Autism infantil. Atât i s-a spus mamei Lorenei când copilul ei avea aproape 2 ani. I s-au dat nişte medicamente şi nici o şansă. Astăzi, Luciana vrea să-i dea copilului ei şansa de a se descurca singur şi de a comunica cu cei care o iubesc atât.
Nici sărăcia, nici singurătatea nu au făcut-o să renunţe la luptă pe Luciana Joiţu. Când i s-a născut fetiţa, acum aproape nouă ani, femeia a simţit că viaţa îi capătă un nou sens. După un an şi opt luni, când fetiţa a început să aibă crize, mama acesteia a mers cu bebeluşul la medic: deja nu mai putea rezista nopţilor albe şi hohotelor de plâns neîntrerupte ale copilului.
"Lorena era tot timpul nervoasă, plângea mereu şi trebuia să stau cu ea până la 5:00-6:00 dimineaţa. Am zis că are vreo infecţie, ceva la burtică, dar analizele făcute la Spitalul Budimex au arătat că, fizic, fetiţa e perfect sănătoasă. Atunci medicul mi-a făcut o trimitere la Spitalul 9", îşi aminteşte Luciana.
DIAGNOSTICUL CARE ARUNCĂ PĂRINŢII ÎNTR-O MARE NECUNOSCUTĂ
La scurt timp copila a fost diagnosticată cu autism infantil, iar despre tratament i s-a spus prea puţin mamei. I s-au dat câteva medicamente de calmare a copilului, printre care Rispolept şi Romparchin. "E din ce în ce mai agitată cu vârsta. Dacă nu i-aş da nici aceste medicamente, nu ştiu cum m-aş descurca cu ea", spune mama.
O perioadă Lorena a mers la o grădiniţă specială din Sectorul 6. "Nu făceau nimic cu ea acolo, n-o schimbau, că Lorena încă face în Pampers. Iar într-o zi am luat-o şi zgâriată, că mi-e şi frică să o mai duc undeva", recunoaşte femeia. Singurul lucru bun din experienţa cu şcoala specială a fost că a întâlnit mai mulţi părinţi care au sfătuit-o să înceapă terapia ABA cu micuţa, astfel încât măcar Lorena să ajungă să se descurce singură.
"Momentan nu pot comunica cu ea în nici un fel, nu vorbeşte deloc, nu mă înţelege. Singurele ei bucurii sunt apa, de care e foarte atrasă, frunzele şi iarba. Ar sta o zi întreagă doar să rupă fire de iarbă. Am fost cu ea la logoped o perioadă, dar era foarte scump, un milion şedinţa, şi a trebuit să renunţ, mai ales că-mi cresc singură copilul", spune Luciana care locuieşte împreună cu părinţii într-un apartament din Ferentari.
Terapia comportamentală este singura şansă a copilei, dar pentru acest lucru Luciana are nevoie de aproape 2.000 de euro lunar.
"Trebuie să plătesc fetele care ar lucra cu ea zilnic, tutorii, materialele. E mult de muncă, dar aş face orice ca starea fetiţei să se îmbunătăţească. Mereu mi-a mers rău în viaţă, vreau să-i meargă măcar Lorenei mai bine", speră Luciana.
CÎND GREUL DEVINE INSUPORTABIL
Din cele 6 milioane de lei vechi care îi intră în casă, din alocaţia fetiţei şi banii pe care-i ia pentru că e asistentul copilului, Luciana a încercat să facă ceva pentru ca Lorenei să-i fie mai bine: a mers cu ea la logoped, i-a făcut tot felul de analize, a încercat şi cu tratamente naturiste, a mers la kinetoterapeut, pentru că fetiţa are probleme şi cu deplasarea, nu poate să urce şi să coboare scările. Când n-a mai făcut faţă cu cheltuieleile, Luciana s-a împrumutat la bancă. Acum a ajuns la capătul puterilor. "Nu e durere mai mare decât să vezi că nu-ţi poţi ajuta propriul copil", spune femeia cu tristeţe.
AJUTORUL CARE POATE SCHIMBA O VIAŢĂ
Lorena poate fi ajutată să iasă din lumea ei.
Dumneavoastră sunteţi cei care îi puteţi schimba destinul, donând câtuşi de puţin în conturile deschise la Raiffeisen Bank, agenţia Apărătorii Patriei, Bucureşti, pe numele mamei, Joiţu Luciana.
Cont lei: RO39 RZBR 0000 0600 0968 3880
Cont euro: RO69 RZBR 0000 0600 1137 6378
Cei care vor să ia legătura cu mama, o pot face la numarul de telefon: 0764.992.268.
Citește pe Antena3.ro