x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O speranţă în dar

O speranţă în dar

de Cristinel C. Popa    |    18 Iul 2008   •   00:00
O speranţă în dar

SOS ● Viaţa unui copil depinde de o operaţie costisitoare în străinătate
Daria Sârbu, o comoară de fetiţă de 11 luni, din Iaşi, suferă de o formă severă şi extrem de rară de hipercolesterolemie. Colesterolul LDL este în cazul ei de 1.000 mg/dl, în condiţiile în care valorile normale sînt între 50 şi 100 mg/dl sînge.



SOS ● Viaţa unui copil depinde de o operaţie costisitoare în străinătate
Daria Sârbu, o comoară de fetiţă de 11 luni, din Iaşi, suferă de o formă severă şi extrem de rară de hipercolesterolemie. Colesterolul LDL este în cazul ei de 1.000 mg/dl, în condiţiile în care valorile normale sînt între 50 şi 100 mg/dl sînge.

Afecţiunea a fost descoperită după un control dermatologic de rutină. Aceasta poate provoca în scurt timp stop cardiac sau alt accident cardiovascular fatal, iar dacă, printr-o minune, fetiţa supravieţuieşte o perioadă, îi sînt afectate grav şi celelalte organe. Singura soluţie realistă în cazul său constă într-un transplant de ficat de la mamă, care a făcut analizele şi a descoperit că organismul ei este compatibil cu cel al fetiţei. Această intervenţie costă însă 85.000 de euro. Părinţii au obţinut deja programare la o clinică din Belgia, au strîns o parte din bani şi aşteaptă să facă rost de toată suma necesară pentru a merge la operaţie. Pentru că pe lista celor care au nevoie de transplant în România sînt pe poziţia 134, iar în cazul Dariei e vorba de o formă severă a afecţiunii, singura soluţie este doar transplantul în străinătate.

DRAMATIC. Daria este al doilea copil al unei familii din Iaşi. Florentina şi Florin Sârbu mai au un băiat în vîrstă de şase ani. Cei doi părinţi, cadre universitare, erau fericiţi şi se bucurau de copii pînă în ziua cînd au primit cumplita veste. Fetiţei îi apăruseră două dunguliţe galbene la picior, iar dermatologul i-a sfătuit să facă un control suplimentar. După analizele făcute la medicul specialist s-a adeverit faptul că Daria poartă povara unei boli a cărei incidenţă este de unu la un milion – hipercolesterolemie. Mai precis, ficatul nu poate metaboliza grăsimile, pentru că acei receptori care fac acest lucru posibil fie nu există, fie nu funcţionează cum trebuie. De aceea, grăsimea ingerată îi rămîne în organism, în sînge, se depune pe organele interne, pe pereţii vaselor de sînge şi poate provoca moarte subită prin stop cardiac.

"FICATUL I-L DAU, DAR INIMA N-AM CUM...". După ce s-a consultat cu zeci de medici şi a citit zi şi noapte tratate de medicină, Florentina Sârbu a ajuns la concluzia că nici un alt tratament nu este posibil pentru Daria, avînd în vedere faptul că fetiţa ei este atît de mică. Pentru că are doar 11 luni, medicamentele ce se folosesc pentru reducerea nivelului colesterolului nu pot fi utilizate, dar şi aşa ele nu micşorează decît cu maximum 25% concentraţia acestuia. În astfel de cazuri se utilizează şi procedeul numit afereză, un fel de dializă prin care sîngele îi este scos din corp şi curăţat de grăsimi. Procedura ar trebui făcută o dată pe săptămînă, dar nu poate fi aplicată la copiii foarte mici, pentru că aceştia ar trebui să stea nemişcaţi şase ore, or acest lucru este aproape imposibil. Mai mult, aparatul necesar nu există la noi în ţară. În Italia, costul aplicării acestei proceduri este şi el destul de mare, de 1.000 de euro pe săptămînă. Singura soluţie rămîne transplantul de ficat. "Norocul nostru este că am descoperit această boală la timp şi că organele interne ale Dariei nu sînt încă afectate. Dar am fost înscrişi pe lista naţională de transplant de ficat la numărul 134. În condiţiile în care, la un spital din România, pentru a i se face analizele Dariei, am aşteptat cîteva ore pe holul spitalului cu ea în braţe, stau şi mă gîndesc cît trebuie să aşteptăm pentru transplant. Şi Daria nu are timp. Dacă nu facem nimic acum, la 4-5 anişori va trebui să-i facem două operaţii: un transplant de ficat şi unul de inimă. Dacă ficatul să sperăm că i-l pot da eu, cine oare îi va da inima?", se întreabă retoric, cu amărăciune în suflet, mama ei.

ALTERNATIVĂ
"Dacă nu facem nimic acum, la 4-5 anişori va trebui să-i facem două operaţii: un transplant de ficat şi unul de inimă"
Florentina Sârbu

Pentru Daria

Dăruiţi-i Dariei o speranţă pentru viaţă! O sumă de bani, cît de mică, e echivalentă pentru ea cu a se naşte din nou, sănătoasă.

Puteţi face donaţii într-unul dintre conturile deschise la BRD Iaşi (cod SWIFT: BRDEROBU) pe numele tatălui Dariei, Sârbu Constantin Florin:

Cont RON: RO96BRDE240SV01597572400

Cont EURO: RO88BRDE240SV01597732400

Cont USD: RO46BRDE240SV24567202400

Mai multe detalii despre Daria găsiţi pe site-ul www.dariasarbu.net sau la numărul de telefon 0751.076.251.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete daria