x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Miturile care ne lasa stirbi

Miturile care ne lasa stirbi

11 Apr 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Vi s-a intamplat probabil ca, stand in sala de asteptare a vreunui cabinet stomatologic, sa surprindeti acele discutii care sunt cateodata amuzante, dar care, evident, sunt niste mistificari ale realitatii...

  • de DR. KARIN AUNER, medic stomatolog Clinica Stomatologica ERA

  • "Ai vazut domne, ca mi-a scos nervul si era inca viu, mai dadea din coada!", adica sus-numitul nerv era inrudit cu ramele sau cu alti viermi neinelati, si dintr-o ingeniozitate foarte mare a Creatorului s-au aciuat printre dintii oamenilor: ei bine, realitatea este ca dupa Evul Mediu s-a renuntat la aceasta idee si s-a ajuns la concluzia ca totusi nervul nu este insufletit (paradoxal, lucrurile fara viata pot din timp in timp sa cauzeze batai de cap si dureri mai ceva decat cele insufletite!).

    "M-a tras curentul"

    Acest prim panseu a fost numai de incalzire, piesele de rezistenta urmeaza: "M-a tras curentul si mi s-a umflat maseaua, domnule doctor!". Curentul asta este incriminat in atatea afectiuni, ca pana la urma ar trebui ca "Agentul Termic" sa fie pus sub urmarire. O explicatie stiintifica vaga ar putea exista pentru agravarea unor probleme in cazul expunerii la frig (curent, adica), si anume ca acesta produce vasoconstrictie in zonele expuse, ducand la scaderea imunitatii locale si la cresterea agresivitatii bacteriilor din teritoriile respective. Cu alte cuvinte, in cazul unei probleme preexistente, statul in frig ar putea sa o agraveze, insa abcesele din zona cavitatii bucale sunt totusi in cea mai mare masura rezultatul tardiv al unor carii neglijate. Ca o nota, durerile de urechi asociate de multe ori celor dentare (cauzate de "curent") nu trec daca pacientul isi pune vata in urechi!

    Metropola bacteriilor

    Si acum despre celebra poveste cu tartrul: "E adevarat ca, daca faci detartraj, iti cad mai repede dintii?". Nu este o intrebare la radio Erevan, este culeasa din folclor si are si raspuns: "Nu". Tartrul, la un moment dat, dupa ce s-a adunat intr-o cantitate suficienta, poate lasa impresia ca este din peisaj si indepartarea sa va lasa protagonistul cu senzatia ca i s-au indepartat parti din dinti, de unde si un sentiment neplacut ca va ramane in ritmul acesta cu totul stirb. In alta ordine de idei, tartrul, in esenta sa o "metropola a bacteriilor de toate felurile pietrificata", nu face nici un bine stand acolo unde ii face placere, adica in proximitatea gingiilor. Motivul este ca prezenta sa in vecinatatea gingiei duce la o iritare permanenta a acesteia si, in final, la retragerea sa din calea agresiunii (iar dintii, incet-incet, ajung sa stea in aer...).

    Tuica, palinca...

    Ca sa ajungem din nou in sfera urgentelor stomatologice si a tratamentului lor empiric: durerile de dinti nu trec prin aplicarea locala de tuica, palinca, votca... cu atat mai putin vin, bere, aspirina si nici atat cu... usturoi. Nu vom contesta posibilele efecte placute pe care aceste "medicamente" le-ar putea avea, dar, din pacate, pentru dinti nu ajuta. Tratamentul corect si eficient incepe cu o anestezie adecvata si se petrece totdeauna in cabinetul stomatologic!

    PLOMBE. De multe ori, pacientii vin cu ideea ca plombele de amalgam trebuie schimbate fiindca sunt foarte urate, spun ei, si in plus s-a auzit ca "dau cancer". Nu putem sa nu admitem ca evolutia tehnologica responsabila de aparitia unor noi materiale de reconstituire a dintilor nu ne-a adus nici un beneficiu, dar asta nu inseamna ca bietul amalgam de argint, care ne-a slujit atatia ani cu devotament, ar fi complet desuet... Cat despre cancer, nici poveste! Este adevarat ca materialele noi sunt mai frumoase si au si indicatii de utilizare ceva mai extinse decat negriciosul amalgam, dar acesta are si el cateva atuuri... si oricum, cine nu are batrani sa isi cumpere, nu?

    DINTI DE VEDETA. De mare efect este aceasta ultima idee, vehiculata indeajuns de des: "Vreau si eu zambet ca al actorilor de la Hollywood, adica sa imi scoateti toti dintii si sa imi puneti in locul lor implanturi!". Ei, sa nu ne pierdem cu firea, or avea unii actori dinti din portelan si nu din smaltul cu care i-a lasat natura, poate pe ici, pe colo chiar pe "suruburi", dar totusi foarte probabil majoritatea ne zambesc aratandu-ne cele mai spectaculoase implanturi: dintii naturali! Asadar, dati, va rugam, informatia mai departe si intrebarile suplimentare isi vor gasi raspuns pe scaunul stomatologului, intr-una dintre vizitele bianuale pe care i le faceti.

    STIRI
    EXTRACTIE INEDITA. Sistemul de sanatate din Marea Britanie trece printr-o criza serioasa in ceea ce priveste numarul medicilor stomatologi. Britanicii sunt nevoiti sa astepte zile in sir pentru a reusi sa ajunga pe scaunul dentistului. Autoritatilor le-a fost atrasa atentia de cazul unei femei in varsta de 64 de ani, Valery Halsvort. Aceasta, nemaisuportand durerea si faptul ca pe lista de asteptare a medicului erau 3.000 de persoane, si-a extras singura cu clestele sapte dinti.

    MASEAUA DE MINTE. Intre 19 si 22 de ani, fiecaruia dintre noi ii apare ultimul dinte, cunoscut sub denumirea de al treilea molar sau maseaua de minte. De cele mai multe ori, aparitia maselei de minte este ingreunata de pozitionarea incorecta a celorlalti dinti, de prezenta unei carii sau a unei afectiuni gingivale. In aceste cazuri, uneori si din cauza ca nu-si gaseste un loc unde sa iasa la suprafata, maseaua creste in alte directii: orizontal, vertical sau ramane in gingie. De aceea, este bine sa va adresati stomatologului, care poate recomanda chiar indepartarea acestui molar.

    SUCURI. Bauturile necarbogazoase dietetice (fara zahar) si ice-tea-ul pot afecta smaltul dintilor si pot provoca aparitia cariilor la fel ca si bauturile cu zahar. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de Anthony von Fraunhofer, de la Universitatea Maryland (SUA). Acidul fosforic si acidul acetic continute de aceste sucuri sunt la fel de periculoase pentru dinti ca si zaharul. Cercetatorii au descoperit ca unele bauturi fara zahar sunt mai periculoase pentru smaltul dintilor decat cele carbogazoase. Concentratia acestor acizi in sucuri este suficienta pentru a elimina calciul din smaltul dintilor.
    ×
    Subiecte în articol: dinţi