x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Minte brici cu un ceai de plante

Minte brici cu un ceai de plante

de Georgeta Licsandru    |    28 Feb 2006   •   00:00
Minte brici cu un ceai de plante
TERAPII COMPLEMENTARE
Scriitorul german Goethe bea in fiecare dimineata cate o cana cu ceai de gingko biloba. Acest ceai il ajuta sa se concentreze mai bine asupra a ceea ce scria. Acelasi ceai ne este recomandat si noua astazi de dr. Cristina Pavel: "Produsele pe baza de gingko biloba imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul creierului, cresc capacitatea de concentrare si memorare, randamentul fizic si intelectual, combat starile de oboseala si epuizare. Tabletele sau tinctura de gingko biloba sunt destinate in special varstnicilor, dar si adultilor care trec printr-o perioada de examene, de suprasolicitare nervoasa". Persoanelor in varsta le sunt de folos si tabletele cu polen, lecitina, extractul de orz verde.

Polen si laptisor de matca

De asemenea, produsele apicole, in special polenul si laptisorul de matca, au efecte benefice asupra celulei nervoase. Laptisorul de matca poate fi luat zilnic atat de adulti (300-500 mg/zi), cat si de copii (100-150 mg/zi). "Elevilor, studentilor care se afla in sesiune le recomand o cura cu laptisor de matca si polen pentru a retine informatiile mai usor. Cura cu produse apicole ar trebui inceputa cu o luna inainte de sesiune", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Pentru tratarea tulburarilor de memorie si concentrare pot fi folosite si plantele. Pe de o parte sunt recomandate plantele care stimuleaza sistemul nervos si amelioreaza circulatia cerebrala: obligeana, ceaiul verde sau negru. Substantele excitante din ceaiul verde sau negru - cafeina, teobromina, teofilina - ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa inlaturam oboseala. Pe de alta parte, in tulburarile de concentrare, provocate de stres, de agitatie, sunt indicate plantele cu proprietati calmante: roinita, valeriana, teiul, levantica, gura-lupului. Plantele pot fi folosite fie sub forma de pulbere din frunzele uscate, administrata sublingual, fie sub forma de infuzie.

LECITINA. Cei care au activitate intelectuala intensa, cei care sunt expusi stresului ar trebui sa consume produse bogate in lecitina: ulei de soia, galbenus de ou. Lecitina este un antioxidant natural, cu efecte benefice asupra sistemului nervos. Persoanelor care au tulburari de memorie si concentrare le sunt recomandate si suplimentele nutritive cu lecitina. Astfel, copiilor li se da cate o tableta cu lecitina de doua ori pe zi, dupa mese, in timp ce adultii pot lua cate doua tablete de trei ori pe zi.

×