RISCURI
Renuntarea la fumat este un lucru dificil. Sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viata, invatarea unor noi comportamente le provoaca teama celor care vor sa abandoneze tigara. Una dintre cele mai importante retineri, pe care o au mai ales femeile, este teama de a se ingrasa.
Din pacate, un sondaj publicat in Washington Post releva ca 4 din 10 fumatori nu doresc sa renunte la tutun daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de 2 kg. Este oare intemeiata aceasta judecata? Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", spune ca, "in definitiv, a fuma un pachet de tigari pe zi este echivalent, pentru sanatatea organismului, cu a avea 50 de kilograme in plus fata de greutatea noastra". Ea spune ca exista mai multe motive pentru care unii fumatori castiga in greutate dupa ce renunta la tigari.
Substitute placute
In locul tigarii, fostii fumatori recurg la unele substitute placute, la indemana. Micile gustari "afective" - o tableta de ciocolata, o bomboana, "crontanele", un suc - sunt foarte usor accesibile. Riscurile... le cunoastem. 80% dintre persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre 2 si 4 kg pe o perioada de 2 pana la 6 ani. Dezavantajate sunt in special femeile, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kg, in timp ce barbatii - numai cu 2,8 kg. "In general, fenomenul se explica prin cresterea cantitatii de hrana (apetitul crescut este responsabil pentru aproximativ doua treimi din greutatea castigata) si scaderea consumului de energie (datorita schimbarii de metabolism generate de renuntarea la fumat). In plus, gradul in care o persoana se ingrasa dupa ce renunta la fumat este influentat si de factori genetici, mai putin cercetati deocamdata", precizeaza dr. Magdalena Ciobanu. Un alt motiv pentru care unor fumatori le este greu sa renunte la tigari este nevoia de schimbare a modului de viata. De multe ori, fumatorul nu are un model dietetic. Regimul sau este in general dezechilibrat. Cum papilele sale gustative sunt amortite de tutun, va aprecia in general alimentele grase (aromele se ascund in lipide) si sarate. El poate consuma, de asemenea, mai mult alcool sau mai multa cafea si nu apreciaza nici fructele, nici legumele, pe care le gaseste fade. O data cu renuntarea la fumat va constata ca trebuie sa-si modifice si preferintele alimentare. Acest lucru nu va fi insa prea dificil: foarte rapid - in cateva zile - , gustul si mirosul se vor imbunatati, permitand savurarea unor arome mai subtile.Citește pe Antena3.ro
Surprize, surprize...
Dr. Magdalena Ciobanu este convinsa ca "un regim de viata echilibrat, din care sa faca parte mancarurile sanatoase si activitatea fizica, va asigura o trecere frumoasa catre statutul de nefumator. Si chiar daca apar doua sau trei kilograme in plus, nu va schimbati garderoba. Ramaneti optimist chiar daca va e mai greu sa intrati in vechii jeans: este ceva pasager". In plus, a deveni ex-fumator va va rezerva multe surprize agreabile: o piele mai curata si mai frumoasa, un par mai stralucitor, dinti mai albi si mai multa energie. Si un risc mai mic de a vizita medicul!
SFATUL MEDICULUI
|
Dr. Magdalena Ciobanu considera ca sunt necesare cateva sfaturi destinate celor care vor sa tina sub control greutatea in perioada de adaptare a organismului spre o viata fara nicotina. "Schimbarea alimentatiei este primul sfat. Sucurile de fructe, apa plata sau acidulata, morcovii, iaurtul (cu continut scazut de grasime), merele si alte fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de fiecare zi. Nu trebuie dat curs tentatiei de a sari peste micul dejun sau de a manca la pranz doar un fruct sau un iaurt. Dimpotriva, mesele trebuie sa fie respectate si consistente pentru a evita dorinta de a manca diverse alte ciocolatele sau sandvisuri intre ele. Iar daca intr-adevar nevoia de dulciuri este prea mare, puteti desigur sa savurati pe post de desert putina dulceata la micul dejun si poate cateva patratele de ciocolata la pranz. Dar incercati sa nu va ganditi la profiterol sau tiramisu! Puteti manca din aceleasi motive din care fumati: din placere, de nervi, pentru a face fata unui stres... Tigara este un drog care se administreaza pe gura, astfel incat este usor pentru fostii fumatori sa-l inlocuiasca cu un alt «drog oral»: mancarea. Daca simtiti ca acesta este si cazul dumneavoastra, incercati sa optati pentru produse cu putine calorii."
|