x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masajul limfatic

Masajul limfatic

de Andrada Floria    |    06 Dec 2005   •   00:00
Masajul limfatic
TERAPII COMPLEMENTARE
Drenajul limfatic este o forma speciala de masaj ce actioneaza in special asupra circulatiei limfatice a organismului. Acest masaj se diferentiaza de celelalte tipuri nu numai printr-o tehnica deosebita, ci si prin efectele pe care le are asupra organismului. "Drenajul limfatic este o metoda avantajoasa atat in plan estetic, fiind benefic in combaterea celulitei, cat si in tratamentul unor afectiuni reumatismale, circulatorii sau provocate de unele traumatisme", explica terapeutul Antoneta Hascau, cu specializare in reflexoterapie si masaj terapeutic, directorul Centrului Reflexo-Life.

Refacerea dupa mastectomie

Cele mai bune rezultate obtinute cu ajutorul drenajului limfatic se inregistreaza in cazul edemelor (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros in tesuturi), prin refacerea circuitului limfei. De asemenea, terapeutul Antoneta Hascau recomanda acest tip de masaj si pentru tratarea limfedemului, complicatie care poate aparea la femei care au fost supuse unei mastectomii (operatie de extirpare a unui san, consecinta a cancerului mamar). Masajul are efect relaxant, regenerant, actionand pentru netezirea pielii uscate si descuamate. Totodata, are efect imunizant: prin antrenarea circulatiei limfatice intareste sistemul imunitar.

Drenajul limfatic se realizeaza strict pe circuitul limfatic al organismului, de aceea el trebuie efectuat de o persoana specializata, manual, fara ajutorul vreunui aparat. Specialistul trebuie sa cunoasca foarte bine anatomia si fiziologia omului, inclusiv circuitul limfei in organism si sa respecte cu rigurozitate zonele unde se poate interveni. "In parale cu tehnicile speciale de masaj, terapeutul trebuie sa efectueze miscari lente, delicate, armonioase si sa respecte bataile inimii", precizeaza Antoneta Hascau.

Contraindicatii

Tulburarile aparute la nivel limfatic pot fi cauzate de imbracamintea si incaltamintea nepotrivite, de depunerile adipoase, sedentarism si pozitia incorecta pe scaun. De asemenea, circulatia limfatica are de suferit o data cu aparitia afectiunilor cardiace, pulmonare, renale sau endocrine.

Drenajul limfatic este contraindicat daca pacientul sufera de astm bronsic, hipertiroidism, tuberculoza, tumori maligne sau prezinta eczeme. In cazurile de obezitate si in insuficienta cardiaca, acest tip de masaj se realizeaza numai la recomandarea medicului specialist.

ULEI DE MASLINE. Pentru combaterea celulitei, masajul limfatic se realizeaza cu ajutorul cremelor anticelulitice, iar in cazul altor afectiuni terapeutul foloseste ulei de masline, care contine vitaminele A si E. "Masajul se incepe intotdeauna de la gat, unde este punctul de intalnire a sistemului sangvin cu cel limfatic, se insista in zona ganglionilor limfatici (in plica inghinala, subaxilara si de fiecare parte a gatului) si se finalizeaza in zona picioarelor", arata terapeutul. Pentru completarea efectului reconfortant al masajului, Antoneta Hascau recomanda ca acesta sa fie combinat cu meloterapia si aromaterapia.

INFECTII. Ganglionii limfatici sunt plasati pe traseul limfei (zona axilara, inghinala, zona gatului). Sistemul limfatic joaca un rol deosebit in apararea organismului in fata infectiilor virale si bacteriene. Limfa este un lichid organic translucid si provine din sange. Ea se acumuleaza in sectorul interstitial (sector de trecere intre tesuturi si capilarele sangvine), apoi circula in vasele limfatice spre canalul toracic.

×
Subiecte în articol: limfatic