ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Esti stresat? Ia niste magneziu!, ne sfatuiesc cunoscutii atunci cand nu mai putem face fata stresului cotidian. Magneziul are un rol deosebit in functionarea normala a celulei nervoase, aceasta fiind si legatura dintre acest mineral si stres.
Lipsa magneziului da o stare de confuzie, de dezorientare, insomnie, lipsa de concentrare, stari depresive. Doza zilnica recomandata de magneziu este de 300 miligrame. Magneziul este asimilat cel mai bine din alimente: fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate, oua. Din pacate, carentele de magneziu sunt slab diagnosticate, iar de multe ori sunt confundate cu lipsa de calciu. Si asta deoarece simptomele lipsei de magneziu si cele ale lipsei de calciu sunt asemanatoare: slabiciune si crampe musculare, palpitatii, nervozitate, oboseala, dureri de cap, ameteli. Ambele minerale sunt implicate in buna functionare a muschilor, in stimularea imunitatii. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra confuziilor de diagnostic: "Suplimentarea dietei cu alimente bogate in calciu nu face decat sa accentueze si mai mult carenta de magneziu. Asimilarea magneziului interfereaza cu cea a calciului, iar dieta noastra, in general, este mai bogata in surse de calciu decat de magneziu. Necesarul de magneziu este destul de greu de realizat in conditiile unei alimentatii bogate in fibre alimentare, proteine si grasimi saturate de origine animala, pentru ca si acestea impiedica absorbtia magneziului". Printre cele mai bune surse de magneziu se numara: germenii de grau - 260 mg/100 g; faina integrala de grau - 120 mg; faina de soia - 250 mg; spanacul - 70 mg; fasolea - 180 mg; bananele - 35 mg; smochinele - 70 mg, nucile - 130 mg.
APORT SUPLIMENTAR
In cazul femeilor insarcinate, al celor care alapteaza, doza zilnica de magneziu trebuie sa ajunga la 450 mg. In boli ca diabetul, bolile renale, tulburarile hormonale, pierderea de magneziu este accentuata din cauza medicatiei. "In asemenea situatii este nevoie de un aport de magneziu mai mare decat la persoanele sanatoase", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Citește pe Antena3.ro