x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O inimă nouă pentru Laur

O inimă nouă pentru Laur

de Andreea Sminchise    |    26 Feb 2010   •   00:00
O inimă nouă pentru Laur

La 24 de ani, când alţi tineri se zbat să avanseze în carieră, se gândesc la fete frumoase şi visează la maşini luxoase, Laurenţiu Stan se roagă pentru încă o zi de viaţă.

În urmă cu un an şi-a pierdut mama. Femeia avea probleme cardiace şi a murit în plină stradă în urma unui atac de cord. Laur a suferit enorm şi, în septembrie 2009, a început să se simtă şi el rău - obosea şi respira greu. Medicii din Piteşti l-au suspectat de hepatită, dar l-au sfătuit să-şi facă nişte analize mai amănunţite la Spitalul Fundeni din Bucureşti. În Capitală a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă şi insuficienţă cardiacă congestivă.

"Este o afecţiune severă, în care muşchiul cardiac este slăbit şi nu mai are putere să pompeze sângele în întregul organism. Inima slăbită nu poate să pompeze, astfel încât rămâne mai mult sânge la acest nivel după fiecare bătaie. Pe măsură ce cantităţi mai mari de sânge rămân în camerele inferioare din inimă, acestea se dilată. În timp, muşchiul cardiac îşi pierde forma şi devine tot mai slab", explică medicii.

DIN CE ÎN CE MAI RĂU
În luna decembrie a fost externat şi s-a întors acasă, la Piteşti. Starea lui era stabilă, dar respiraţia era departe de a fi normală. Şi-a dorit însă să fie alături de tatăl său şi de prieteni de sărbători. După Anul Nou a fost internat iarăşi. "Cu ajutorul medicului de la firma unde lucrează a fost transferat de la Spitalul Judeţean Piteşti la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş", povesteşte Mariana Barbu, una dintre prietenele băiatului.

Laur a fost pus pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord, însă familia a făcut tot posibilul pentru a obţine şi o părere din străinătate. Aşa au ajuns luna trecută cu el la Viena. Medicii vienezi au fost însă şi mai tranşanţi - Laurenţiu are nevoie de un dublu transplant - atât de cord, cât şi de plămâni. Afecţiunile inimii au generat complicaţii pulmonare grave.

"Cazul prietenului nostru este mai mult decât urgent, deoarece inima lui funcţionează în acest moment doar în proporţie de 10% din parametrii normali, iar respiraţia naturală este din ce în ce mai greoaie", spune Mariana Barbu.

NUMĂRÂND ZILELE
Oamenii obişnuiesc să numere zilele rămase până la anumite evenimente importante din viaţa lor. În aşteptarea transplantului, Laur îşi numără zilele rămase din viaţă... Nu s-a mai putut întoarce acasă de la Viena. Starea lui s-a înrăutăţit şi medicii spun că nu-l pot lăsa să călătorească în aceste condiţii. "Pentru el, această intervenţie este vitală. Evoluţia bolii a fost extrem de rapidă şi fără transplant nu sunt şanse să supravieţuiască. Inima lui nu mai poate face faţă prea mult, fiind extrem de slăbită de boală, iar plămânii sunt grav afectaţi. Medicii din Austria pot face transplantul oricând, numai că e nevoie de bani", spune Mariana Barbu.

Pentru dubla intervenţie, dar şi pentru spitalizare, Laur are nevoie de 150.000 de euro. Prietenii şi cunoştinţele s-au mobilizat, dar n-au reuşit să strângă mai mult de câteva mii de euro. Acum au nevoie de ajutorul nostru.

 

Ajutor!
Dacă vreţi să-l ajutaţi pe Laurenţiu să facă transplantul de care are nevoie pentru a trăi, puteţi face o donaţie, cât de mică, într-unul dintre conturile deschise la BCR, Sucursala Piteşti, pe numele Stan Laurenţiu:
Cont lei: RO49 RNCB 0626 0528 1797 0001
Cont euro: RO92 RNCB 0626 0528 1797 0003

Pentru mai multe informaţii despre acest caz, puteţi lua legătura cu prietena lui Laurenţiu, Mariana Barbu, la numărul de telefon 0741.210.635.

De asemenea, puteţi dona 2 euro pentru Laurenţiu şi prin apel telefonic la numărul de teledon 0900 900 540, valabil numai în reţeaua Romtelecom.

"Pentru el, această intervenţie este vitală. Evoluţia bolii a fost extrem de rapidă şi fără transplant nu sunt şanse să supravieţuiască. Inima lui nu mai poate face faţă prea mult, fiind extrem de slăbită de boală, iar plămânii sunt grav afectaţi. Medicii din Austria pot face transplantul oricând, numai că e nevoie de bani"
Mariana Barbu

×