x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mananc corect, deci slabesc

Mananc corect, deci slabesc

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2006   •   00:00
Mananc corect, deci slabesc
SANATATEA NOASTRA
Regimul alimentar constituie o preocupare permanenta a celor care isi propun sa slabeasca. Exista oare o dieta-miracol care sa le vina in ajutor? Profesor doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca multi cad in capcana dietelor moderne care dau tuturor sperante, dar nu si sanatate.

Atkins, Montignac, Beverly Hills, Mayo... sunt diete renumite, cu ajutorul carora se ajunge la pierderea unor kilograme, insa platind cu pretul sanatatii. Curele sunt in general exagerate ca viteza de slabire. In mod normal, un om este bine sa slabeasca 4-5 kilograme lunar, astfel incat sa se respecte echilibrul tuturor functiilor metabolice.

Regimurile hipoproteice slabesc, dar slabesc prin reducerea masei proteice. Fara proteine, omul nu are acizi aminoesentiali, iar fara acestia nu exista viata. Regimurile hipoglucidice slabesc, dar il priveaza pe om tocmai de elementele care ii furnizeaza energie. Fara glucide, activitatea creierului este periclitata, creierul fiind principalul consumator de glucide. Regimurile hipolipidice slabesc, dar sunt afectate depozitele de grasimi necesare efortului de lunga durata. Fara lipide, organismul duce lipsa de acizi grasi nesaturati atat de necesari metabolismului celular.

Un alt dezavantaj al dietelor la moda este ca nu pot fi tinute decat o scurta perioada de timp. Dupa aceea, kilogramele pierdute sunt puse la loc in mod dublu.

Disciplina alimentara

Prof. dr. Constantin Dumitrache ne asigura ca regimul-minune este cel cu care poti trai o viata intreaga, intotdeauna in sanatate. Asta inseamna "disciplina alimentara". Insa disciplina alimentara nu este o dieta, ci un mod de viata. Scaderea ponderala este o optiune lenta, de durata si de adaptare la un nou stil de viata. De aceea, hotararea de a slabi este mai mult decat o problema alimentara.

"Controlul greutatii corporale presupune o strategie. In primul rand, se urmareste cresterea cantitatii si calitatii alimentelor consumate, scazand in acelasi timp numarul de calorii. In al doilea rand, specialistii recomanda cresterea capacitatii si vitezei de ardere a caloriilor prin intensificarea activitatii fizice. Pentru ca aceste obiective sa fie atinse se impune integrarea celor doua masuri intr-un mod de viata permanent. Deci cand vorbim despre un regim-minune inseamna de fapt un nou mod de viata. Si sa nu uitam ca organismul uman se afla intr-un permanent efort de a se vindeca pe sine, dar trebuie ajutat. Tocmai asta se intampla o data cu adoptarea unui mod de viata sanatos", explica prof. dr. Dumitrache.

Regimul individualizat

Regimul alimentar trebuie individualizat in functie de sex, varsta, ocupatie si bineinteles de obiceiurile persoanei respective. De ce in functie de sex? Fiindca depunerea de grasime depinde de sexualizarea individului. Barbatii, chiar daca au o greutate mai mare, au si o masa musculara mai mare. Orice femeie slaba are mai multa grasime decat un barbat slab. De ce este importanta varsta? Obezitatea la copii este mult mai severa decat la adult. De retinut ca 80%-90% dintre copiii obezi vor deveni adulti obezi. Daca in cazul unui adult obez, complicatiile obezitatii (diabet, boli de inima, accident vascular cerebral, cancer etc.) apar dupa 10-15 ani, in schimb, la copii toate acestea vor veni mai devreme. Si atunci infarctul la 20 de ani nu trebuie sa ne mai surprinda.

Activitatea individului este esentiala in stabilirea unui regim de slabit. Un om poate avea chiar si un aport de 10.000 de calorii pe zi. Daca are o ocupatie care arde toate cele 10.000 de calorii, atunci greutatea lui nu este in pericol. Problemele apar in cazul celor care lucreaza la birou, in fata calculatorului, si ard 1.000-1.200 de calorii pe zi, iar aportul lor alimentar este mult mai mare decat consuma.

ANGAJAMENT. Cel care se hotaraste sa slabeasca isi ia un angajament pentru o viata intreaga. Si trebuie sa inceapa acest demers cu identificarea tuturor problemelor care ii favorizeaza obezitatea. De aceea, controlul greutatii trebuie realizat la indicatia unei echipe de specialisti: endocrinolog, nutritionist si psiholog. Ei vor elabora un plan de schimbare a tuturor obiceiurilor care au dus la exces ponderal si un program de tratament al unor eventuale afectiuni. Ramane ca persoana interesata de a avea o greutate normala sa dea dovada de disponibilitate pentru a-si schimba viata. Fiecare individ poate sa faca pentru sanatatea lui mai mult sau tot atat cat face medicul. "Omul este adeseori dispus sa faca mai mult pentru estetica decat pentru sanatate. Dar trebuie sa stiti ca sanatatea nu este totul, dar totul fara sanatate este nimic", apreciaza prof. dr. Dumitrache.

SFATUL MEDICULUI
Cine vrea sa slabeasca trebuie sa manance in fiecare zi o lingura mai putin din ce a mancat ieri, recomanda prof. dr. Constantin Dumitrache. O alta modalitate de a combate depunerea de grasimi este mancatul putin si des. Astfel, sunt prevenite secretia si depozitarea de insulina, hormonul anabolizant principal, raspunzator de obezitate. Profesorul Dumitrache ne sfatuieste sa fim atenti la dulciuri concentrate, sucuri carbogazoase, alimente de tip fast-food, mezeluri, branzeturi fermentate. Indiferent de ocupatie, este bine ca macar de doua ori pe saptamana, sa lasam autoturismul acasa, sa evitam ascensorul, iar la sfarsit de saptamana sa facem plimbari lungi. Mersul pe jos reprezinta intr-adevar solutia ideala in lupta cu kilogramele suplimentare.
×
Subiecte în articol: viata