x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mama fumeaza, bebelusul sufera

Mama fumeaza, bebelusul sufera

de Steluta Indrei    |    07 Mar 2006   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Mamele fumatoare fura din sansele copilului de a avea o viata sanatoasa. Insa pe cat de categoric este verdictul medicilor, pe atat de mare este inconstienta celor care nu vor sa renunte la tigara pe perioada sarcinii.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", spune ca: "Intotdeauna cand se pune problema riscurilor pe care fumatul le aduce sanatatii, fiecare fumator argumenteaza de obicei ca este dreptul lui sa isi traiasca viata asa cum doreste. Potrivit ideii ca «oricum toti murim la un moment dat», oamenii considera fumatul ca pe un risc asumat. Insa copiii aflati in pantecele mamelor fumatoare nu beneficiaza de acest drept de optiune. Fatul este complet lipsit de aparare si nu se poate manifesta impotriva fumului care il intoxica.

Privita din acest punct de vedere, placerea de a ne exercita libertatea personala nu mai este o… placere. Este un risc la care nu ne supunem numai pe noi. Este un risc ce se rasfrange asupra celei mai importante persoane din viata noastra: copilul. Si daca spunem ca sanatatea lui este mai presus de orice, ar trebui sa credem cu adevarat acest lucru. Renuntarea la fumat, inainte de a ramane insarcinata, este cea mai buna optiune pentru el".

Tabagismul intarzie sarcina


Efectele fumatului asupra femeilor apar inca dinainte de a deveni mame. Cele care fumeaza vor astepta sa ramana insarcinate mai mult decat femeile care nu fumeaza. Motivul este acela ca pe langa afectarea vasculara care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei, explica dr. Magdalena Ciobanu. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10%-40%. In plus, cu cat fumeaza mai multe tigari, cu atat mai mult va astepta o femeie sa ramana insarcinata. Un studiu realizat in Danemarca, pe un grup de 11.000 de femei, a demonstrat ca femeile care fumeaza intre cinci si noua tigari pe zi pot astepta conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele.

Mai mult, un studiu facut recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi au sanse de succes de doar 15%, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23%.

Greutate mica la nastere


Problema cea mai importanta este insa aceea ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul atat in timpul vietii intrauterine, cat si dupa nastere. Copiii adusi pe lume de mame fumatoare au in medie o greutate mai scazuta cu 200-300 de grame decat copiii nascuti de mame nefumatoare. De fapt, cu cat o femeie va fuma mai multe tigari, cu atat copilul ei va avea o greutate mai mica la nastere.

Cercetari recente au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce cantitatea de nutrienti care ajung la fat, iar constrictia vaselor uterine produce hipoxie (scaderea oxigenului din tesuturi).

Greutatea redusa la nastere este asociata cu riscul de moarte subita sau de boala in primii ani de viata. Iar aceste consecinte negative asupra fatului se inregistreaza mai ales la gravidele care continua sa fumeze si in ultimele trei luni de sarcina.

Avort spontan


Studiile mai arata ca rata avortului spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza. In medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei, avertizeaza dr. Magdalena Ciobanu.

Unele studii au descoperit chiar o legatura intre fumat si sarcina extrauterina sau intre fumat si copiii cu malformatii congenitale. S-a dovedit astfel ca femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina extrauterina de 1,5-2,5 ori mai mare. Riscul este prezent si la femeile care fumeaza relativ putin. Spre exemplu, cele care fumeaza aproximativ cinci tigari pe zi au cu 60% mai multe riscuri sa dezvolte o sarcina extrauterina.

Fumatul in cursul sarcinii a fost, de asemenea, incriminat si in producerea de nasteri premature. Cercetatorii citeaza cu 20% mai multe nasteri inainte de termen la femei care fumeaza cel putin un pachet de tigari pe zi.

Mai grav, unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii.

Fumat pasiv


Dar nu numai fumatoarele active sufera de pe urma tutunului. Sotiile nefumatoare cu soti fumatori au sanse reduse cu 34% de a ramane insarcinate, conform unui studiu facut la Universitatea din Bristol. De asemenea, copiii nascuti in astfel de cupluri cantaresc mai putin cu 40-50 de grame decat cei din cuplurile nefumatoare.

Totodata, femeile expuse fumatului pasiv in timpul sarcinii, acasa sau la serviciu, prezinta un risc crescut de a suferi o sarcina prematura.

STIATI CA

  • Obiceiul mamei de a fuma in timpul sarcinii se reflecta asupra copilului pe intreaga perioada a copilariei. Astfel, expunerea la fum de tigara este un important factor de risc pentru dezvoltarea astmului bronsic, bronsitei si pneumoniei la copil.
  • Parintii care fumeaza isi expun copiii riscurilor de a suferi otite medii, viroze respiratorii frecvente.
  • Un studiu din 2005 demonstreaza ca efectul nociv al fumatului involuntar se transmite din generatie in generatie. Cercetatorii japonezi au demonstrat ca, daca o bunica a fumat in timpul sarcinii, nepotul sau prezinta un risc dublu de a suferi de astm, chiar daca mama lui nu fumeaza.
  • ALAPTAT. Fumatul afecteaza si laptele matern. Atat volumul laptelui produs, cat si concentratia de grasime aflata in laptele colectat de la mamele fumatoare sunt mai mici decat la nefumatoare. Acest lucru se intampla din cauza nicotinei, care reduce productia de prolactina, hormonul responsabil de initierea si mentinerea nivelului de lapte matern. Ca urmare, mamele fumatoare vor avea mai putin lapte si vor inceta alaptarea la san mai devreme.

    CONSECINTE. Fumul de tigara produce o serie de efecte asupra organismului femeilor. Nicotina afecteaza nivelul de estrogeni, fenomen vinovat de scaderea libidoului, de aspectul masculinizat sau de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare. Totodata, hidrocarburile aromatice policiclice din fumul de tigara accelereaza moartea ovulelor, determinand aparitia menopauzei cu 2-3 ani mai devreme. Cele mai expuse riscurilor sunt femeile care fumea-za 20 de tigari pe zi, de cel putin 15-20 de ani. O alta problema apare cand nicotina se combina cu tratamentul anticonceptional. In acest caz, probabilitatea de producere a unui accident vascular cerebral sau a unei boli cardiace creste mult.
    ×
    Subiecte în articol: femeile tigari risc sarcinii fumeaza fumatoare