SANATATEA COPILULUI
Jocul este principala activitate a copilului. Este actiunea catre care micutul isi indreapta toata atentia si poate prefigura cu ce se va ocupa in viitor. De aceea, parintii trebuie sa ii fie alaturi, sa il sustina in ceea ce face si sa ii ofere puiului lor mai multe variante de unde sa aleaga, astfel incat sa il tina cat mai departe de jocurile cu factor de risc.
Atat jocurile din parcurile de distractii sau din fata blocului, cat si cele video pot reprezenta un pericol. Primele pentru sanatatea fizica a copilului, iar celelalte pentru dezvoltarea sociala si a personalitatii micutului.
Jocul trebuie supravegheat
"Jocurile fizice sunt specifice copilului mai mic, care simte nevoia sa exploreze necunoscutul si care trebuie sa isi dezvolte capacitatile de coordonare motorii", arata Oana Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Micutul se urca in copac, vrea sa se catere, prefera jocurile mai mult sau mai putin riscante din parcurile de distractii. Acestea insa pot fi periculoase daca nu sunt supravegheate indeaproape de parinti. "In parcurile de distractii, copilul nu doar exploreaza spatiul, dar isi exploreaza si propriile capacitati fizice. Isi arata lui ca este puternic. Este vorba mai ales de bucuria copilului de a reusi sa depaseasca niste obstacole la modul fizic. De aceea este foarte important ca activitatile acestea sa se desfasoare intr-un cadru sigur, pentru ca ei sa isi poata demonstra progresele in cadrul dezvoltarii fizice", ii sfatuieste psihologul pe parinti. Avantajele jocului in aer liber - intrecerile cu masinute, depasirea unor obstacole in parcuri, jocul cu sabiile de lemn etc. - sunt acelea care ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte spiritul de competitie, raportul competitie - cooperare si initiativa. Jocurile sunt foarte necesare pentru o crestere armonioasa, dar si pentru conturarea personalitatii. In plus, daca baietelul sau fetita isi exprima dorinta de a participa la intreceri cu masinute in parcurile de distractii, acest lucru poate sa le ofere o idee parintilor despre ceea ce va face copilul lor in viitor. Sofer de curse, poate. Aceste avantaje reprezinta motivul pentru care parintii nu ar trebui sa le interzica celor mici sa se aventureze in jocuri diverse. Este esential insa ca acestia sa creeze un cadru sigur pentru desfasurarea jocului, pentru ca lor le revine responsabilitatea de a verifica daca exista riscuri reale si de a-i avertiza pe copii de limitele pana unde au voie sa mearga.
Calculatorul este periculos?
"In ultima vreme se vorbeste foarte mult despre continutul violent al jocurilor video care, prin imitatie, influenteaza negativ comportamentul si personalitatea copiilor", avertizeaza specialistul Oana Maria Olteanu. Daca isi petrec prea mult timp incercand sa obtina puncte prin "uciderea" personajelor din jocurile video, micutii pot avea tendinte spre impulsivitate. Academia Pediatrilor Americani a realizat o serie de studii in ultimii 15 ani, care au condus la concluzia ca peste 25 de ore pe saptamana de stat in fata televizorului sau a calculatorului pot sa contribuie la aparitia unor comportamente de tip agresiv, probleme de somn si crestere in greutate.
|
SFATUL PSIHOLOGULUI"Jocurile nu pot fi interzise de catre parinti, deoarece copilul s-ar putea simti exclus in felul acesta din grupul lui de prieteni", subliniaza psihologul Oana Maria Olteanu. Atunci cand se intalnesc, copiii discuta despre jocurile respective, fac schimb de experienta. Parintii nu ii pot rupe, deci, pe copii de activitatile care ii leaga de un grup de prieteni. Este bine sa existe insa un oarecare control al jocului copiilor, fie el in aer liber sau in interior. Parintii trebuie sa stie continutul jocurilor preferate ale micutilor, ce tip de actiune promoveaza acestea, daca sunt violente sau nu, cu ce personaje se identifica copiii si de ce. Astfel se creeaza subiecte comune de discutie si se consolideaza relatia parinte - copil. |
|
ETAPE. Psihologul Oana-Maria Olteanu le reaminteste parintilor ca pentru dezvoltarea armonioasa a copilului este esentiala impartirea jocurilor pe etape de varsta. In prima parte a vietii, pana la 2 ani, copilul se joaca singur, iar dupa aceasta varsta incepe etapa jocului paralel, alaturi de ceilalti copii. In jurul varstei de 4 ani incepe conturarea jocului impreuna, cu reguli, a jocului asociativ, bazat pe cooperare. In aceasta etapa, parintilor le revine misiunea de a deveni parteneri de joaca micutului.
Citește pe Antena3.ro |