x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamente hormonale, retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului: sunt ineficiente și cresc riscul de cancer

Medicamente hormonale, retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului: sunt ineficiente și cresc riscul de cancer

de Monica Cosac    |    20 Mai 2024   •   08:40
Medicamente hormonale, retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului: sunt ineficiente și cresc riscul de cancer

Injecțiile folosite împotriva nașterii premature și pentru tratarea unor afecțiuni ginecologice, ineficiente și cresc riscul de cancer

La un an după ce au demarat evaluarea, experții din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au recomandat suspendarea autorizațiilor de punere pe piață în Uniunea Europeană a medicamentelor care conțin hidroxiprogesteron. Decizia a fost luată după ce o analiză a PRAC, Comitetul de siguranță al EMA, a concluzionat că există un risc de cancer la persoanele expuse la acest tip de progesteron sintetic, utilizat în general pentru a preveni nașterea prematură sau pierderea sarcinii. Mai mult, revizuirea a luat în considerare noi studii care au arătat că, de fapt, medicamentele pe bază de hidroxiprogesteron caproat nici nu sunt eficiente în prevenirea nașterii premature.

În Uniunea Europeană, medicamentele cu hidroxiprogesteron sunt disponibile sub formă de hidroxiprogesteron caproat (17-OHPC) și sunt administrate sub formă de injecții, pentru a preveni pierderea sarcinii sau nașterea prematură, mai ales când viitoarea mamă a născut deja un copil prematur în trecut.

Însă, în unele state din UE, acestea sunt autorizate și pentru tratamentul diferitelor afecțiuni ginecologice și de fertilitate, inclusiv tulburări cauzate de lipsa hormonului numit progesteron.

Inițiată la solicitarea autorității competente din Franța, care și-a exprimat îngrijorarea legată de siguranța și eficacitatea acestor medicamente hormonale, evaluarea hidroxiprogesteronului a fost demarată, în luna mai 2023, de către Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) al EMA, comitet responsabil pentru evaluarea problemelor privind siguranța medicamentelor de uz uman. Cu doar câteva luni în urmă, comisia de experți a Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandase retragerea de pe piața americană a unui medicament similar.

De asemenea, rezultatele unui amplu studiu clinic anterior sugerau că persoanele expuse la hidroxiprogesteron caproat în timpul dezvoltării intrauterine pot avea un risc crescut de apariție a unui cancer, în comparație cu cele care nu au fost expuse la acest progestativ.

Efecte negative la descendenți

Experții PRAC au revizuit, practic, rezultatele acestui studiu care a implicat un număr mare de persoane și a analizat riscul de cancer la descendenții femeilor cărora li s-au făcut injecții cu hidroxiprogesteron caproat, pe o perioadă de aproximativ 50 de ani de la momentul nașterii.

„Datele din acest studiu sugerează că acești oameni ar putea avea un risc crescut de cancer în comparație cu cei care nu au fost expuși la medicamente. Cu toate acestea, PRAC a remarcat că a existat un număr scăzut de cazuri de cancer în studiu și că studiul a avut unele limitări, cum ar fi informații limitate despre factorii de risc pentru cancer. Prin urmare, Comitetul a concluzionat că riscul de cancer la persoanele expuse la 17-OHPC în uter este posibil, dar nu poate fi confirmat, din cauza incertitudinilor”, a transmis EMA, printr-un comunicat dat publicității la finalul săptămânii trecute.

Potrivit studiului de la care a pornit evaluarea, riscul de cancer la descendenții femeilor tratate cu acest tip de progestative pare să crească atunci când medicamentul a fost utilizat în primul trimestru de sarcină și odată cu creșterea numărului de injecții administrate.

Utilizarea medicamentului pe parcursul celui de-al doilea sau al treilea trimestru poate crește și mai mult riscul de apariție a cancerului la bărbați, însă nu și la femei.

Lipsa eficienței, decisivă în decizia experților EMA

În revizuirea lor, experții PRAC au luat în considerare, de asemenea, și datele privind eficacitatea medicamentelor 17-OHPC în utilizările lor autorizate, inclusiv rezultatele unui studiu care analizează cât de bine au prevenit nașterea prematură.

„Studiul, care a implicat peste 1.700 de femei însărcinate cu antecedente de naștere prematură, a constatat că 17-OHPC nu este mai eficient decât placebo (un tratament inactiv) în prevenirea nașterii premature recurente sau a complicațiilor medicale datorate prematurității la nou-născuți. Comitetul a revizuit, de asemenea, două metaanalize publicate (analize combinate ale mai multor studii), care au confirmat că 17-OHPC nu este eficient în prevenirea nașterii premature. Pentru celelalte utilizări autorizate ale 17-OHPC, PRAC a concluzionat că există dovezi limitate de eficacitate”, au transmis specialiștii EMA, precizând că în timpul revizuirii, pe lângă studiile analizate, au fost solicitate și părerile unor experți în obstetrică, ginecologie și tratamente de fertilitate, precum și de la reprezentanții pacienților.

„Având în vedere datele privind eficacitatea 17-OHPC în utilizările sale autorizate, împreună cu îngrijorarea unui posibil risc de cancer la persoanele care au fost expuse la medicament în uter, Agenția recomandă ca aceste medicamente să fie scoase de pe piață în Uniunea Europeană”, a concluzionat EMA.

Specialiștii au precizat că, în statele UE, sunt disponibile și alte opțiuni de tratament.

„Dacă utilizați un medicament care conține 17-OHPC, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre trecerea la o alternativă adecvată. Rezultatul acestei revizuiri nu afectează utilizarea progesteronului, care funcționează într-un mod diferit de 17-OHPC”, au recomandat aceștia pacienților.

De asemenea, medicii au fost sfătuiți să nu le mai prescrie și să ia în considerare alternative adecvate pentru orice indicație medicală.

Ce este 17-OHPC

Hidroxiprogesteron caproat (17-OHPC) este o formă sintetică a hidroxiprogesteronului natural, pe care organismul îl sintetizează din progesteron. „Progesteronul este implicat în pregătirea endometrului (mucoasa care căptușește peretele interior al uterului) pentru sarcină și în menținerea acestuia în aceeași stare pe parcursul sarcinii. Se presupune că hidroxiprogesteron caproat se atașează de receptorii de pe celule de care se atașează de obicei hormonul progesteron. Se presupune că acest fapt reduce riscul de pierdere a sarcinii sau de travaliu prematur la femeile însărcinate și ajută în tratamentul anumitor afecțiuni ginecologice legate de lipsa de progesteron, precum menstruațiile neregulate”, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului din România.

În UE, medicamentul este în prezent autorizat în Austria, Franța și Italia sub denumirile comerciale Proluton Depot, Progesteron Retard Pharlon și Lentogest, potrivit unui comunicat al Agenției Europene a Medicamentului.

Medicament similar, retras din SUA

În octombrie 2022, specialiștii Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA au votat miercuri în favoarea eliminării medicamentului Makena (hidroxiprogesteron caproat injectabil), la doar câțiva ani după ce fusese pus pe piață prin procedura de „aprobare accelerată”. Votul consilierilor FDA a fost dat după ce un studiu nu a dovedit eficacitatea medicamentului, însă producătorul a insistat atunci ca autoritatea de reglementare să aștepte date dintr-un alt studiu de confirmare și, între timp, să restrângă utilizarea acestuia, fără a fi retras de pe piață.

Pe 6 aprilie 2023, FDA a emis o decizie finală prin care a dispus retragerea aprobării Makena.

 

×