x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Miniproteze de exceptie

Miniproteze de exceptie

de Dr. Dan Borteanu    |    15 Noi 2005   •   00:00
Miniproteze de exceptie
LA STOMATOLOG
De-a lungul vietii, din diverse motive, suntem nevoiti sa acceptam ca anumiti dinti au devenit indezirabili fata de organismul nostru si de aceea ei trebuie indepartati. Astfel, in urma unor tratamente incorecte sau a neglijentei, nepasarii sau comoditatii, dantura isi pierde din functionalitate si frumusete din cauza extractiilor.

Dinti indezirabili


Dupa cum s-a mai scris in cadrul acestei rubrici, lipsa unuia sau a mai multor dinti se poate remedia cu ajutorul unor implanturi dentare, a unor punti dentare sau a protezelor partiale. In aceasta ultima categorie intra si protezele partiale unilaterale cu sisteme speciale de ancorare. Sunt recomandate in cazul in care in zona laterala a danturii lipsesc ultimii dinti si, prin urmare, nu se poate realiza o punte, iar realizarea unui implant este, impiedicata din alte motive.

Caracteristicile acestor miniproteze le ofera o acceptare foarte buna de catre pacienti, un timp scurt de realizare, un aspect estetic cat se poate de bun si o masticatie satisfacatoare. Au o lungime redusa, inlocuind in general doua-trei dinti, prezinta o singura sa corespunzatoare spatiului edentat prin care se sprijina intim pe creasta alveolara si este ancorata prin intermediul unui sistem miniatural de ultimul dinte de pe partea respectiva.

Acest sistem este practic invizibil, el fiind ascuns in totalitate in interiorul protezei. Este compus din doua componente, alcatuind un fel de balama deschisa. O componenta este fixata de proteza, iar cealalta este atasata de ultimul dinte de obicei inglobata intr-o coroana dentara. Proteza se insera usor, dar intr-un anumit unghi, cele doua componente ale sistemului realizand un angrenaj aproape rigid.

Aspectul estetic


Un caz des intalnit este acela in care ultimul dinte de pe arcada este un premolar I, iar proteza poate suplini prezenta celui de-al doilea premolar si a molarului I, chiar si a molarului II. Astfel sunt rezolvate cat se poate de onorabil aspectul estetic si in mod satisfacator functionalitatea sa. Este o solutie de compromis, dar mult mai ieftina ca varianta implanturilor, singura alternativa in acest tip de edentatie.

Asadar, daca credeti ca aveti nevoie, nu ezitati a va intreba medicul dentist despre aceasta metoda de tratament moderna si comoda.

MODERNE. Protezele partiale unilaterale au intrat in practica stomatologica din Romania. Pana nu demult, lipsa ultimilor dinti de pe o parte a unei arcade era suplinita de o proteza partiala cu crosete si conectori metalici ce induceau un disconfort evident, dar si un aspect inestetic.

AVANTAJE. Proteza prezentata astazi are avantajul de a fi stabila, neexistand riscul de a sari sau a cadea cand ti-e lumea mai draga. Dar cel mai des este apreciata pentru confortul pe care il ofera datorita unui volum redus. Sunt realizate din materiale acrilice bine tolerate de organism si sunt usor de curatat, deoarece se pot detasa.
×