x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministerul Sănătăţii confirmă un al treilea caz de infectare cu virus Zika la un român

Ministerul Sănătăţii confirmă un al treilea caz de infectare cu virus Zika la un român

28 Iul 2016   •   11:01
Ministerul Sănătăţii confirmă un al treilea caz de infectare cu virus Zika la un român
Sursa foto: FOTO: pixabay.com

Ministerul Sănătăţii confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România, la un bărbat care a călătorit în Republica Dominicană, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuieşte la Cluj-Napoca şi care a călătorit în Republica Dominicană - zonă activă de transmitere a virusului Zika - în perioada 6-13 iulie. Bărbatul a avut un alt sejur în SUA în perioada 13-20 iulie şi a sosit în România pe 21 iulie, precizează MS.

Pe 22 iulie, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca cu simptome de febră şi erupţie
tegumentară generalizată, iar pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, rezultatele care au ieşit miercuri dovedind prezenţa virusului Zika.

Ministerul Sănătăţii precizează că bărbatul este în afara oricărui pericol şi respectă recomandările făcute de medici şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

În comunicat se arată că o campanie de tratamente antiţânţari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii apreciază în continuare că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la un nivel minim şi reaminteşte că Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ministerul reia şi recomandările pentru cetăţenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika. Astfel, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu risc trebuie să ştie că acesta se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

''Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor antiţânţari (conform indicaţiei de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes, plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm'', se arată în comunicatul MS.

Totodată, se recomandă femeilor însărcinate care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina. Totodată, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, care au călătorit în aceste zone şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire, ar trebui să se prezinte la medicul curant.

Pe 11 iulie, Ministerul Sănătăţii a primit prima confirmare a infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani care s-a întors din Martinica.

Ulterior, pe 20 iulie, s-a confirmat existenţa unui al doilea caz de infectare cu virusul Zika, de data aceasta la un copil de 10 ani, care locuieşte cu familia în Guyana Franceză şi venise în vizită la rude în România.

 

Sursa: AGERPRES

×