x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mai bine zahar decat indulcitori

Mai bine zahar decat indulcitori

de Liana Hainarosie    |    02 Aug 2005   •   00:00
Mai bine zahar decat indulcitori
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Exista un indulcitor alimentar de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul. Se numeste taumatina si este un indulcitor natural, care se extrage dintr-o planta din Africa sau din organisme modificate genetic. Tot indulcitor natural si potentiator de gust este si neohesperidina, care, comparativ cu zaharul, este de 600 de ori mai dulce.

Ce sunt indulcitorii alimentari, comparatia cu zaharul, aceste subiecte sunt explicate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Indulcitorii alimentari sunt substante de sinteza, artificiale, sau substante naturale care inlocuiesc zaharul.

Zaharul natural este un compus format 100% din zaharoza - un dizaharid, format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Zaharoza are valoare calorigena, adica, in urma consumului, ofera organismului calorii.

Un gram de zaharoza este echivalent cu 4 kilocalorii. Substanta dulce, naturala, zaharul face parte din categoria zaharurilor rapide, cele care creeaza un stres al pancreasului, obligandu-l pe acesta sa produca o cantitate mare de insulina", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De aceea, consumul de zahar trebuie sa fie moderat. Trebuie sa tinem insa cont ca zaharul se poate gasi la vedere (cubic sau tos) sau poate fi ascuns (in bauturi racoritoare, alcoolice, produse de patiserie, cofetarie). In decursul unei zile s-ar putea sa consumam glucide rapide, de tipul zaharului, in cantitati chiar nepermis de mari, in detrimentul zaharurilor lente, asa cum sunt amidonurile sau fibrele alimentare solubile sau insolubile.

"Acestea, spre deosebire de zaharul rafinat, au o valoare preventiva, in special in aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a mentinerii unui echilibru intre colesterolul bun si cel rau si nivelul total al colesterolului sangvin", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Edulcorantii se gasesc mai ales in bauturi, produse light, produse de patiserie, de cofetarie, acolo unde in mod traditional si normal ar trebui sa fie zahar.

Edulcoranti artificiali

Indulcitorii se mai numesc si edulcoranti. "Exista o lista intreaga de indulcitori artificiali. Printre cei mai folositi indulcitori de sinteza inscrisi in lista pozitiva a aditivilor din Uniunea Europeana si in conformitate cu legislatia de specialitate din Romania se numara: E950 acesulfam-K, E951 aspartam, E952 ciclamat si sarurile lui de sodiu si de calciu, E954 zaharina si sarurile ei de calciu, sodiu si potasiu", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Atentie la eticheta!

Acesulfam-K - un indulcitor artificial, care potenteaza aromele - este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Aspartamul are aceleasi proprietati ca si acesulfam-K, dar este de 300-400 de ori mai dulce ca zaharul.

El poate fi obtinut prin organisme modificare genetic (in SUA si Japonia) si este format din doi aminoacizi naturali, si anume fenilalanina si acidul aspartic.

Aspartamul este absolut interzis persoanelor care sufera de fenilcetonurie sau care prezinta alergie, intoleranta la fenilalanina. Aceste persoane trebuie sa evite produsele care au inscriptionate pe eticheta: "Contine o sursa de fenilalanina", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Ciclamatul, tot indulcitor artificial, este, comparativ cu zaharul, de 40-50 de ori mai dulce, iar cunoscuta zaharina este de aproximativ 500 de ori mai dulce decat zaharul.

Indulcitori naturali

Printre cei mai folositi indulcitori naturali calorigeni, adica aceia care au aceleasi calorii ca si zaharul, sunt E965 maltitol sau sirop de maltitol, E420 sorbitol, E421 manitol, E953 izomalt, E966 lactitol, E967 xilitol.

Maltitolul sau siropul de maltitol, obtinut din porumb modificat genetic, este mai putin dulce decat zaharul, iar in caz de depasire a 30-50 g la adulti si 20 g la copii pe zi, provoaca diaree sau balonari.

In cazul diabeticilor, nu e permisa indulcirea lichidelor cu sorbitol si nu trebuie depasita doza de 50 g zilnic. In functie de sensibilitate, dupa depasirea dozei de 20 g pe zi, el poate provoca diaree si balonari.

Manitolul este recomandat diabeticilor, dar nu mai mult de 50 g zilnic.

Izomaltul se obtine din porumb sau din organisme modificate genetic. Este laxativ si are jumatate din puterea de indulcire a zaharului. Depasirea dozei de 20 g zilnic duce la diaree. Trebuie stiut ca jumatate de ciocolata dietetica contine 20-30 g de izomalt.

Tot jumatate din puterea de indulcire a zaharului o are lactitolul, care se obtine din lactoza. La depasirea a 50 g pe zi, produce balonari.

Xilitolul are putere de indulcire asemanatoare cu cea a zaharului si nu este recomandat in cantitati de peste 50 g zilnic.

DEZECHILIBRE Organismul are un mecanism foarte bine pus la punct in ceea ce priveste metabolismul. Iar creierul nostru, in momentul in care simte senzatia de dulce, asteapta si calorii. Or, in cazul indulcitorilor, nu exista aport caloric, fie ca este vorba despre indulcitori de sinteza sau indulcitori naturali, dar cu putere de indulcire foarte mare. Lipsa caloriilor se explica prin faptul ca este necesara o cantitate foarte mica de indulcitori pentru a da senzatia de dulce. De aici pot aparea dezechilibre, in special la nivel metabolic.

SFATUL MEDICULUI
"Consumul de indulcitori, in special cei artificiali, mai ales de catre copii, de adolescenti in crestere, de persoane sanatoase care fac efort fizic mai mult sau mai putin, de femei insarcinate si care au nevoie de aport energetic este chiar periculos.

Deoarece indulcitorii nu aduc calorii, iar acesta este un lucru grav din punctul de vedere al sanatatii.

Este recomandat sa reducem consumul de indulcitori si sa tinem cont de sfatul medicului in folosirea edulcorantilor.

Si, chiar daca indulcitorii alimentari sunt recomandati diabeticilor, si ei trebuie sa tina cont de sfatul medicului curant, care cunoaste starea de sanatate a pacientului si care este cel mai in masura sa spuna daca si ce fel de indulcitor ar putea folosi respectivul bolnav de diabet. De asemenea, ei trebuie sa fie atenti si la indulcitorii din produsele light, care sunt trecuti pe ambalaj", ne sfatuieste profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

STIRI
FALS. "Indulcitorii artificiali nu au aport caloric, asa cum este cazul zaharinei, de exemplu, dar nici nu solicita pancreasul. Tocmai acesta este motivul pentru care au fost creati. De asemenea, se crede ca, fiind folositi in alimentatie si neavand calorii, ne-ar ajuta sa slabim. Ceea ce este fals, deoarece exista alte surse de carbohidrati care, consumate in exces, ne ingrasa. Asa ca beneficiul pe care l-ar putea aduce acesti indulcitori fara calorii pentru a ne mentine silueta este nul", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

MIERE. Mierea este folosita inca din Antichitate pentru a indulci alimentele si este utilizata si ca medicament pentru durerile de gat. Dr. Heidrun Gros, de la Universitatea din Davis, California, a efectuat un studiu la care au luat parte 25 de subiecti. Acestia au fost rugati sa includa in alimentatia lor 4 linguri de miere zilnic, timp de o luna. Analizele de sange efectuate participantilor au demonstrat ca exista o legatura directa intre consumul de miere si prezenta polifenolilor in sange. Polifenolii sunt antioxidanti, pe care ii putem intalni in fructe si legume, in ciocolata si in vinul rosu. Ei contribuie la reducerea riscurilor bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancere.

CIOCOLATA. Hipertensivii care mananca 100 de grame de ciocolata neagra zilnic, timp de 15 zile, vor avea nenumarate beneficii, arata un studiu realizat de un grup de nutritionisti americani. Cercetarile au demonstrat ca ciocolata neagra scade tensiunea arteriala si nivelul colesterolului rau si imbunatateste metabolismul. Studiul s-a realizat comparativ, pentru ciocolata neagra si pentru cea alba, care nu are aceleasi efecte. Diferenta consta in faptul ca ciocolata neagra contine flavonoide, antioxidanti derivati din plante, care previn imbatranirea si care joaca un rol important in prevenirea maladiilor cardiovasculare.
×