x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Medicii l-au şi văzut mort!"

"Medicii l-au şi văzut mort!"

de Carmen Preotesoiu    |    12 Iun 2009   •   00:00
"Medicii l-au şi văzut mort!"

Încă de la naştere se hrăne şteprintr-un tub înfipt în stomac. A trecut jumătate de an, însă Luca nu poate să stea nici măcar în fund. Atrezie de esofag, diagnosticul pus de medicii români, a îngenuncheat sufletele părinţilor lui. Şansa ca cel mic să se poată hrăni normal se află în mâinile unor medici dintr-o clinică din Germania.



Maya-Ioana merge de-a buşilea. Spune "tata". Zâmbeşte. Are aproape 8 kilograme. Luca-Ioan stă întins pe spate. Gângureşte. Şi dă din mânuţe, atunci când vrea să-i atragă atenţia mamei. Abia dacă cântăreşte 4 kilograme şi jumătate. Maya şi Luca sunt fraţi gemeni. S-au născut acum 6 luni jumătate, într-o zi de noiembrie.

Zi ca o lumină pentru părinţii lor, ce aşteptau cu sufletul la gură să-i ţină în braţe pe micuţi. După naştere, mamei nu i-a trecut nici o clipă prin cap că ceva ar putea să fie în neregulă cu vreunul dintre copii. Greutatea lor nu a provocat semne de îngrijorare (fetiţa 2.400 kg, băiatul 2.300 kg), iar privirea veselă a doctorului a dat încredere mamei că naşterea a decurs normal.

"LUCA NU O SĂ SUPRAVIEŢUIASCĂ"
La numai o zi de la naştere însă, familia Vasiloiu avea să afle că băieţelul lor nu poate mânca şi că şansele lui de a supravieţui sunt minime. Bucuria a luat chipul disperării, gândurile celor doi părinţi, Oana şi Florin, au devenit strigăte de ajutor către Cel de Sus. "Cum să ne ajutăm copilul? El trebuie să trăiască!", îşi spuneau mereu atunci când lupta pentru viaţa micuţului se măsura în ore întregi petrecute în faţa internetului, încercând să înţeleagă ce înseamnă atrezie de esofag, cum se poate vindeca, la cine să meargă pentru a cere ajutor, în rugăciuni, în drumuri nenumărate la spitalele din Iaşi. "Luca a fost operat de urgenţă la Spitalul «Sf. Maria» din Iaşi. Acolo a fost trimis de medicii de la maternitatea din Oneşti, oraşul nostru natal. Din cauza esofagului, care era întrerupt, copilul nu poate mânca.

Diagnosticul de atrezie de esofag de tip IV Ladd i-a înspăimântat şi pe medici, mai ales că au mai fost alte 3 cazuri de copii diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune. Nici unul nu a supravieţuit. Gândiţi-vă câtă suferinţă s-a adunat în sufletele noastre. Câtă spaimă. Ne simţeam legaţi cu lanţuri grele din care nu ne puteam elibera", povesteşte mama, Oana Vasiloiu, în timp ce privirea îi fuge când la Maya care se joacă liniştită în grădină, când la Luca, ce stă liniştit în cărucior.  Medicii ieşeni i-au lipit esofagul. Operaţia însă nu a rezistat decât 10 zile. Cusătura a plesnit, iar infecţia s-a instalat imediat în organism. În noaptea zilei dintre 23 spre 24 noiembrie, medicii au spus părinţilor că misiunea lor s-a încheiat. "Luca nu o să supravieţuiscă", îşi aminteşte mama cuvintele medicului ce-i sunau straniu în ureche. Dumnezeu însă a picurat milă în sufletele medicilor şi înţelepciune în mintea lor, astfel că soluţia care să-i prelungească viaţa micuţului a fost găsită. Doctorii au decis să-i închidă capetele esofagului, iar partea superioară a esofagului să fie scoasă în partea stângă a gâtului pentru a putea ieşi saliva. În stomac i-au pus o sondă pentru a-l putea hrăni. Au trecut de atunci mai bine de cinci luni. Luca a crescut. A luat puţin în greutate.

4963-94136-dscf2252copy.jpg

Este vioi şi zâmbăreţ. Doar când vine ora mesei şi când ba mama, ba tata se aşază în faţa lui cu seringa înfiptă în furtunul ce-i atârnă din burtă, privirea copilului se întristează, iar ochii adună în colţul lor lacrimi. "Acum a mai crescut. Mâncarea mai curge pe lângă, în stomacul lui ajunge mai puţină hrană, de aceea a şi început să scadă în greutate.

El este mai agitat. Nu poate să stea în fund, ci numai întins. Este tare greu să vezi cum un copil încearcă să meargă, mănâncă, se joacă, şi celălalt stă întins numai pe spate şi doar priveşte la jocul surorii sale", spune mama cu vocea gâtuită.

VARIANTA NEMŢEASCĂ
Medicii din România au sfătuit-o pe mamă să aştepte până ce Luca va împlini un an şi va avea greutatea de 9 kilograme. "Atunci, spun ei, ar putea să taie o bucată din colon şi să o folosească în reconstrucţia esofagului. Bucata de colon fiind din mediu diferit, e foarte probabil ca la vârsta de 20 de ani să facă cancer de esofag. Aşa ne-au spus. Noi ne dorim pentru Luca o viaţă lungă. Am căutat o altă soluţie", explică mama, care a aflat că Luca poate fi salvat de medicii dintr-o clinică din Germania specilizaţi pe aparatul digestiv. Doctorii de la clinica din Karlsruhe folosesc ca metodă de reconstruire a esofagului lipirea directă a acestuia sau ca metodă secundară, transpoziţia stomacului (ridicarea stomacului până când capetele esofagului se unesc). Intervenţia chirurgicală costă 20.000 de euro. Părinţii, ajutaţi de oameni pe care nu-i cunosc, au reuşit să strângă aproape jumătate din suma de bani. Chinul prin care trec nu s-a terminat. Fiecare clipă în care Luca stă cu furtunul ieşind din stomac şi cu gaura la gât este pentru cei doi părinţi ca o piatră uriaşă ce le apasă pe inimă. Luca însă, se poate vindeca.

Să-l ajutăm!

Donaţi pentru Luca!
Pentru cei care doresc să-l ajute pe Luca, la Volksbank Romania, sucursala Oneşti, pe numele tatălui copiilor, Florin Vasiloiu, s-au deschis următoarele conturi:

- în RON: RO35VBBU2511BC3440922701

- în EURO: RO70VBBU2511BC3440921101

Familia Vasiloiu poate fi contactată la numărul de telefon: 0742.278.711.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete luca