avea 50 de kilograme in plus fata de greutatea noastra". Ea spune ca exista mai multe motive pentru care unii fumatori castiga in greutate dupa ce renunta la tigari.

Substitute placute

In locul tigarii, fostii fumatori recurg la unele substitute placute, la indemana. Micile gustari "afective" - o tableta de ciocolata, o bomboana, "crontanele", un suc - sunt foarte usor accesibile. Riscurile... le cunoastem. 80% dintre persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre 2 si 4 kg pe o perioada de 2 pana la 6 ani. Dezavantajate sunt in special femeile, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kg, in timp ce barbatii - numai cu 2,8 kg.

"In general, fenomenul se explica prin cresterea cantitatii de hrana (apetitul crescut este responsabil pentru aproximativ doua treimi din greutatea castigata) si scaderea consumului de energie (datorita schimbarii de metabolism generate de renuntarea la fumat). In plus, gradul in care o persoana se ingrasa dupa ce renunta la fumat este influentat si de factori genetici, mai putin cercetati deocamdata", precizeaza dr. Magdalena Ciobanu. Un alt motiv pentru care unor fumatori le este greu sa renunte la tigari este nevoia de schimbare a modului de viata. De multe ori, fumatorul nu are un model dietetic. Regimul sau este in general dezechilibrat. Cum papilele sale gustative sunt amortite de tutun, va aprecia in general alimentele grase (aromele se ascund in lipide) si sarate. El poate consuma, de asemenea, mai mult alcool sau mai multa cafea si nu apreciaza nici fructele, nici legumele, pe care le gaseste fade. O data cu renuntarea la fumat va constata ca trebuie sa-si modifice si preferintele alimentare. Acest lucru nu va fi insa prea dificil: foarte rapid - in cateva zile - , gustul si mirosul se vor imbunatati, permitand savurarea unor arome mai subtile.

Surprize, surprize...

Dr. Magdalena Ciobanu este convinsa ca "un regim de viata echilibrat, din care sa faca parte mancarurile sanatoase si activitatea fizica, va asigura o trecere frumoasa catre statutul de nefumator. Si chiar daca apar doua sau trei kilograme in plus, nu va schimbati garderoba. Ramaneti optimist chiar daca va e mai greu sa intrati in vechii jeans: este ceva pasager". In plus, a deveni ex-fumator va va rezerva multe surprize agreabile: o piele mai curata si mai frumoasa, un par mai stralucitor, dinti mai albi si mai multa energie. Si un risc mai mic de a vizita medicul!

CONSECINTE. Nicotina inhiba centrul foamei si al satietatii - "ponderostatul" - care mentine greutatea persoanei la un anumit nivel (in absenta exceselor alimentare). Din acest motiv, de obicei, fumatorii au o greutate mai mica decat cea pentru care au fost "programati" biologic. Tot astfel se explica si absenta senzatiei de foame de dimineata la multi fumatori: cu cat dependenta nicotinica este mai mare, cu atat creste nevoia de drog la trezire (dupa absenta administrarii in timpul somnului), deci si inhibarea centrului foamei. Cand se intrerupe administrarea nicotinei, ponderostatul isi reia activitatea normala si persoana tinde spre greutatea pentru care a fost "programata". Aceasta diferenta, daca exista, nu este insa mai mare de 2-4 kg, ea fiind un semn al "recuperarii", al vindecarii fumatorului.

TRUCURI. Unele mici trucuri pentru ex-fumatorii ingrijorati de kilogramele pe care le-ar putea acumula ar fi: sa manance fara graba, cu inghitituri mici, sa foloseasca farfurii mici pentru a-si micsora portiile. Si sa se spele pe dinti dupa masa. Nu numai ca se intrerupe ritualul masa - tigara, dar dupa perierea dintilor parca nu-ti mai vine sa fumezi! Daca doriti sa evitati senzatia de foame, incercati sa beti cat mai multa apa. Apa da senzatia de satietate si taie astfel pofta de mancare. In plus, ea ajuta la reducerea constipatiei, un simptom obisnuit in timpul sevrajului nicotinic. Alimentele cu continut mare de fibre precum painea integrala, legumele, fructele potolesc foamea, fara a oferi prea mare de calorii, si contribuie, de asemenea, la evitarea constipatiei.

SFATUL MEDICULUI
Dr. Magdalena Ciobanu considera ca sunt necesare cateva sfaturi destinate celor care vor sa tina sub control greutatea in perioada de adaptare a organismului spre o viata fara nicotina. "Schimbarea alimentatiei este primul sfat. Sucurile de fructe, apa plata sau acidulata, morcovii, iaurtul (cu continut scazut de grasime), merele si alte fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de fiecare zi. Nu trebuie dat curs tentatiei de a sari peste micul dejun sau de a manca la pranz doar un fruct sau un iaurt. Dimpotriva, mesele trebuie sa fie respectate si consistente pentru a evita dorinta de a manca diverse alte ciocolatele sau sandvisuri intre ele. Iar daca intr-adevar nevoia de dulciuri este prea mare, puteti desigur sa savurati pe post de desert putina dulceata la micul dejun si poate cateva patratele de ciocolata la pranz. Dar incercati sa nu va ganditi la profiterol sau tiramisu! Puteti manca din aceleasi motive din care fumati: din placere, de nervi, pentru a face fata unui stres... Tigara este un drog care se administreaza pe gura, astfel incat este usor pentru fostii fumatori sa-l inlocuiasca cu un alt «drog oral»: mancarea. Daca simtiti ca acesta este si cazul dumneavoastra, incercati sa optati pentru produse cu putine calorii."
×
Subiecte în articol: fumat