x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O formă nouă de gonoree netratabilă sperie lumea medicală. Vezi cât de periculoasă este

O formă nouă de gonoree netratabilă sperie lumea medicală. Vezi cât de periculoasă este

07 Iun 2012   •   11:04
O formă nouă de gonoree netratabilă sperie lumea medicală. Vezi cât de periculoasă este

Oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) indeamna guvernele si medicii sa-si mareasca atentia asupra unei tulpini de gonoree care este rezistenta la medicamente.

Tulpina "super-bacteriei" care se transmite sexual este rezistenta la antibioticele pe baza cephalosporinei, medicament care este folosit ca ultima resursa inpotriva gonoreei. Anul trecut oamenii de stiinta au raportat descoperirea respective tulpini de gonoree in anul 2008, in Japonia.

Acum, OMS, a raportat ca tulpina bacteriei rezistente la medicamente a aparut in mai multe tari inclusiv, Austria, Franta, Norvegia, Suedia si Marea Britanie. Daca medicii nu vor trata bolnavii in stadiile incipiente ale bolii, milioane de oameni nu vor mai putea fi tratati.

Doctorul Manjula Lusti-Narasimhan, cercetator la departamentul de Boli cu Transmitere Sexuala a OMS, a declarat ca: "Organismul uman a dezvoltat de-a lungul timpului rezistenta la medicamente si in cativa ani vom ramane fara nicio optiune de tratament".

Dupa chlamzdia, gonoreea este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala infectand mai mult de 106 milioane de oameni in fiecare an. In Statele Unite mai mult de 700000 de oameni este estimat ca se infecteaza anual cu gonoreea din care mai putin de jumatate din cazuri sunt raportate.

Lusti-Narasimhan avertizeaza in raportul sau pentru OMS ca fara o supraveghere adecvata raspandirea tulpinii va scapa de sub control si ca este necesara dezvoltarea cercetarilor in domeniul agentilor antimicrobieni.

Netratarea infectiilor bacteriene poate genera infectii ale uretrei, colului uterin, rectului, inferilitatea atat la barbati cat si la femei, o semnificativa marire a ricului de infectare cu virusul HIV, avort spontan, stagnarea sarcinii, nastere prematura, infectii oculare severe, chiar orbire, care se intalnesc in proportie de 30%-50% dintre nou nascuti din mame netratate de gonoree.

Deja bacteria a dezvoltat imunitate la cele mai comune antibiotice cum ar fi: penicilina, tetraciclina sau chinolonelor determinata de tratamentele anterioare neadecvate. O alta explicatie pentru cresterea rezistentei bacteriei ar fi antibioticele slabe care se comercializeaza pe piata neagra din Asia.

Bacteria este remarcabil de adaptabila si dezvolta mutatii rapid. De asemenea are tendinta de a transmite genetic rezistenta la tratamentele anterioare.

Pentru prevenirea imprastierii bolii este nevoie de o mai buna educatie sexula impreuna cu monitorizarea cazurilor si gasirea unui nou tratament. "Nu vom reusi sa scapam definitiv de aceasta boala dar macar vom putea limita raspandirea ei" a mai adaugat doctorul Lusti-Narasimhan.

×
Subiecte în articol: gonoreea gonoree