x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masajul combate obezitatea

Masajul combate obezitatea

14 Mar 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Kilogramele in plus le dau de multe ori de furca femeilor, dar si barbatilor. Solutia: masajul.
LIANA HAINAROSIE

Masajul manual clasic reprezinta o prelucrare din aproape in aproape a partilor moi ale corpului, efectuat atat in scop de intretinere si relaxare, dar si terapeutic. Masajul terapeutic este o metoda de scadere ponderala care se bazeaza pe procedee standardizate, recunoscute international. Putem merge la masaj cu scopul de a slabi fie indrumati de medic, fie ne putem alege noi insine un salon de masaj sau de cosmetica autorizat, in care personalul sa fie specializat, fiindca in aceasta practica nu sunt permise durerile si nici vanataile, ne sfatuieste dr. Georgiana-Ozana Tache, medic primar balneofizioterapie si seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Pentru a ne bucura din plin de masaj, este indicat sa-i comunicam maseurului sau terapeutului care sunt zonele in care apasarea mai puternica ne deranjeaza. Cremele, gelurile, uleiurile care se aplica pe piele nu sunt numai un mijloc de usurare a miscarilor terapeutului, ele folosesc si la hidratarea pielii. De asemenea, forta miscarilor si succesiunea manevrelor difera in functie de sex si de varsta. Pentru femei si copii, in comparatie cu barbatii, forta aplicata de maseur va fi mai mica, iar tehnica, mai blanda.

Intre 3 si 5 kg in 45 de zile

"In functie de tipul de obezitate, localizata sau generala, eficacitatea masajului poate fi vizibila intr-un timp mai scurt sau mai indelungat. Astfel, in cazul obezitatii localizate, masajul poate combate depunerea tesutului adipos pe abdomen si pe solduri. Rezultatele sunt rapide, intr-o luna si jumatate putem slabi intre 3 si 5 kg, daca mergem la masaj de doua-trei ori pe saptamana, cate 50 minute. In cazul obezitatii generale, rezultatele sunt modeste, masajul trebuind sa fie asociat cu regim alimentar adecvat si program organizat de gimnastica de intretinere sau exercitii fizice adaptate scopului urmarit. In cazul acestor persoane, masajul la nivelul spatelui, al feselor, coapselor, abdomenului, antebratelor se poate realiza si cu ajutorul aparatului mecanic de masaj", spune dr. Georgiana-Ozana Tache.

Tehnica

Masajul clasic manual cuprinde: neteziri, frictiuni, framantari, bateri si vibratii. Partile corpului pe care maseurul/terapeutul le foloseste sunt: degetele, podul palmei, o mana sau ambele, pumnul, dar si antebratul. De asemenea, el se poate folosi de manevre ajutatoare, cum ar fi presiunile, ciupirile.

Netezirea (efleurajul) este o manevra premergatoare masajului propriu-zis, care se adreseaza tesutului superficial. Fleurajul consta in alunecarea apasata pe piele a palmelor terapeutului, fara desprinderea acestora de tesut si fara deplasarea portiunii masate.

Framantarile (petrisajul) sunt manevre prin care se deplaseaza si se ridica tesuturile. Scopul este de masare a tesuturilor profunde si a muschilor.

Baterea (tapotamentul) pielii se realizeaza cu degetele, cu marginile mainilor sau cu pumnii, aplicand lovituri usoare. Baterea usoara a pielii este mai profunda decat netezirea si framantarile.

Baterea si vibratiile au ca efect cresterea tonusului si incheierea sedintei. Toate aceste procedee trebuie sa fie adaptate conformatiei si necesitatilor persoanelor care apeleaza la masaj, explica dr. Georgiana-Ozana Tache.

La nivelul membrelor inferioare si superioare, miscarile aplicate de maseur vor fi circulare, acesta pozitionandu-si ambele maini in jurul segmentului de masat.

In ceea ce priveste trunchiul, maseurul va utiliza podul palmelor, intreaga suprafata a mainilor, antebratul si se vor folosi toate cele cinci procedee ale masajului clasic manual, dar si tehnicile ajutatoare.

DEPOZIT. Tesutul conjunctiv subcutanat reprezinta depozit pentru rezervele de grasime care se depun, in caz de obezitate, in zona barbiei, a cefei, in regiunea mamara, pe spate si abdomen, pe brate si umeri, pe fese, coapse, solduri. Rolul masajului asociat cu exercitii fizice este de reducere a acestor depozite.

BENEFICII. In afara de efectul de scadere ponderala, masajul mai este recomandat pentru cresterea rezistentei organismului fata de agresiunile microbiene, toxice si accelerarea procesului de eliminare a acestora. Masajul este util pentru reducerea oboselii si a stresului cotidian prin inducerea unei stari generale de bine. Prin masaj se mentine elasticitatea si supletea pielii.

PICIOARE. In cazul edemelor din cauza insuficientei venoase, masajul este o practica eficace in eliminarea lichidelor stagnante de la nivelul picioarelor. De asemenea, el stimuleaza schimburile metabolice si circulatia de intoarcere a sangelui, ne spune dr. Ozana Georgiana Tache.

STIRI
SPORT. Contrar unei idei foarte raspandite, practicarea unei activitati fizice nu este suficienta pentru a slabi. Pentru a scapa de kilogramele in plus trebuie sa avem grija ce si cum mancam, dar sa facem si sport. O ora de alergat, de mers pe bicicleta sau de inot ne ajuta sa ardem intre 400 si 600 de kilocalorii. Mersul pe jos pe o distanta de un kilometru arde 65 kcal, iar pentru a pierde un kilogram intr-o luna (un kilogram de masa grasa inseamna 8.000 de calorii), trebuie sa parcurgem 138 de kilometri, adica 4,6 kilometri pe zi.

DIABET. Serviciile de cardiologie si diabetologie din Franta au initiat o consultatie medicala in vederea prescrierii activitatii fizice bolnavilor de inima si diabeticilor. In cadrul consultatiei medicale, bolnavii sunt supusi unor examene clinice, cum sunt testul de efort si ecografia cardiaca, in vederea recomandarii unei activitati fizice personalizate. Indicatia medicului tine cont de starea de sanatate si de timpul liber pe care pacientii il au la dispozitie. Cel mai important este ca, astfel, activitatea sportiva este inclusa in viata de zi cu zi a persoanelor cu boli de inima si diabet.

CAFEA. Pe langa efectele digestive, stimulatoare, laxative, cafeaua are si proprietatea de a ne ajuta sa slabim. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in Franta, dupa efectuarea a numeroase studii. Cafeaua contribuie la arderea caloriilor. In fiecare zi, 300-400 de calorii pot fi consumate fara a face miscare daca bem 3-4 cescute de cafea, dar nu mai mult!
×
Subiecte în articol: masajul masaj