SANATATEA NOASTRA
Regimul alimentar constituie o preocupare permanenta a celor care isi propun sa slabeasca. Exista oare o dieta-miracol care sa le vina in ajutor? Profesor doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca multi cad in capcana dietelor moderne care dau tuturor sperante, dar nu si sanatate.
Atkins, Montignac, Beverly Hills, Mayo... sunt diete renumite, cu ajutorul carora se ajunge la pierderea unor kilograme, insa platind cu pretul sanatatii. Curele sunt in general exagerate ca viteza de slabire. In mod normal, un om este bine sa slabeasca 4-5 kilograme lunar, astfel incat sa se respecte echilibrul tuturor functiilor metabolice.
Regimurile hipoproteice slabesc, dar slabesc prin reducerea masei proteice. Fara proteine, omul nu are acizi aminoesentiali, iar fara acestia nu exista viata. Regimurile hipoglucidice slabesc, dar il priveaza pe om tocmai de elementele care ii furnizeaza energie. Fara glucide, activitatea creierului este periclitata, creierul fiind principalul consumator de glucide. Regimurile hipolipidice slabesc, dar sunt afectate depozitele de grasimi necesare efortului de lunga durata. Fara lipide, organismul duce lipsa de acizi grasi nesaturati atat de necesari metabolismului celular.
Un alt dezavantaj al dietelor la moda este ca nu pot fi tinute decat o scurta perioada de timp. Dupa aceea, kilogramele pierdute sunt puse la loc in mod dublu.
Disciplina alimentara
Citește pe Antena3.ro
Regimul individualizat
Regimul alimentar trebuie individualizat in functie de sex, varsta, ocupatie si bineinteles de obiceiurile persoanei respective. De ce in functie de sex? Fiindca depunerea de grasime depinde de sexualizarea individului. Barbatii, chiar daca au o greutate mai mare, au si o masa musculara mai mare. Orice femeie slaba are mai multa grasime decat un barbat slab. De ce este importanta varsta? Obezitatea la copii este mult mai severa decat la adult. De retinut ca 80%-90% dintre copiii obezi vor deveni adulti obezi. Daca in cazul unui adult obez, complicatiile obezitatii (diabet, boli de inima, accident vascular cerebral, cancer etc.) apar dupa 10-15 ani, in schimb, la copii toate acestea vor veni mai devreme. Si atunci infarctul la 20 de ani nu trebuie sa ne mai surprinda. Activitatea individului este esentiala in stabilirea unui regim de slabit. Un om poate avea chiar si un aport de 10.000 de calorii pe zi. Daca are o ocupatie care arde toate cele 10.000 de calorii, atunci greutatea lui nu este in pericol. Problemele apar in cazul celor care lucreaza la birou, in fata calculatorului, si ard 1.000-1.200 de calorii pe zi, iar aportul lor alimentar este mult mai mare decat consuma.
SFATUL MEDICULUI
|
Cine vrea sa slabeasca trebuie sa manance in fiecare zi o lingura mai putin din ce a mancat ieri, recomanda prof. dr. Constantin Dumitrache. O alta modalitate de a combate depunerea de grasimi este mancatul putin si des. Astfel, sunt prevenite secretia si depozitarea de insulina, hormonul anabolizant principal, raspunzator de obezitate. Profesorul Dumitrache ne sfatuieste sa fim atenti la dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente de tip fast-food, mezeluri, branzeturi fermentate. Indiferent de ocupatie, este bine ca macar de doua ori pe saptamana, sa lasam autoturismul acasa, sa evitam ascensorul, iar la sfarsit de saptamana sa facem plimbari lungi. Mersul pe jos reprezinta intr-adevar solutia ideala in lupta cu kilogramele suplimentare.
|