În România nu se înregistrează epidemie de gripă, afirmă specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) după o analiză a evoluţiei epidemiologice din ţara noastră. Chiar şi în aceste condiţii, MS a elaborat măsuri şi recomandări, care au fost transmise reţelei de asistenţă medicală.
Situaţia epidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi cu o tendinţă de creştere a cazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare, se arată într-un comunicat de luni al MS.
În prezent, există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriu naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş.
Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional. Tulpina circulantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul A /H1N1 dar, concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi A/H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi viro-bacteriană la copii au crescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.
MS recomandă, de asemenea, populaţiei evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corectă echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului, utilizarea, la recomandarea medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare antigripală (în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii), prezentarea la medicul de familie cât mai rapid după instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră, evitarea utilizării excesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile de urgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă.
Totodată, MS recomandă comportament responsabil nu numai faţă de propria stare de sănătate, dar şi faţă de apropiaţi şi colegi de muncă, prin precauţiunile menţionate.