x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O jumătate de copilărie

O jumătate de copilărie

de Andreea Sminchise    |    08 Mar 2008   •   00:00
O jumătate de copilărie

STOP JOC  ● Ar vrea să zboare, dar are aripile frânte
Nu se poate! Sunt vorbele pe care Sabrina le aude cel mai des. Nu se poate să mănânci ce-ţi place, nu se poate să alergi prea mult, nu se poate să mergi la grădiniţă. Iar mama fetiţei îşi rupe o bucăţică din suflet de câte ori le rosteşte.



STOP JOC  ● Ar vrea să zboare, dar are aripile frânte
Nu se poate! Sunt vorbele pe care Sabrina le aude cel mai des. Nu se poate să mănânci ce-ţi place, nu se poate să alergi prea mult, nu se poate să mergi la grădiniţă. Iar mama fetiţei îşi rupe o bucăţică din suflet de câte ori le rosteşte.


Sabrina Păun are 5 ani. E un copil energic, căruia îi place să danseze, să coloreze şi să asculte poveşti. La vârsta la care alte fetiţe visează să devină învăţătoare sau doctoriţe, Sabrinei îi plac avioanele şi ar vrea să zboare. Deocamdată însă nu poate nici să viseze. S-a născut cu o malformaţie la inimă, care i-a furat copilăria.


E NORMAL. "Am născut la 20 ianuarie 2003 la spitalul Municipal, povesteşte Alina Păun, mama Sabrinei. Fetiţa mea a primit la naştere un scor Apgar 9. În prima zi după naştere, medicul de gardă a consultat-o şi mi-a spus că are un suflu sistolic, dar că acesta este normal la copiii nou-născuţi." Mama nu s-a îngrijorat decât atunci când medicul de familie care a luat-o pe Sabrina în evidenţa sa i-a spus că acel suflu ar putea fi efectul unei malformaţii – defect septal interventricular. Diagnosticul pe care medicii i l-au pus Sabrinei înseamnă, în termeni "profani", că fetiţa are o gaură între pereţii celor două ventricule ale inimii. Mama a fost sfătuită să aştepte până ce micuţa va împlini 3 ani, pentru a i se corecta chirurgical malformaţia. "Sperau că pereţii se vor închide de la sine, în mod natural, odată cu creşterea şi dezvoltarea copilului", expune mama explicaţia primită de la doctori. Natura n-a făcut însă nici o minune. Din contră, starea de sănătate a Sabrinei a început să se înrăutăţească. "La analizele de sânge îi ieşea o lipsă mare de calciu, anemie, leucocitoză... Sistemul imunitar era la pământ. Toate acestea erau efectele bolii de inimă. Sabrina nu a luat în greutate şi nici în înălţime. E slabă, sub greutatea normală pentru vârsta, ei şi are o vulnerabilitate crescută în faţa unor simple boli precum virozele respiratorii. Dacă răceşte face automat febră mare. Din cauza asta îi sunt administrate aproape constant antibiotice. Organismul ei nu se poate apăra singur", explică Alina Păun.


FĂRĂ GRĂDI. Toţi medicii care au consultat-o până acum pe Sabrina au ajuns la concluzia că e nevoie de operaţie pentru corectarea malformaţiei. Însă fiecare dintre ei i-a spus mamei să mai aştepte. Fetiţa a fost monitorizată constant, i s-au făcut regulat analize de sânge şi investigaţii cardiologice. Anul trecut, Alina Păun a vrut să o dea pe Sabrina la grădiniţă. Fetiţa n-a stat decât cinci zile împreună cu colegii ei din grupa mică, pentru că apoi s-a îmbolnăvit. "A contractat o viroză pulmonară, iar medicul mi-a interzis să o mai duc la grădiniţă. Mi-a spus că nu trebuie să stea în comunităţi mari de copii, pentru că se poate îmbolnăvi foarte uşor. Aşa că am retras-o", povesteşte mama.

Sunt multe alte bucurii ale copilăriei care Sabrinei îi sunt inaccesibile. N-are voie să alerge prea mult, n-are voie să iasă afară la joacă cu alţi copii, are un regim alimentar strict. Iar boala nu a stat pe loc. Ultimul diagnostic arată o stenoză pulmonară şi o hipertensiune mitrală.


ŞANSA. Operaţia de corectare a malformaţiei pe care Sabrina o are la inimă se poate face în România. Alina Păun a primit răspunsuri încurajatoare de la trei spitale cu doctori cardiologi renumiţi – Timişoara, Cluj şi Târgu-Mureş. Toţi i-au spus că intervenţia chirurgicală trebuie făcută până la mijlocul acestui an, pentru a avea şanse maxime de reuşită. Tratamentul pre şi postoperatoriu este însă scump şi neacoperit de asigurarea medicală. Întregul cost estimat al intervenţiei se ridică la 2.000 de euro, bani pe care Alina Păun, din cei 500 de lei pe care îi câştigă lunar, nu îi poate strânge.


Ajutor

Mulţi ar spune că 2.000 de euro nu-i o sumă mare. Atunci când eşti părinte singur, plăteşti datoriile lunare şi realizezi că din ce-a rămas abia îi poţi asigura copilului tău dieta strictă de care depinde sănătatea lui, aceşti bani sunt o avere. De aceea, haideţi să o ajutăm pe Sabrina să-şi recapete copilăria normală şi liniştită. Puteţi face donaţii în contul deschis pe numele mamei fetiţei, Păun Alina Aurelia, la BCR, filiala Bd. Timişoara, Sector 6, Cod IBAN – RO36RNCB0077095310480001.
Pentru mai multe informaţii despre acest caz, mama Sabrinei poate fi contactată la telefon 0727.931.175.

×
Subiecte în articol: mama pagina de suflete paun sabrina